Zprávy úterý, 22. září 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Rakousko podporuje vstup ČR do EU

Rakousko plně podporuje přijetí České republiky do Evropské unie a přetrvávající otevřené otázky mezi oběma zeměmi, jako je jaderná energetika nebo sudetoněmecká problematika, budou řešeny prostřednictvím bilaterálních odborných komisí. Dohodli se na tom během pondělního jednání ve Vídni rakouský kancléř Viktor Klima a český premiér Miloš Zeman. "Mezi Prahou a Vídní přetrvávají v některých záležitostech rozdílné názory, nemůžeme ani nechceme z toho dělat evropskou otázku a zůstává to tématem jednání v rámci bilaterálních vztahů," prohlásil na tiskové konferenci po jednání kancléř Klima. "Týká se to i odškodnění sudetských Němců nebo platností tzv. Benešových dekretů," dodal. Premiér Zeman zdůraznil, že "nevidí žádný důvod, proč problematiku sudetských Němců v Rakousku řešit jinak, než je tomu v česko-německé deklaraci z roku 1997".

O sudetských Němcích se mluvilo i při setkání rakouského prezidenta Thomase Klestila s českým premiérem, sdělil ve Vídni Klestilův mluvčí Hans Magenschab. Zeman podle něj Klestilovi řekl, že Česká republika bere na vědomí rakouské stanovisko, že v případě sudetských Němců jde o bezpráví. Rakouský prezident se stejně jako předtím premiér Viktor Klima vyslovil proti tomu, aby se mezistátní problémy zatahovaly do rozhovorů s Evropskou unií. Zeman podle Magenschaba ocenil Klestilův iniciativní návrh, aby se 12. října ve Vídni uskutečnil zvláštní summit šéfů středoevropských států na téma rozšíření EU.

Ministr financí Ivo Svoboda jednal se svým rakouským partnerem Rudolfem Edlingerem o spolupráci při privatizaci českých bank, o sociální problematice a o záležitostech provozu na společných hranicích. "Definoval jsem našim rakouským partnerům rámcové cíle privatizace bank, kterými není, a to zdůrazňujeme, co největší majetkový prospěch, ale především vytvoření transparentního kapitálového trhu," řekl Svoboda novinářům.

Česká strana všechny požadavky a "provozní" podmínky, které Rakousko klade v souvislosti s rozšířením Evropské unie o ČR a další středoevropské státy, pouze registruje, nijak se k nim však zatím nevyjadřuje a ani je dosud nepovažuje za "bernou minci", alespoň v předložené podobě. Pro ČR je totiž podstatné jen stanovisko, které v tomto směru nakonec zaujme EU, řekl pro ČTK na okraj jednání ve Vídni náměstek českého ministra zahraničí Pavel Telička, který doprovázel premiéra Miloše Zemana při jeho návštěvě Rakouska.

Rakouští ekologové kritizují Klimu za postoj k Temelínu

Organizace rakouských ochránců životního prostředí Global 2000 ostře kritizovala rakouského kancléře Viktora Klimu za jeho postoj k české jaderné elektrárně Temelín. "Je mimořádně politováníhodné, že Klima nenalezl jasné slovo o jaderné elektrárně Temelín," prohlásil mluvčí Globalu Lothar Lockl ve Vídni a vytkl Klimovi, že nepodmínil vstup České republiky do EU uplatněním západních bezpečnostních norem v Temelíně. Lockl dodal, že bez ohledu na jaderné elektrárny v Německu nebo ve Francii musí Rakousko uplatňovat jak v Evropské unii, tak vůči východoevropským uchazečským zemím důslednou protiatomovou politiku.

