Zprávy úterý, 29. února 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Vláda jednání o utajovaných skutečnostech opět odložila

Česká vláda opět odložila projednávání věcného záměru zákona o utajovaných skutečnostech, který měla posoudit již 9. února. Zabývat se jím bude až poté, co příslušné standardy zpracuje Severoatlantická aliance. ČTK to během pondělního jednání kabinetu řekl jeho mluvčí Libor Rouček. Ministři podle něj ale rozhodli, že do 31. března připraví a Poslanecké sněmovně předloží pouze malou novelu zákona. Novela zrychlí postup prověřování osob, které se mají podle zákona seznamovat s utajovanými skutečnostmi, a zúží jejich okruh.

Kabinet také schválil prodej společnosti ČKD Vagonka Studénka firmě Thrall Europa, která je dceřinou firmou amerického výrobce nákladních vagónu Thrall Car. "Vláda souhlasí s nabytím majetkové účasti Konsolidační banky (KoB) 873,9 miliónu korun nominální hodnoty a.s. ČKD Vagonka Studénka kapitalizací pohledávek KoB do základního jmění společnosti odprodejem majetkové účasti KoB firmě Thrall Europa za 83,6 miliónu korun," řekl na tiskové konferenci ministr financí Pavel Mertlík.

Vláda rovněž připravila scénář převzetí ČKD Dopravní systémy v konkursu strategickým partnerem. "Když se chystal další tah na šachovnici, tak zcela překvapivě byl prohlášen konkurs," řekl po zasedání vlády ministr průmyslu a obchodu (MPO) Miroslav Grégr s tím, že tímto krokem z 28. ledna se celá záležitost dostala do zcela jiné polohy. Grégr jednal v pátek s nejvyššími představiteli německé společnosti Siemens v čele s předsedou představenstva Heinrichem von Piererem. "Bude vytvořena skupina složená z lidí z MPO, firmy Siemens, věřitelského výboru, správce konkursní podstaty a ministerstva financí," uvedl ministr.

Kabinet také schválil takzvanou Haagskou úmluvu o mezinárodním přístupu k soudům, která má v signatářských státech vyloučit diskriminaci cizinců v přístupu k soudům. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl řekl, že signatářské země stanoví úřad, který cizincům v případě potřeby přístup k soudům zprostředkuje. Takovým úřadem bývá ministerstvo spravedlnosti a ani Česká republika se od této praxe neodchýlí. Český právní řád ale úmluva zřejmě nezmění. Rovný přístup k soudům totiž zaručuje český ústavní pořádek.

Ministryně Albrightová bude v Praze jednat o NATO a vztazích mezi ČR a USA

Zhodnocení ročního působení České republiky v NATO, bezpečnostní situace ve střední Evropě a prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi budou hlavní náplní březnové návštěvy americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové v České republice. Po pondělní schůzi vlády, na které ministři projednali program návštěvy americké ministryně to řekl mluvčí kabinetu Libor Rouček. Albrightová přijede do ČR při příležitosti 150. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který se zasloužil o budování přátelských vztahů mezi Československem a Spojenými státy, dodal mluvčí. Ministryně podle Roučka odhalí Masarykovu sochu na Hradčanském náměstí v Praze a prezidentův památník v Břeclavi. Na Masarykův hrob v Lánech u Prahy položí věnec. Při návštěvě se mimo jiné setká s prezidentem republiky Václavem Havlem, předsedou vlády Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Janem Kavanem. Madeleine Albrightová navštíví ČR ve dnech 5. až 8. března.

Madeleine Albrightová nezvažuje možnost usilovat o úřad české prezidentky

Týdeník Time v neděli informoval, že americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která je českého původu, zvažuje možnost usilovat o prezidentský úřad v České republice. Její mluvčí však podle agentury Reuters tuto možnost vyloučil. Time se s poukazem na nejmenované zdroje zmiňuje, že nynější český prezident Václav Havel před rokem a půl Albrightové sdělil své přání, aby ho v úřadě nahradila. Albrightová podle týdeníku tuto myšlenku nezavrhla, ale Havlovi a dalším českým představitelům řekla, že nepřijme rozhodnutí, dokud nevyprší její ministerský mandát v současné vládě amerického prezidenta Billa Clintona. Mandát Clintonovy vlády končí v lednu příštího roku. Reuters cituje výroky mluvčího amerického ministerstva zahraničí Jamese Rubina, že přední čeští představitelé "čas od času" tuto záležitost s Albrightovou probírali, ale ačkoli té to lichotilo, nikdy o tom vážně neuvažovala.

