Zprávy úterý, 26. září 2000

Evelina Himalová

Projevem prezidenta Václava Havla bylo zahájeno Výroční zasedání MMF a SB

Projevem prezidenta Václava Havla bylo zahájeno Výroční zasedání vrcholných orgánů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Podle Havla je dnešní rozsáhlá chudoba jedním z nejviditelnějších projevů naší civilizace, kterou tvoříme my všichni a proto jsme za její dobré i špatné stránky my všichni odpovědní.

Prezident uvedl, že chudobu nelze vnímat jako neštěstí jedněch a boj proti ní jako úkol druhých. Rovněž není pravda, že bohatší jsou na tom lépe díky tomu, že zvítězili nad světem a využili jeho zákonitostí, zatímco druzí naopak spoustu věcí nepochopili nebo prostě neumějí. Současná civilizace podle něj otevírá možnosti, které by donedávna byly považovány za pohádkové, zároveň ovšem prokazuje "dosti slabou schopnost" zabraňovat zneužití těchto možností. Civilizační tlaky vyvolávají potřebu za každou cenu zdůraznit svou jinakost, což přerůstá mnohdy v "tupý etnický či náboženský fanatismus", objevují se nové sofistikované typy kriminality, organizovaného zločinu a terorismu, řekl Havel. Za důležitější než restrukturalizaci ekonomiky rozvojových či chudších zemí a povinnosti těch bohatších jim v tom pomoci označil "restrukturalizaci samotného hodnotového systému", o nějž se současná civilizace opírá. Oč běží, je zásadním způsobem posílit systém obecně sdílených mravních norem, které budou vskutku globálně znemožňovat, aby různá pravidla byla obcházena vždy znovu s ještě větší důmyslností, než s jakou byla vymyšlena," uvedl Havel. Činy prokazatelně ohrožující budoucnost lidského rodu by podle něj prostě nejen měly být trestné, ale především a hlavně by měly být obecně vnímány jako hanba.

Dnes také v Praze vyvrcholí protestní akce odpůrců globalizace proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance. Demonstranti se chtějí pokusit o blokádu pražského Kongresového centra.

Policie zadržela aktivisty připoutané k Nuselskému mostu

Policie v pondělí po 18:00 zadržela tři odpůrce globalizace, kteří předtím strávili více než tři hodiny připoutáni na vnější straně Nuselského mostu v Praze. Aktivisté zde rozvinuli čtyři transparenty na protest proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v nedalekém Kongresovém centru. Policie zadržené odvedla do policejního vozu a odvezla. Transparenty nechala na místě. Zásah vzbudil nevoli a hlasité protesty ostatních aktivistů. Ti počínání policistů srovnávali se zásahy policie proti odpůrcům komunistického režimu na konci 80. let.

Policie nevpustila do ČR kvůli MMF hlavně Němce a Novozélanďany

Především občany Německa a Nového Zélandu nevpustila od 10. září do pondělního podvečera cizinecká policie na území České republiky kvůli bezpečnostním opatřením v souvislosti se zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Podle zákona o pobytu cizinců policie podle něj nevpustila na české území 311 cizinců, z toho 133 Němců a 29 Novozélanďanů. ČTK to sdělil Jiří Suttner z policejního prezidia. Doplnil, že policisté za uvedené období nevpustili do ČR také 27 Italů, 16 občanů Velké Británie, po 15 Nizozemcích a Rakušanech, 11 Belgičanů a stejný počet občanů Dánska a Polska. Dále byl vstup na české území odepřen osmi Američanům, osmi Rumunům, pěti Australanům a stejnému počtu Španělů, čtyřem Švédům, dvěma Irům a dvěma Íráncům. Nejméně, tedy po jednom, bylo nevpuštěných osob z Brazílie, Finska, Francie, Kazachstánu, Kolumbie, Makedonie, Řecka a Švýcarska, uvedl Suttner.

Největší pozornost zřejmě vyvolalo nevpuštění čtyř italských odpůrců globalizace, kteří cestovali do Prahy zvláštním vlakem, a amerického novináře Lee Sustara. Tomu zamezili ve vstupu na území republiky v neděli policisté na letišti v Praze - Ruzyni. Čtyři italské aktivisty odmítla vpustit do ČR v neděli časně ráno cizinecká policie na hraničním přechodu Horní Dvořiště na Českokrumlovsku. Italové cestovali ve vlaku s italskými aktivisty ze skupiny YA BASTA!, kteří až do 22:25 blokovali odjezd vlaku kvůli tomu, že policie odmítla tyto čtyři pasažéry vpustit do ČR, protože je považovala za nežádoucí osoby. Teprve poté, co tato čtveřice vlak opustila, vlak pokračoval do Prahy.

