Zprávy úterý, 26. října 1999

A nyní podrobněji:

Příští kolo vstupních rozhovorů odloženo, neboť Evropská unie nestíhá přípravu

Evropská unie musela odložit ze 4. na 12. listopadu příští kolo rozhovorů o přistoupení České republiky a dalších pěti uchazečů, protože nestíhá přípravu. ČTK to potvrdil finský diplomatický zdroj. Finsko momentálně předsedá Evropské unii a řídí tudíž i vstupní jednání. "Hlavní důvod je, že bychom rádi nastolili více kapitol, dostali jsme však od Evropské komise velmi pozdě návrhy společných pozic; do 4. listopadu bychom to zřejmě nestihli," uvedl diplomat. Finsko sdělilo své rozhodnutí do Prahy, Varšavy, Budapešti, Lublaně, Tallinnu a Nikósie v pondělí ráno.

Pět adeptů na členství v EU vidí své rychlé přistoupení nadějně

Česká republika, Polsko, Maďarsko, Slovinsko a Estonsko jsou na dobré cestě ke splnění maastrichtských kritérií pro přistoupení k hospodářské a měnové unii. "Koněm" na čele je Maďarsko. Uvedli to podle agentury Reuters ministři financí těchto pěti kandidátských zemí na členství v Evropské unii (EU) po svém pondělním setkání v Budapešti. "Inflace jde dolů v každé z pěti zemí, a běžné účty a rozpočtové deficity jsou docela v rovnováze," uvedl maďarský ministr financí Zsigmond Járai. V nedávné zprávě o pokroku v rozšíření Evropská komise uvedla, že Polsko, Maďarsko, Estonsko a Slovinskou mají blízko ke splnění podmínek pro členství, ale Česká republika potřebuje urychlit reformy.

ČR se musí vypořádat s 270 miliardami Kč špatných úvěrů

V bankovním sektoru České republiky je nashromážděno 270 miliard korun (15 procent HDP) špatných úvěrů, což je mnohem více než v Polsku a Maďarsku. "I makroekonomická stabilita může být neudržitelná bez mikroekonomických změn," řekl ředitel odboru finančního poradenství pro Evropu a střední Asii Světové banky Lajos Bokros na pondělní pražské konferenci Deset let politické a ekonomické transformace ve střední Evropě. Vedle špatných úvěrů Bokros zmínil ještě šest procent hrubého domácího produktu (HDP) daňových nedoplatků a tři až čtyři procenta HDP mezipodnikových dluhů. Podle něj má problémy zhruba 12.000 podniků, tedy téměř polovina českého hospodářství.

Naopak expremiér Václav Klaus si nemyslí, že mikroekonomické aspekty byly v ČR zanedbávány a důkazem probíhající restrukturalizace je podle něho například pokles zaměstnanosti. Podle něho je otázkou, zda podnikové ztráty jsou výsledkem restrukturalizace či makroekonomické politiky. Loni domácí ekonomika propadla o 2,3 procenta, letos poklesne o 0,5 procenta a v roce 2000 bude obnoven ekonomický růst. Vývoj HDP je však podle Klause jen "mírnou fluktuací, kterou není třeba přeceňovat". Příčinou ekonomických problémů je podle něho politika inflačního cílení České národní banky, díky které je inflace v ČR mnohem nižší než průměr v EU.

Premiér Zeman na pracovní návštěvě severní Moravy

Případnou výměnu některých ministrů sociálnědemokratické vlády nepřímo odmítl premiér Miloš Zeman. Jen obvyklé "fyziologické a biologické procesy" mohou být podle něj záminkou k často diskutované reformě kabinetu. Premiér Zeman to řekl v Ostravě při pondělním zahájení dvoudenní pracovní návštěvy severomoravského regionu. Obsah zákona o státním rozpočtu na rok 2000 podle premiéra devalvuje nedůstojné handlování některých představitelů Občanské demokratické strany. Ti údajně požadují projednání rozpočtu až poté, co budou známy personální změny ve vládě. Politici svým způsobem přispívají k tomu, že se z politiky stává výměnný obchod místo společného úsilí o vybřednutí z ekonomické krize, řekl Zeman.

Kolem dvou tisíc nových pracovních příležitostí by měla nabídnout průmyslová zóna Nové pole na Karvinsku, jejíž slavnostní výstavbu zahájil premiér Zeman. Na rozloze asi 40 hektarů by měly vyrůst dvě výrobní haly, do nichž již chtějí investovat první podniky. Právě Karvinsko stíhá stále se zvyšující nezaměstnanost, jejíž míra se blíží 19 procentům.