Předseda zahraničního výboru Senátu a někdejší velvyslanec ČR v USA Michael Žantovský si umí představit americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou na české politické scéně. Pokud by česká rodačka Albrightová v budoucnu uvažovala o funkci prezidenta ČR, musela by se před svou případnou kandidaturou zapojit do české politiky a prokázat zde své schopnosti, podotkl ale Žantovský.

Albrightová byla ještě dítě, když její otec, československý diplomat, uprchl z Prahy, protože byl na seznamu osob, které chtěli nacisté popravit. Válku strávila Albrightová s rodinou v Londýně, ale v roce 1948 byla opět přinucena uprchnout před komunisty; poté se usadila ve Spojených státech.

Poslaneckou sněmovnu čeká schvalování státního rozpočtu

Státní rozpočet, zákony umožňující práci krajských zastupitelstev a nový telekomunikační zákon budou zřejmě nejsledovanějšími body schůze Poslanecké sněmovny, která bude po čtyřdenní přestávce pokračovat v úterý odpoledne. O telekomunikačním zákonu by sněmovna měla rozhodnout v pátek, pro schvalování rozpočtu a "krajských" předloh zatím pevný termín nestanovila. Podle šéfa rozpočtového výboru Vlastimila Tlustého by se poslanci mohli rozpočtem zabývat ve druhém čtení ve středu. Jeho schvalování pak lze čekat v pátek nebo v úterý 7. března. Rozpočtovou debatu zřejmě nejvíce ovlivní výsledek nového kola diskusí mezi ODS a ČSSD o rychlosti a rozsahu personálních změn ve vládě. Mezi poslanci ODS panuje značná nechuť rozpočet podpořit, dokud premiér Miloš Zeman nevymění některé ministry.

Šéf sociálních demokratů Zeman se sešel s předsedou ODS Klausem

Na schůzce mezi čtyřma očima se v pondělí v budově úřadu vlády sešli šéf České strany sociálně demokratické Miloš Zeman a předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus. ČTK to sdělil vládní mluvčí Libor Rouček, podrobnosti však neuvedl. Předpokládá se, že oba politici spolu hovořili o výměnách některých ministrů menšinového sociálnědemokratického kabinetu a o podpoře ODS pro nejnovější verzi státního rozpočtu.

Místopředseda ODS Ivan Langer koncem minulého týdne naznačil, že pokud předseda vlády neoznámí změny vlády ještě před schválením třetí verze rozpočtu, většina členů poslaneckého klubu občanských demokratů pro něj ruku nezvedne. Předseda ODS po zasedání politické rady své strany nevyloučil, že se s premiérem sejde, takové jednání však podle něj nebude přelomové. ODS však očekává, že premiér změny ve vládě uskuteční rychle.

Buzková: Zeman obětoval úspěch ČSSD za udržení svého kabinetu

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman obětoval podle místopředsedkyně strany a Poslanecké sněmovny Petry Buzkové úspěch sociální demokracie jako vládní strany za udržení svého kabinetu. "Podpis nových rámcových dohod s ODS totiž skutečně znamená, že ČSSD obětuje nejméně ve střednědobé perspektivě svoji pozici jako jedné ze dvou rozhodujících stran českého politické spektra," napsala Buzková pro únorové číslo časopisu Trend, který je blízký sociální demokracii. Oběť však byla podle Buzkové zbytečná, protože vláda, které představitelé ČSSD svými podpisy pod pěti dohodami s ODS prodloužili život, ztratila možnost realizovat svůj program. Tato možnost byla od počátku závislá na hledání podpory "obou menších stran" (KDU-ČSL a Unie svobody) ve sněmovně a od této možnosti se ČSSD definitivně odřízla, soudí místopředsedkyně.

Ministerstvo zahraničí ocenilo íránské únorové volby a má zájem na vzájemném obchodě

Česká republika je podle ministerstva zahraničí potěšena "pozitivními posuny, k nimž dochází v Íránu v průběhu posledních let" a jež jsou podle něj příslibem do budoucna. Ministerstvo to uvedlo ve svém prohlášení i v souvislosti s únorovými íránskými volbami. Po nedávném vládním rozhodnutí zabránit vývozu zařízení pro íránskou jadernou elektrárnu a před dubnovou návštěvou náměstka Hynka Kmoníčka v Íránu zároveň zdůraznilo "trvalý zájem na rozvoji vztahů a vzájemně výhodné spolupráce".