ČR, Polsko a Maďarsko připraveny na dřívější vstup do NATO

Česká republika, Polsko a Maďarsko jsou připraveny vstoupit do Severoatlantické aliance před washingtonským summitem NATO v dubnu 1999, na kterém se předpokládá rozšíření Aliance o tři nové členy. Na pravidelné schůzce, která se v pondělí uskutečnila v Budapešti, se na tom shodli český ministr obrany Vladimír Vetchý, jeho maďarský protějšek János Szabó a polský ministr Janusz Onyszkiewicz. "Jsme připraveni vstoupit do NATO tak rychle, jak to jen bude možné," řekl na tiskové konferenci Onyszkiewicz a zdůraznil, že všechny tři země hodlají dokončit ratifikační proces společně. "Nechceme žádné závody ve vstupu do NATO," řekl Vetchý a dodal, že shodné stanovisko těchto zemí nemá být ovlivněním ratifikačního procesu, ale pouze signálem k členským státům NATO o odpovědnosti budoucích členů.

Portugalsko ratifikovalo přijetí ČR do NATO

Portugalský parlament ratifikoval minulý týden protokoly o přijetí České republiky, Maďarska a Polska do NATO. Znamená to, že ratifikaci dosud neprovedly pouze parlamenty Nizozemska a Turecka. Zdroje v politickém ústředí Aliance nepředpokládají ani ve druhém případě žádné problémy; očekávají, že proces v 16 členských zemích skončí v listopadu. Tehdy také mají v úmyslu schválit vstup svých zemí parlamenty Maďarska a Polska.

Dienstbier vyzývá Bělehrad k amnestii pro kosovské Albánce

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier, který je na návštěvě v Jugoslávské svazové republice, vyzval v pondělí bělehradskou vládu, aby vyhlásila amnestii pro kosovské Albánce, kteří se neprovinili válečnými zločiny. Označil to za žádoucí součást úsilí o obnovení míru v konfliktní jihosrbské provincii Kosovo. Na tiskové konferenci v Bělehradě prohlásil, že amnestie by měla být spojena s příměřím, jež by kosovským uprchlíkům umožnilo, aby se ještě před začátkem zimy vrátili do svých domovů.

Ramos Horta v Praze

USA a další země dodávaly v minulosti Indonésii, okupující již více než 20 let Východní Timor, zbraně, připomněl v Praze kriticky nositel Nobelovy ceny za mír José Manuel Ramos Horta. Zároveň ocenil, že Washington za vlády prezidenta Billa Clintona "více podporuje lidská práva". "I Velká Británie a další státy změnily pozitivně svoji politiku," dodal v pondělí předák hnutí za nezávislost Východního Timoru, kde po indonéské invazi a následné okupaci přišla o život zhruba čtvrtina až třetina původních obyvatel. Horta je v Praze od neděle na třídenní návštěvě, v jejímž rámci se setkal i s prvním náměstkem ministra zahraničí Otto Pickem, s vedoucím prezidentské kanceláře Ivanem Medkem a s prezidentovým politickým poradcem Jiřím Pehem. Jejich prostřednictvím poděkoval prezidentu Václavu Havlovi za pozvání na říjnové Fórum 2000

Vláda bude jednat již podruhé mimořádně o státním rozpočtu

Návrh zákona o státním rozpočtu pro příští rok, ve kterém sociálnědemokratická vláda odhaduje příjmy státní pokladny na 580,9 miliardy korun a plánuje celkový schodek ve výši 26,8 miliardy korun, bude jediným bodem již druhé mimořádné schůze kabinetu na toto téma, jež se dnes uskuteční na zámku v Kolodějích u Prahy. Před zasedáním vlády se sejdou její členové se sociálnědemokratickými poslanci. Mezi sociálnědemokratickými politiky v exekutivě a zákonodárném sboru panují sváry ohledně toho, zda má být rozpočet vyrovnaný či schodkový. Poslanci mají výhrady i k některým plánovaným zdrojům vycházejícím ze zákonných norem, které vláda dosud ani nepředložila parlamentu a k nimž se již nyní staví opoziční strany odmítavě.

Klaus varuje před deficitem beze změn politiky ČNB

Předseda Poslanecké sněmovny a šéf Občanské demokratické strany Václav Klaus oznámil, že jeho strana chce zabránit tomu, aby byl prosazen vysoký deficit státního rozpočtu a současně nebyla změněna politika centrální banky. Sám se obává, že tato podle něj vůbec nejhorší možná varianta by mohla nastat. Pokud bude centrální banka dále "škrtit" ekonomiku vysokými úroky a "brzděním růstu množství peněz", tak to dopadne velmi špatně, varoval Klaus na pondělním prvním povolebním setkání ODS s Pražany.