Americký novinář Lee Sustar, kterému policie odmítla vstup do ČR, odletěl do USA

Americký novinář Lee Sustar, kterého v neděli na ruzyňském letišti policisté s odkazem na seznam nežádoucích osob nevpustili do České republiky, v pondělí kolem 13:00 odletěl do USA. ČTK to řekla Michaela Plecitá z tiskového oddělení pražské policejní správy. Její kolegyně Iva Knolová předtím bez bližších podrobností potvrdila, že Sustar se na seznam dostal kvůli svým dřívějším aktivitám v Seattlu. Ten se stal loni místem hromadných protestů odpůrců Světové obchodní organizace (WTO) a následného policejního zásahu.

Ministr zahraničí Jan Kavan ujistil představitele amerického velvyslanectví, že americkému občanovi Lee Sustarovi z Chicaga, nebyl odepřen vstup na území ČR proto, že je novinář. Uvádí se to v tiskovém prohlášení americké ambasády, které obdržela ČTK. Pracovníci velvyslanectví podle něj Sustarův případ velmi pečlivě sledují; v prohlášení nicméně stojí, že podle mezinárodního práva může ČR sama určovat, kdo vstoupí na její území.

Zpěvák U2 Bono vyzval v Praze k odpuštění dluhů nejchudším zemím

Zpěvák legendární skupiny U2 Bono Vox v pondělí při pražském zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) vyzval nejbohatší země a finanční instituce k odpuštění dluhů nejchudším zemím. "Myšlenka snížení dluhu chudým zemím je v době nepředstavitelné světové prosperity jedinou myšlenkou, na kterou budou lidé v souvislosti s rokem 2000 vzpomínat," řekl zpěvák na semináři MMF věnovaném globalizaci. Uvedl, že představuje společenství lidí, kteří ztratili důvěru v instituce, jakými jsou MMF a SB. "Něco se udělalo špatně a musíme to napravit," dodal. Je si vědom, že úleva dluhu není řešením pro všechny problémy chudoby ve světě. "Jestliže máme začít s řešením největšího problému roku, zrušení dluhu jsou dveře, kterými musíme projít," podotkl zpěvák a připomněl, že každým rokem umírá v chudých zemích 19.000 dětí kvůli nedostatečné základní zdravotní péči. Nechutností nazval skutečnost, že z každého dolaru poslaného jako pomoc chudým zemím, je osm dolarů (zhruba 320 korun) posíláno zpět jako splátka dluhu.

Bono Vox patří k aktivistům hnutí Jubilee 2000, které sdružuje řadu církevních organizací. V České republice vystupuje pod názvem "Milostivé léto 2000". Hlavním cílem této iniciativy je dosáhnout toho, aby MMF a SB odpustily dluhy nejchudším zemím.

Rozvojový výbor se nedomnívá, že globalizace bude prospěšná všem

Ministři 182 členských zemí Mezinárodního měnového fondu, kteří se zúčastnili jednání Rozvojové výboru, vyjádřili znepokojení s tím, že globalizace nemusí být prospěšná pro všechny, ale pouze pro několik zemí. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl předseda Rozvojového výboru a ministr financí Indie Jašvant Sinha. "Je nutné zajistit, aby globalizace přinášela výhody všem," řekl. "Ministři znovu zdůraznili závazek posílit Světovou banku, fond a další instituce v jejich snahách docílit do roku 2015 snížení chudoby na polovinu," praví se v komuniké výboru. Světová banka by se měla podle členů výboru podílet zejména na usnadnění mezinárodního obchodu, posílení výhod globalizace, zmírnění hlavních ekonomických a sociálních dopadů a ochraně životního prostředí. Ministři požadují, aby banka do příštího jara připravila program, v němž by byly vytyčeny její hlavní priority.

Světová banka by se podle závěrů jednání výboru měla rovněž více soustředit na země se středním příjmem, ve kterých žije velká část chudých. Posílit je ale třeba i iniciativu na oddlužení nejchudších zemí světa, přijatou už v roce 1997.