Oslavy státního svátku

Čtvrteční oslavy 81. výročí vzniku samostatného Československa zahájí prezident Václav Havel položením kytice u sochy svatého Václava. Poté se zúčastní vojenské přísahy nových vojáků pražské posádky. K rozhovoru o aktuální politické situaci a úkolech vlády se sejde s premiérem Milošem Zemanem. Den pak prezident již tradičně zakončí při slavnostním ceremoniálu předání státních vyznamenání na Pražském hradě, kterého se zúčastní i premiér Zeman, předsedové obou komor parlamentu Libuše Benešová a Václav Klaus a další ústavní činitelé. Předseda vlády stihne ještě přednést projev na slavnostním večeru k 81. výročí vzniku republiky na pražském Žofíně.

První český zaměstnanec v mezinárodním sekretariátu NATO

Stážista Jiří Chalupa z Ministerstva vnitra České republiky je prvním českým civilistou, který se usadil v mezinárodním sekretariátu Severoatlantické aliance, více než sedm měsíců poté, co byla ČR formálně přijata. Podle sdělení české mise při NATO bude odborník z velitelství hasičů MV ČR pracovat půl roku ve středisku pro koordinaci pomoci v případě katastrof a posléze v oddělení pro plánování naléhavé civilní pomoci. Po roce ho vystřídá další Čech, bude-li k mání. Obdobnou možnost dostaly také Polsko a Maďarsko.

Česká centra chtějí s novou koncepcí poskytovat komplexní nabídku

Komplexní nabídku služeb zákazníkům a perfektní informační zdroje o České republice chce ve světě poskytovat síť českých center. Nová koncepce jejich činnosti do roku 2003 vstoupila právě v těchto dnech v platnost, řekla ČTK zástupkyně ředitele Správy českých center Magdalena Kratochvílová. Česká centra, dříve československá kulturní a informační střediska, působí v patnácti zemích světa, v nichž se snaží představovat jak kulturní bohatství ČR, tak možnosti rozvoje vzájemných hospodářských vztahů. "Podporování jednoho druhým je nutné," zdůraznila Kratochvílová.

Katolická církev připomněla výročí zvolení papeže Jana Pavla II.

Zvony Svatovítské katedrály na Pražském hradě se v pondělí výjimečně rozezněly, aby upozornily na slavnostní bohoslužbu, při níž katolická církev připomněla 21. výročí zvolení papeže Jana Pavla II. S apoštolským nunciem arcibiskupem Giovannim Coppou, který je v České republice zástupcem Svatého stolce, sloužili mši biskupové českých a moravských diecézí. Datum bohoslužby bylo přesunuto kvůli evropské synodě, která se konala v Římě od 1. do 23. října a jíž se zúčastnili i tři členové České biskupské konference. Karol Wojtyla, který se letos v květnu dožil 79 let, byl zvolen papežem 16. října 1978 a v čele katolické církve stanul po intronizaci 22. října.

Členové Biskupské konference jednali o Matiční ulici

Na nutnosti posuzovat situaci v ústecké Matiční ulici objektivně se v Praze shodli členové subkomise České biskupské konference pro pastoraci Romů. Stěžejním tématem pondělního zasedání byla situace v Matiční ulici a komise přijala návrhy pro její řešení, sdělilo ČTK tiskové středisko konference. Účastníci zasedání považují za nutné uznat všechny vstřícné kroky ze strany vedení Ústí nad Labem, ovšem zástupce města zároveň vybízejí k většímu pochopení a nadhledu při řešení současné situace. V Matiční ulici nechala místní radnice postavit na základě stížností obyvatel rodinných domů betonový plot, který je oddělil od obecních domů, obývaných zejména Romy. Řada obránců lidských práv a někteří evropští politici v tom vidí diskriminaci Romů.

V září požádalo o azyl v Británii méně Romů než v srpnu

V září požádalo o azyl v Británii 195 romských rodin z České republiky. Oznámilo to ve své nejnovější statistice britské ministerstvo vnitra. Počet českých Romů, kteří se minulý měsíc obrátili na britské úřady se žádostí o azyl, je asi o čtvrtinu nižší než v srpnu, kdy byl evidován rekordní údaj 255 žadatelů. V prvních devíti měsících letošního roku požádalo o azyl v Británii celkem 1240 romských rodin, což je více než dvojnásobek počtu žádostí v roce 1998. Tehdy požádalo o azyl 515 romských rodin, zatímco v roce 1997 to bylo pouze 240 žadatelů. Letní zvýšený příliv Romů na britské ostrovy oživil v uplynulých měsících spekulace o možném zavedení vízové povinnosti vůči České republice. Britské ministerstvo vnitra v pondělí ČTK sdělilo, že vízový režim se zatím nemění, ministerstvo však situaci "nadále pečlivě sleduje".