Schodek zahraničního obchodu

Záporné saldo zahraničního obchodu České republiky se v srpnu snížilo na 4,946 miliardy korun, když v červenci činilo 12,2 miliardy korun. Za leden až srpen vykázal zahraniční obchod deficit 45,913 miliardy korun, přičemž ve srovnatelném období loňského roku schodek byl 98,312 miliardy korun. Informoval o tom Český statistický úřad.

Deficit zahraničního obchodu za srpen předčil očekávání ekonomů, kteří předpokládali záporné saldo až osm miliard korun. Radomír Jáč z Commerzbank Capital Markets nicméně upozornil na to, že srpnový údaj není vzhledem k rozdílu mezi meziměsíční dynamikou dovozů a vývozů překvapující.

Nedoplatky daní

Výše daňových nedoplatků v České republice činila k 31. srpnu téměř 78 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Nové nedoplatky činí 65,5 miliardy a staré 12,5 miliardy korun. K 31. srpnu loňského roku činily daňové nedoplatky 62,3 miliardy korun.

Na zvyšující se daňové nedoplatky má podle místopředsedy vlády pro ekonomiku Pavla Mertlíka velký vliv zhoršující se situace českého průmyslu a podnikatelské sféry. Vláda podle něj intenzívně pracuje na tom, aby se v budoucnu, nejdříve však od roku 2000, nedoplatky a daňové úniky výrazně zmenšily. Jako účinná opatření místopředseda vlády zmínil uvažované zavedení registračních pokladen, změny celních předpisů, finanční policii a finanční prokuraturu.

Škody z veřejných zakázek dosahují desítek miliónů korun

Škody způsobené nesprávným zadáváním veřejných zakázek na ministerstvu průmyslu a obchodu od roku 1995 dosáhly řádově nejméně desítek miliónů korun. "Tyto peníze by muselo ministerstvo vrátit do rozpočtu spolu se sankcí, která v případě vlastního zjištění je nižší," řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Nesrsta s tím, že dokumenty o podezření byly předány městskému státnímu zastupitelství. Podle těchto informací se nesrovnalosti objevily při zadávání externích služeb pro ministerstvo, například ekonomických analýz nebo najímání likvidátorů pro podniky ve správě ministerstva. Konkrétní případ neuvedl. Nejde však údajně o velké zakázky typu jaderné elektrárny Temelín.

České banky budou na nástup eura připraveny

České banky se na nástup nové evropské měny připravují svědomitě, potvrdil na pondělní tiskové konferenci president Bankovní asociace Jiří Kunert. Velké banky budou podle něj nabízet služby v euro bez problémů od 1. ledna 1999, u některých malých bank však připouští mírné zpoždění. I když ČR není v zóně Evropské měnové unie, která euro od 1. ledna zavede, k implementaci eura tlačí české banky především nároky velkých klientů navázaných na evropské trhy. Ti budou požadovat vedení účtů v euru a provádět v něm také platební styk.

Budoucnost Kongresového centra i konference MMF je stále nejasná

V souvislosti s nejistým osudem výroční konference Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky, která by se měla konat od 26. září 2000 v Kongresovém centru Praha, pohrozil prezident Václav Havel rezignací. Svůj výrok sice mínil žertem, nicméně jím chtěl upozornit na ohrožení mezinárodní prestiže České republiky. Pochybnosti o konání světového finančnického fóra v Praze souvisejí s nejistotou, zda česká vláda poskytne státní garance na obligace ve výši dvou miliard korun určených na rekonstrukci a dostavbu Kongresového centra Praha. Vláda bude na toto téma jednat už ve středu.

Rozhodnutí MMF a Světové banky uspořádat v roce 2000 kongres právě v Praze je výsledek poměrně složité diplomacie členských zemí. "Odřeknutí kongresu by nebyl dobrý signál," řekl ČTK tiskový mluvčí České národní banky Martin Švehla. Reagoval tak na nedělní prohlášení ministra financí Ivo Svobody, který pochybuje o návratnosti prostředků na rekonstrukci pražského Kongresového centra. Svoboda je navíc přesvědčen, že neuskuteční-li se konference v Praze, prestiž ČR to nepoznamená.