Ze zprávy Světové banky, kterou v pondělí na tiskové konferenci představil hlavní ekonom instituce Nicholas Stern vyplývá, že vypořádání se s korupcí a zkvalitnění právních systémů by mohlo pomoci chudým zemím zvýšit jejich HDP na hlavu až o dvojnásobek. K tomu je třeba zkvalitnění právního řádu z úrovně typické pro země jako Ukrajina nebo Indonésie na střední úroveň odpovídající České republice nebo Jižní Koreji.

Některé domácí firmy využijí zasedání MMF a SB ke své prezentaci

Jako možnost prezentace svého podniku a příležitost k obchodním jednáním chápe management některých domácích společností přítomnost světových finančníků na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky od úterý 26. do čtvrtka 28. září v Praze. Schůzek šéfů předních tuzemských firem s účastníky zasedání ale zřejmě nebude mnoho, jejich vedení totiž od zasedání MMF a SB spíše očekávají až následné přilákání zahraničních investorů. Vyplynulo to z pondělní ankety ČTK.

Přítomnosti světových finančníků na zasedání MMF a SB v Praze však využije k obchodním jednáním například Škoda Holding. Jak ČTK řekl mluvčí podniku Karel Samec, generální ředitel Martin Roman se účastní některých výběrových seminářů a v úterý bude jednat s ministrem financí Spojených arabských emirátů. Řadu obchodních jednání s účastníky zasedání MMF povedou podle Samce i ředitelé dceřiných společností. Mluvčí uvedl, že ze zasedání MMF a SB v Praze může Škoda Holding jako významný exportér, stejně jako i jiné podniky, profitovat, protože Česká republika bude díky pořádání této významné akce vnímána jako stabilní země s rozvinutou ekonomikou.

Pražského zasedání MMF a SB využívá také například elektrárenská společnost ČEZ. Naproti tomu jednání zatím nevyužijí představitelé rafinérií, telekomunikačních firem, chemických, hutnických či potravinářských firem oslovených ČTK. Nezúčastní se jich ani akciová společnost Třinecké železárny (TŽ), případně jejich rozhodující vlastník, a.s. Moravia Steel. Zástupci TŽ již však avizovali svou účast na dvoudenním mezinárodním Investičním fóru v Ostravě, které bude hodnotit investiční možnosti v regionu severní Moravy v kontextu výsledků pražského zasedání MMF a SB. Akce se koná 29.-30. září v Ostravě.

Ceny ropy zatím jedním z nejdiskutovanějších témat zasedání MMF

Vysoké ceny ropy zatím patří k jednomu z nejdiskutovanějších aktuálních témat akcí, které doprovázejí výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Jsou přitom předmětem mnoha výzev na země produkující ropu. "Koordinované úsilí a učiněné apely na země produkující ropu by mohly nalézt odezvu," domnívá se člen české delegace a viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek. ČNB při posledním měnovém zasedání uvedla, že považuje pro následující období za realistické dva scénáře vývoje cen ropy. Podle prvního nastane po počáteční akceleraci cen ropy její pokles, podle druhého se pouze stabilizuje cenová hladina, míní centrální banka. "Spíše bych viděl stabilizaci cen ropy," uvedl Dědek s tím, že pokud jde o pokles cen ropy, není velký optimista. Případnou změnu předpovědí ČNB v důsledku vyšších než předpokládaných cen ropy nechce předjímat. To bude až předmětem situační zprávy o ekonomickém vývoji, kterou má ČNB na programu 5. října.

Deutsche Bank se nezúčastní privatizace Komerční banky

Nejvýznamnější německá banka Deutsche Bank (DB) se nezúčastní privatizace Komerční banky (KB), ačkoli čeští bankovní odborníci právě Deutsche Bank považovali za největšího favorita na koupi 60procentního státního podílu tohoto domácího bankovního domu. "O Komerční banku nemáme zájem," sdělil v pondělí ČTK v průběhu zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze mluvčí představenstva banky Rolf Breuer. Podotkl, že DB nepředpokládá rozvoj drobného bankovnictví na zdejším trhu.

Zájem o KB však nevyloučila rakouská Bank Austria Creditanstalt (BA/CA), která v těchto dnech dokončuje spojení s německou HypoVereinsbank (HvB). Banka totiž připravuje další posílení své pozice na českém trhu, kde by právě startující privatizace KB mohla být pro oba spojené ústavy zajímavou příležitostí..