Ministr Grégr opět projevil spokojenost s postupem stavby Temelína

Tým pracující na jihočeské jaderné elektrárně Temelín dává záruku, že vládní termín výstavby elektrárny bude dodržen při nepřekročení finančního limitu stavby. Po pondělním, v pořadí již čtvrtém kontrolním dni v Temelíně to ČTK řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. "Celkový dojem z kontrolního dne mám pozitivní a věřím, že tomu tak bude i za další měsíc," dodal. Grégr se mimo jiné setkal se zástupci investora, hlavních dodavatelů a firmy Westinghouse. Hovořili o stavu výstavby a dalším postupu prací v probíhající etapě spouštění elektrárny. Termín pro zavezení paliva do reaktoru prvního hlavního výrobního bloku Temelína je srpen 2000. Dosavadní rozpočet elektrárny předpokládá investice 98,6 miliardy korun. Prostavěno již bylo 71 miliard korun, dalších deset miliard je smluvně vázáno.

Předběžná dohoda o spolupráci hutních společností

Smlouvu o smlouvě budoucí, týkající se vytvoření hutního konsorcia, podepsali v pondělí v Ostravě za účasti premiéra Miloše Zemana zástupci statutárních orgánů hutních akciových společností Nová huť, Třinecké železárny a Vítkovice. Konečnou smlouvu o spolupráci podepíší hutě nejpozději v závěru listopadu. Cílem konsorcia je koordinace hospodářských aktivit, především v oblasti investic, výroby, technologií a strategie. Spolupráce hutí by pak měla konkrétně znamenat zamezení duplicit v investicích, eliminaci neefektivních výrob, společný postup vůči hlavním dodavatelům, propojení personální politiky a vytvoření jednotné strategie rozvoje.

Stávka ve Vagonce Studénka

Více než tisíc zaměstnanců ČKD Vagonka Studénka v pondělí ráno na čtvrt hodiny přerušilo práci. Chtěli tak upozornit na kritickou situaci zadluženého podniku, který bude kvůli nedostatku provozního kapitálu pravděpodobně nucen počátkem listopadu zastavit výrobu. Výroba byla přerušena v celém podniku až na provoz zajišťující obchodní činnost firmy.

Česká vláda usiluje podle premiéra Miloše Zemana o nalezení strategického partnera pro ČKD Vagonka Studénka. "Poslední jednání na toto téma proběhlo 22. října a doufám, že jednání povede k příznivému výsledku," řekl Zeman. Za příznivý výsledek považuje to, že z Vagonky nebude vyčleněna výroba osobních kolejových vozidel.

Generální ředitel ČD kandiduje na předsedu Mise východ - západ

Generálního ředitele Českých drah Dalibora Zeleného navrhli účastníci pondělního zasedání Mise východ - západ Mezinárodní železniční unie v Ostravě na post předsedy mise. V této funkci jej musí potvrdit listopadové Shromáždění aktivních členů Mezinárodní železniční unie. ČTK o tom informovala mluvčí Českých drah Zdenka Celá. Misi nyní vede první náměstek generálního ředitele Českých drah Ivo Malina. Cílem mise je řešení integrace členských železnic. Ty zastupují 12 evropských zemí - Německo, Francii, Itálii, Finsko, Řecko, Rakousko, Polsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko a Českou republiku.

Univerzita Karlova udělila čestné doktoráty významným osobnostem

Spisovatel a bývalý izraelský diplomat Viktor Fischl a jeden z nejvýznamnějších současných církevních historiků Jaroslav Pelikán převzali v pondělí čestné vědecké hodnosti Univerzity Karlovy. Doktora honoris causa teologických věd získal Pelikán i Fischl na návrh teologické fakulty. Letos sedmaosmdesátiletý Fischl napsal více než 60 odborných statí o mezinárodní politice a diplomacii, do podvědomí veřejnosti je však zapsán spíše svými vzpomínkovými prózami, básněmi a divadelními hrami. Vystudoval práva a sociologii na Univerzitě Karlově. Emeritní profesor dějin křesťanské symboliky na Univerzitě v Yale Pelikán se narodil v USA v rodině luterského faráře slovenského původu. Napsal více než 30 publikací, mimo jiné také pětisvazkovou Křesťanskou tradici.

Zasedal dětský parlament

Národnímu dětskému parlamentu se nelíbí, jaký vliv mají na děti a veřejné mínění média, zvláště televize. Podle závěrů pondělního druhého zasedání dětského parlamentu, které má ČTK k dispozici, dětem třeba vadí množství pořadů s prvky násilí a vulgárních výrazů, které mohou negativně ovlivnit dětskou psychiku, a odpolední "stupidní" seriály, vysílané místo poučných dokumentárních pořadů. V národním dětském parlamentu, který je podporován ministerstvem školství, se v Senátu sešla asi stovka dětí. Ty zastupovaly 50 regionálních parlamentů z celé republiky.

Ze sportu:

Čelo tabulky první fotbalové ligy je po kompletním 11. kole opět stejné jako již několik týdnů. Slávisté porazili v pondělní dohrávce Jablonec 4:0 a vrátili se na první místo, kde jen dva dny pobyla Sparta. Ve druhém utkání dohrávky Teplice vyhrály 2:0 v Blšanech a jsou šesté. Tabulku uzavírá Viktoria Žižkov.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Většinou oblačno, ojediněle s přeháňkami. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.