Analytici ostře nesouhlasí s případným odvoláním pořádání výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky (IBRD) v roce 2000 v Praze. Ředitel společnosti Wood and Company Jan Sýkora řekl, že případné odřeknutí akce by znamenalo porušení slibu a dalo by se přirovnat k nedodržení závazku dluhu. Se Sýkorou souhlasí i ekonom Živnostenské banky Pavel Sobíšek. "Odmítnutí natolik renomované a světem sledované akce by znamenalo krok zpátky," domnívá se.

Kardinál Vlk ke vstupu ČR do EU

Český katolický primas kardinál Miloslav Vlk soudí, že během přijímání České republiky do Evropské unie (EU) by měla být řešena i otázka církevního majetku. Kardinál v této souvislosti připomněl doporučení Evropského parlamentu z roku 1995 členským i kandidátským zemím EU umožnit restituce židovského a církevního majetku. Kardinál Vlk na pondělní tiskové konferenci zmínil návštěvu "Ad limina apostolorum" (u hrobů apoštolů), kterou minulý týden vykonala ve Vatikánu patnáctičlenná delegace České biskupské konference. Poukázal na to, že ČR je jedinou postkomunistickou zemí, která dosud se Svatým stolcem neuzavřela smlouvu o postavení církve a státu, kterou Vatikán uzavřel nebo o ní jedná s dalšími bývalými komunistickými zeměmi.

Prezident Havel otevřel nový pavilón

Sklenkou šampaňského pokřtil v pondělí prezident Václav Havel po způsobu křtu zámořských lodí nově otevřený pavilón chirurgických oborů v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích. Předtím slavnostně přestřihl pásku a prohlédl si několik pokojů. Svou přítomností zvýšil Havel lesk významného dne zdravotnického zařízení, v němž je podle dohody o zdravotní péči léčen. Nový pavilón navazuje na původní, v němž prezident v době svých zdravotních potíží ležel. Otevření pavilónu spojil prezident s kontrolním vyšetřením po návratu z USA. Prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík ČTK řekl, že vše je zatím v pořádku.

Vzápětí po návratu z úspěšné návštěvy USA se prezident Václav Havel chystá na státní návštěvu Velké Británie. Jeho mluvčí Ladislav Špaček ČTK potvrdil, že se návštěva uskuteční ve dnech 19. až 22. října. Na cestu do ostrovní země měl prezident odjet již začátkem loňského listopadu, ale kvůli zánětu průdušek musel čtyřdenní návštěvu odložit. V Británii by měl prezident navštívit královský dvůr a plánuje se také výjezd mimo Londýn, řekl ČTK Špaček s tím, že program cesty se připravuje.

Tři čtvrtiny občanů příprava voleb do Senátu nezajímá

Pouze čtvrtina obyvatel České republiky se zajímá o dění kolem příprav listopadových voleb do Senátu. Celé dvě pětiny lidí nezajímají senátní volby vůbec a pouhá pětina obyvatel ví, že se senátní volby uskuteční jenom ve třetině volebních obvodů. Vyplývá to z výsledků šetření veřejného mínění, které na přelomu srpna a září provedla agentura Sofres-Factum.

Začal Týden pro duševní zdraví

Vernisáží prodejní výstavy děl duševně nemocných "Extraart IV" v sále architektů pražské Staroměstské radnice byl v pondělí slavnostně zahájen Týden pro duševní zdraví, který by měl přiblížit nejširší veřejnosti problematiku psychických poruch a drogových závislostí, včetně možnosti prevence. Předchozích sedm ročníků potvrdilo, že nejvhodnějším způsobem navázání kontaktu s veřejností je propojení kulturní i osvětové akce. Připraveny jsou tedy nejen výstavy, divadelní představení, ale i poradenské služby a dny otevřených dveří v řadě specializovaných zařízení.