Ministr Mertlík přivítal intervenci světových bank na podporu kursu eura

Ministr financí Pavel Mertlík v pondělí přivítal páteční intervenci centrálních bank světových mocností na podporu kursu eura. Posílení eura pomůže i české ekonomice, která se musí vyrovnávat s vysokými dolarovým cenami dovezené ropy a na druhé straně vyváží většinu zboží do eurozóny, řekl Mertlík televizi Reuters. Kurs je pro vývoj naší ekonomiky klíčovou proměnnou," uvedl ministr. Kurs koruny k euru se podle něho zdá být nyní uspokojivý. Mertlík navzdory častým varováním evropských finančních činitelů před ukvapeným přijímáním eura východoevropskými zeměmi řekl, že by přivítal rychlé přijetí společné měny poté, co se země připojí k Evropské unii a k Evropskému mechanismu směnných kursů (ERM). To se čeká po roce 2003.

Liberálové jsou proti sjednocení daní a fiskální politiky EU

Proti sjednocení daní a fiskální politiky na evropské úrovni se v pondělí vyslovila většina účastníků pražského semináře na téma "Liberální agenda 2000", který se konal v sídle Senátu. V debatě o úrovni daňového sjednocování v Evropské unii několikrát padlo, že stačí unifikace monetární, tedy vytvoření jednotné měny, protože další kroky ve sjednocování daňových systémů by znamenaly vnucování sociálních, kulturních a vzdělávacích modelů, tedy nepřirozenou unifikaci. "Shodli jsme se na tom, že z liberálního pohledu je daňové sjednocování nežádoucí a nepatřičné a že by nemělo docházet k žádné unifikaci daní anebo k unifikaci fiskální politiky na evropské úrovni," řekl ČTK poslanec Jan Zahradil, který diskusi řídil. Zahradil ocenil, že toto stanovisko zaznělo ve vystoupení hlavního dopoledního řečníka, jímž byl evropský komisař pro vnitřní trh a bývalý prezident Liberální internacionály Frits Bolkestein. Seminář "Liberální agenda 2000", který prezentuje spíše liberální pohled na evropskou integraci, volně navázal na seminář z loňského roku nazvaný "Konzervativní agenda", věnováný konzervativnímu pohledu na evropskou integraci.

Podle státního zástupce je stíhání Svobody a Snopkové oprávněné

Trestní stíhání exministra Iva Svobody a jeho poradkyně Barbory Snopkové je podle státního zástupce Petra Jiráta oprávněné. Jirát v pondělí ČTK řekl, že tomu nasvědčují veškeré informace, které se dosud podařilo k případu shromáždit. Svoboda a Snopková čelí podezření ze zpronevěry 6,5 miliónu korun v souvislosti s krachem mělnického podniku Liberta. Vyšetřovatel, který se kauzou zabývá, by měl podle Jiráta v nejbližších dnech obdržet expertní posudek o hospodaření podniku Liberta. Právě tento posudek bude obžalobě sloužit jako klíčový důkaz v celé kauze. Vyšetřování případu, započaté v prosinci 1998, potrvá minimálně do konce roku.

Svoboda a Snopková jsou vyšetřováni pro podezření, že neoprávněně převedli 6,5 miliónu korun z úvěrového účtu Liberty v mělnické pobočce Investiční a Poštovní banky na své dvě firmy. Mimo to jsou i se synem Snopkové Stanislavem Kratochvílem stíháni za poškozování věřitele a Snopková s Kratochvílem také za porušení povinnosti v řízení o konkursu a vyrovnání. Od loňského 24. listopadu do 29. února letošního roku byli exministr a jeho poradkyně ve vazbě.

Středoevropská policejní akademie řeší problémy nelegální migrace

Nelegální migrace a zabezpečení kontroly a ochrany státních hranic jsou tématem Středoevropské policejní akademie, která v pondělí začala ve Střední policejní škole v Holešově na Kroměřížsku. Do 30. září se přednášek a diskusí zúčastní zkušené tříčlenné policejní týmy osmi středoevropských zemí, sdělila ČTK vedoucí vnitřního oddělení holešovské školy Eva Kaňová. Šestý ročník akademie je výrazně zaměřen na činnost cizinecké a pohraniční policie. "V Holešově o svých zkušenostech přednášejí čeští a slovenští lektoři. Poté následuje diskuse o postupech policistů v různých státech," uvedl český koordinátor policejní akademie Tomáš Kirchner. Dodal, že akademie má pokračovat v Německu, poté v Maďarsku a skončí v říjnu v Rakousku. Tam nejlepší účastníci obhájí diplomové práce.

V letech 1993 až 1999 podle internetových informací ministerstva vnitra překročilo nedovoleným způsobem státní hranice České republiky 213.000 lidí, z toho asi 200.000 cizinců. Podle národnosti dominovali v minulém roce běženci z Afghánistánu, Srí Lanky a Bulharska. Množí se opakované pokusy o překročení hranice, což svědčí o snaze běženců dostat se do zemí západní Evropy za každou cenu.

LOK projedná postup vůči ředitelům nemocnic, kteří nezvýší platy

Postup vůči ředitelům nemocnic, kteří nezvýší k 1. říjnu o deset procent tarifní platy zdravotnickým zaměstnancům, projedná předsednictvo Lékařského odborového klubu (LOK) na úterní poradě s předsedy okresních klubů. ČTK to řekl předseda LOK Milan Kubek. "Pravděpodobně požádáme o kontrolu hospodaření těchto nemocnic," potvrdil s odkazem, že ke stejnému kroku se chystá i Česká lékařská komora. "Ředitelé některých nemocnic tvrdí, že na navýšení nemají. Podle našich informací o příjmech nemocnic od zdravotních pojišťoven by na ně mít měli. Je tedy otázka, kam ty peníze dávají," prohlásil Kubek. Na poradě si podle něj vedení LOK chce upřesnit, jaká je situace v jednotlivých nemocnicích a jaké kroky podniknou odboráři tam, kde zvýšení ředitelé odmítají.

Ministr Březina přijal zástupce Národní rady zdravotně postižených

Poradním orgánem vládního Výboru pro zdravotně postižené by se měla stát Národní rada zdravotně postižených. Shodl se na tom ministr bez portfeje a vedoucí Úřadu vlády Karel Březina na pondělní schůzce s předsedou rady Pavlem Duškem. Výbor by měl společně s radou vyhodnocovat například Národní plán vyrovnávání příležitostí zdravotně postižených. Březina slíbil, že se prostřednictvím vlády pokusí o aktivní účast ČR na přípravě Konvence OSN o právech zdravotně postižených.

Rada se stala první jednotnou reprezentací zdravotně postižených po roce 1989. Duška doprovázeli místopředseda rady Ján Jesenský a prezident a viceprezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Milan Pešák a Vlastimil Císař. Právě nevidomí uspořádali letos několik demonstrací na protest proti krácení státních dotací na projekty služeb pro nevidomé.

Chrudim předala bosenským školám pomůcky a vypsala další sbírku

Druhou sbírku na pomoc bosenským školám vyhlásila během čtyř měsíců chrudimská radnice. Výtěžek z první sbírky předali školám v Bosně zástupci města o uplynulém víkendu. Při pohledu na otřesné materiální podmínky v tamních školách se rozhodli okamžitě vyhlásit sbírku další. Přispět může každý, kdo školní potřeby a pomůcky pro bosenské školáky dopraví na chrudimskou radnici do 5. října. ČTK to v pondělí řekl náměstek chrudimského starosty Petr Řezníček s tím, že výtěžek sbírky má z Chrudimi do Bosny dorazit s vojenským transportem v říjnu. "Chceme, aby potřeby došly do Bosny dříve, než odtud odjedou chrudimští vojáci. Vytipovali školy, které pomoc nejvíce potřebují a také ji předají," řekl náměstek.