Tunel na Pražském hradě

Myšlenka manželů Havlových vybudovat tunel spojující Dolní a Horní Jelení příkop Pražského hradu už začíná dostávat konkrétní podobu. Se stavbou průchodu valem Prašného mostu by se mohlo začít za dva roky, řekl ČTK ředitel Správy Pražského hradu Ivo Koukol. Stavba vlastního tunelu, kterou bude financovat Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, bude trvat asi rok. Tunel vytvoří novou přístupovou cestu na Hrad, která povede z Klárova přes terasy při Chotkově silnici samotným Dolním a Horním příkopem a nakonec přes Bažantnici a zahrady do vlastního Hradu," popsal nově vzniklou pěší trasu Koukol. Dodal, že projekt přístupu z Klárova je již připravený. Prezident Havel o nápadu vybudovat tunel poprvé hovořil v červenci. Uvedl tehdy, že by tunel měl stát 15 až 20 miliónů korun a na výstavbě by se měli finančně podílet kromě nadace i sponzoři.

Černí čápi dosáhli předhůří Jurských Alp

Černí čápi Kristýna a David, kteří jsou sledování v rámci projektu Africká odysea, se na cestu do tropických zimovišť vydali k překvapení ornitologů společně a během tří dnů dosáhli předhůří Jurských Alp na východě Francie. ČTK to oznámil Miroslav Bobek z Českého rozhlasu. Své hnízdiště v Brdech ve středních Čechách, kde vychovali tři mláďata, opustila Kristýna s Davidem v pátek dopoledne. Kristýna a David nejsou prvním čapím párem, jehož cesta je mapována pomocí družic. Český rozhlas už v loňském roce sledoval čápy Terezu a Martina a dále Kristýnu s jejím tehdejším "manželem" Jakubem. Aktuální informace o Africké odysee jsou k dispozici na internetové stránce http://capi.internet.cz. Minulý týden byla také zprovozněna interaktivní stránka http://capi.fido.cz, na které zájemci naleznou nejen souřadnice sledovaných čápů, ale také řadu aplikací, které jim umožní například kreslení do map nebo počítání vzdálenosti.

Nejoblíbenějším pivem se stává Gambrinus

Spontánně nejlépe hodnocenou značkou piva v České republice je Gambrinus, který považuje za nejlepší 19 procent dotázaných. Na dalších místech se objevují Plzeňský Prazdroj (13 procent) a Radegast (12 procent). Vyplývá to z výsledků červnového průzkumu agentury AISA, které má ČTK k dispozici. Pětiprocentní hranici dále překročily značky Budvar (7 procent) a Krušovice (6 procent). Velkopopovický Kozel si získal 4 procenta respondentů a Staropramen 3 procenta.

Čeští a slovenští krupiéři jedou pracovat na největší loď světa

Na největší loď světa, která pod jménem Grand Princess brázdí od května vlny světových moří a oceánů, míří v těchto dnech trojice krupiérů z České republiky a Slovenska. V tvrdé konkurenci další čtyřicítky kolegů musí dva mladíci a jedna dívka ukázat, jak dokážou zvládnout mezinárodní klientelu v největším plovoucím kasinu. "Je to velká šance, strach nemám a těším se," řekla ČTK Žaneta Petruchová z Bratislavy, která dnes odlétá do New Yorku, kde se ještě tento týden na Grand Princess nalodí. Krupiérku láká, že se zdokonalí v angličtině, bude cestovat na lodi a pozná spoustu lidí a kultur.

Ze sportu:

V první fotbalové lize se v neděli hrály tyto zápasy: Olomouc - Ostrava 3:2, Brno - Dukla 1:1, Hradec Králové - Liberec 2:2, Karviná - Drnovice 0:2, Viktoria Žižkov - Blšany 2:1 a Plzeň - Opava 1:1. V pondělí Jablonec podlehl Teplicím 1:2 a 134. derby pražských "S" - Sparty a Slavie skončilo bez branek. Tabulku vedou po 6. kole Teplice o skore před Olomouci a Drnovicemi. Poslední je Brno.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes většinou polojasno. Teploty se pohybují mezi 15 až 19 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.