O víkendu se Řezníček zúčastnil předávání části výtěžku z první sbírky v bosenské vesnici Donji Dubovik. Do této školy půjde podle něj i část materiální pomoci, která se v Chrudimi sejde při druhé sbírce. "Takovou školu si tu asi umí málokdo představit. Dva suché záchody pro 400 dětí, voda se nosí z potoka; plechové barely ve třídách nahrazují kamna. Topí se většinou dřevem. Učitelé mají k dispozici tabuli a křídu, víc nic. Pro ně je ohromným darem třeba mapa světa, o počítači či zpětném projektoru ani nemluvě," dodal Řezníček. Při první sbírce sebrala Chrudim během prázdninových měsíců školní potřeby a pomůcky v hodnotě zhruba 90.000 korun. Mezi srbské a muslimské školy bylo rozděleno 4000 sešitů, papíry, psací potřeby, ale také nábytek a kancelářská technika, včetně počítače. Město se rozhodlo darovat věci prostřednictvím CIMIC center, která zajišťují vojenskou pomoc civilnímu obyvatelstvu. "Bylo dojemné vidět, jak lidé v Duboviku vítají vojáky, kteří přivezli potřeby pro školu."

Premiér Zeman nejede do USA kvůli obavě americké strany ze špionáže pro Irák

Cesta premiéra Miloše Zemana do USA, která se měla uskutečnit ve druhém říjnovém týdnu, byla odložena kvůli obavám americké strany ze špionáže pro Irák. Uvedl to v pondělí týdeník Respekt, který už minulý týden informoval, že cesta se neuskuteční kvůli námitkám Američanů proti jednomu z organizátorů této cesty, Čechoameričanovi Milanu Jedličkovi.

Zemanovi poradci se podle listu začali asi před měsícem zajímat, zda by se premiér při cestě nemohl neoficiálně setkat s představiteli společnosti McDonnell-Douglas/Boeing, která české armádě nabízí letoun F-18 Hornet. Americká tajná služba si to podle týdeníku spojila s lednovou českou misí v iráckém Bagdádu, které se Jedlička účastnil. "Obava o to, kde mohou informace o zbraních skončit, přinutila Američany varovat Prahu, že takový program není přijatelný," napsal Respekt.

Filipíny pro zapojení ČR do projektů Asijské rozvojové banky

Filipínský ministr zahraničí Domingo Siazon vyzval Českou republiku, aby se aktivně zapojila do projektů Asijské rozvojové banky jako tzv. neregionální člen. V asi hodinovém rozhovoru s předsedou senátního výboru pro zahraniční vztahy, obranu a bezpečnost Michaelem Žantovským zdůraznil, že Filipíny a oblast Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) představují mohutný potenciál výroby a spotřeby s více než půl miliardou převážně mladých lidí. "Na Filipínách máme zelenou. Je to jedinečná příležitost pro naši ekonomiku," citoval sekretariát senátního výboru Žantovského v materiálu zaslaném ČTK. Žantovský, který vede českou senátní delegaci na návštěvě na Filipínách, se Siazonem kladně zhodnotili výsledky dosavadní ekonomické spolupráce obou zemí, zejména dodávku českých tramvají pro městskou dopravu v Manile.

Karosa dodá 26 autobusů na Sibiř Ťjumenské naftové společnosti

Akciová společnost Karosa Vysoké Mýto zvítězila v tendru na dodávku 26 autobusů pro ruskou Ťjumenskou naftovou společnost TNK. Libor Vomočil z obchodního ředitelství Karosy ČTK řekl, že část dodávky by do města Nižnevartovsk na západní Sibiři měla putovat ještě do konce tohoto roku. Dodal, že kromě Karosy se tendru zúčastnily i značky Ikarus, Mercedes a Man.

O přesné finanční výši kontraktu zatím nelze hovořit, neboť ještě záleží na dalších konkrétnějších jednáních, uvedl Vomočil s tím, že ruská strana počítá s částkou zhruba 2,6 miliónu dolarů. Z dodávky bude 24 autobusů meziměstských a dva turistické. Karosa podle Vomočila dosud s touto ruskou společností neobchodovala. Letos na jaře však uzavřela kontrakt s jinou ruskou naftařskou firmou Surgutněftěgaz, na základě kterého jí dodala 40 meziměstkých autobusů, a navázala tak na dodávky více než 200 autobusů Surgutněftěgazu v minulých letech.

Od počátku roku 1999 je Karosa součástí nadnárodního holdingu Irisbus, do něhož spojily autobusové aktivity koncerny Renault a Iveco. Renault, který do Karosy vstoupil v roce 1993, přitom do holdingu vložil i svých více než 90 procent akcií Karosy.

Američtí astronauti z lodí Apollo přijedou do České republiky

Velitel americké kosmické lodi Apollo 17 Eugene Andrew Cernan a šéf lodi Apollo 13 James Arthur Lovell přijedou na konci října společně s prvním a posledním kosmonautem někdejšího Československa Vladimírem Remkem na návštěvu České republiky. O symbolické setkání tří astronautů se zasadil náčelník generálního štábu České armády Jiří Šedivý, sdělilo v pondělí ČTK oddělení pro komunikaci s veřejností generálního štábu.

Kromě toho, že tři muže spojuje jejich profese, mají také několik dalších společných znaků. Zřejmě nejvýraznějším z nich je český původ, upozornil generální štáb. "Oba američtí kosmonauti se ke svým předkům z Čech stále hlásí a v minulosti se několikrát snažili zemi navštívit," uvedl štáb. Lety, jichž se všichni tři astronauti účastnili, se navíc zapsaly do historie. Jméno astronauta Cernana, jehož otec je slovenského a matka českého původu, je spojeno s poslední "procházkou" člověka po Měsíci, kde stanul v roce 1972. Po jeho letu s lodí Apollo 17, která přivezla z Měsíce na 113 kilogramů vzorků hornin, byly připravované lety Apolla 18, 19 a 20 zrušeny. Lovellovi se sice s lodí Apollo 13 nepodařilo přistát na Měsíci, let však proslul jako "nejúspěšnější neúspěšná" akce v dějinách americké astronautiky. V dubnu 1970 se posádce Apolla 13 podařilo takřka nemožné - obletět s těžce poškozenou lodí Měsíc, vrátit se k Zemi a bezpečně přistát. Před pěti lety vzniklo na základě Lovellových vzpomínek filmové drama. Lovell byl i na lodi Apollo 8, jež byla prvním pilotovaným strojem, který obletěl Měsíc. Československo se díky Remkovi stalo po někdejším Sovětském svazu a USA třetí zemí světa, jejíž občan byl ve vesmíru. Se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem na lodi Sojuz-28 vytvořil v březnu 1978 první mezinárodní posádku v historii. Remek nyní působí v Moskvě jako obchodní zástupce strojírenského podniku ČZ Strakonice.

Během návštěvy, která se uskuteční od 27. do 30. října, by měl astronauty podle generálního štábu přijmout prezident Václav Havel; kosmonauti také položí na pražském Vítkově věnce ke hrobu Neznámého vojína a navštíví leteckou základnu v Pardubicích.

Ze sportu:

Český triatlonista Ondřej Exner vyhrál závod Katalánského poháru, který se uskutečnil v Badaloně. Závod ve sprinttriatlonu absolvoval i další český závodník Michal Adamec z Kepáku Brno a do cíle doběhl jako čtvrtý. Pro oba triatlonisty byl start v Badaloně přípravou za dlouhý triatlon na Ibize, který se uskuteční 8. října.

Daniela Bártová skončila v olympijském finále ve skoku o tyči těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. Bývalé mnohonásobné světové i evropské rekordmance nestačil na medaili ani výkon 450 centimetrů, kterým jen o centimetr zaostala za osobním maximem. První olympijskou vítězkou v ženské tyči se stala Američanka Stacey Dragilaová, která přeskočila laťku ve výšce 460 centimetrů. Stříbro patří domácí atletce Taťjaně Grigorjevové, bronz vybojovala Vala Flosadóttirová z Islandu.

Helena Fuchsová obsadila na olympijských hrách páté místo ve finálovém běhu na 800 metrů. Dlouholetá specialistka na poloviční trať se plných 600 metrů starala o rychlé tempo a teprve v závěrečné dvoustovce přišla o vedení. V cíli dosáhla času 1:58,56 minuty a vytvořila si nový osobní rekord. Zlaté medaile se po loňském 'stříbrném' roce dočkala Maria Lurdes Mutolaová z Mozambiku v nejrychlejším čase sezóny 1:56,15.

Informace o úterním počasí v ČR:

Většinou oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku polojasno. Nejvyšší teploty 13 až 17, v 1000 metrech na horách kolem 10 stupňů Celsia.

Na závěr zpráv Radia Praha jedno důležité upozornění:

V úterý 26. září proběhne na středisku Litomyšl mimořádná údržba rozvoden vysokého napětí spojená s montáží nového zařízení. V souvislosti s tím nebudou vysílány na krátkých vlnách programy Radia Praha v době od 08:00 do 16:00 hodin SELČ. Vysílací provoz ostatních částí rozvrhu zůstává beze změny.