Vojenští diplomaté se zajímali o úkoly velitelství územní obrany

Zájem o novou strukturu sil územní obrany české armády přivedl v pondělí šestnáct vojenských a leteckých přidělenců ze zahraničí, kteří jsou akreditováni v České republice, na velitelství sil v Táboře. "Síly územní obrany mají od letošního 1. ledna novou strukturu a nové úkoly, neboť do jejich podřízenosti patří i záchranné a výcvikové základny. Považoval jsem za nutné seznámit vojenské diplomaty s tímto faktem," řekl ČTK velitel sil územní obrany Vladimír Sova. Podotkl, že přidělenci také zhlédli ukázku praktické činnosti vojáků 72. záchranné a výcvikové základny v Jindřichově Hradci.

Fotografování vybraných částí území České republiky je náplní pozorovacích letů italské vojenské mise

Pozorovací italský letoun odstartoval v pondělí z vojenského letiště v Pardubicích, informovalo ČTK ministerstvo obrany. Italové zavítali do ČR na základě Smlouvy o otevřeném nebi. Pozorovací lety italského stroje Hercules C-130 s kontejnerem se speciálními přístroji budou měřit asi 800 kilometrů. Pozorovací vybavení, které Italové při své misi použijí, je v ČR poprvé. Práce v doprovodném týmu se podle ministerstva obrany účastní i příslušníci českého letectva. Česká armáda také vyvolá exponované letecké snímky. Tato pozorovací akce je v pořadí už druhou společnou česko-italskou misí podle Smlouvy o otevřeném nebi. Mise potrvá do 3. března.

Premérovi poradci zasahovali do výběru lidí na ministerstvu vnitra

Poradci premiéra Miloše Zemana v čele s Miroslavem Šloufem se podle ministra vnitra Václava Grulicha snažili ovlivňovat personální politiku v jeho úřadě včetně výběru Grulichových nejbližších spolupracovníků. Ministr v rozhovoru pro poslední číslo časopisu Týden uvedl, že tyto pokusy "razantně zarazil". Zemanovi lidé podle něj nabízeli určitým osobám i vysoké policejní funkce. Grulich naznačil, že premiérovi poradci stojí rovněž za úvahami o jeho odvolání z funkce. Ministr vnitra opakovaně kritizoval Zemana, že oddaluje rozhodnutí o výměnách ministrů. Otevřeně hovoří o tom, že premiér nabídl jeho funkci místopředsedovi Poslanecké sněmovny Stanislavu Grossovi. V rozhovoru připustil domněnku, že se tím Zeman snaží omezit Grossův vliv ve straně.

Guvernér Tošovský v Handelsblattu obviňuje Václava Klause

Pod dramatickým titulkem "Česká centrální banka v akutním nebezpečí" přináší list německých podnikatelských kruhů Handelsblatt obsáhlý článek o České národní bance (ČNB) a rozhovor s jejím guvernérem Josefem Tošovským. Deník uvádí, že "mocichtiví politikové a obskurní investoři vedou společně pomlouvačnou kampaň" proti ČNB a jejímu vedení, přičemž se snaží "spornými novelami zákonů a zlovolnými intrikami proti guvernérovi ČNB Josefu Tošovskému připravit banku o její nezávislost". Handelsblatt dodává, že "německé i mezinárodní obchodní banky jsou tímto vývojem v České republice, který ohrožuje pozici země na mezinárodních finančních trzích, stejně znepokojeny jako Evropská centrální banka, jejíž zástupci hodlají co nejdříve navštívit Prahu". Kampaň proti ČNB a Tošovskému politicky vede předseda parlamentu Václav Klaus, uvádí dále Handelsblatt a dodává, že podle zasvěcených osob má být "příští obětí této zákopové války ministr financí Pavel Mertlík". Tošovský a Mertlík totiž platí za spojence, kteří se společně snaží očistit české finanční a bankovní prostředí, píše deník.

V protidrogové politice ČR za EU příliš nezaostává

V protidrogové politice Česká republika podle Gabriela Berzsiho z české Národní protidrogové centrály za zeměmi Evropské unie příliš nezaostává. Protidrogová problematika byla jednou z mála pozitivně hodnocených oblastí v loňské hodnotící zprávě Evropské komise o přípravě České republiky na vstup do Evropské unie. Berzsi to zdůraznil v rozhovoru pro zpravodaje ČTK v Bruselu, kde se účastní 2. konference o protidrogové politice v Evropě. Evropský komisař pro spravedlnost a vnitro António Vitorino při zahájení konference zdůraznil, že by se boj s drogami měl stát jednou z priorit nejen v unii, ale i v kandidátských zemí na vstup do EU, a upozornil na rozvinutou výrobu a konzumaci syntetických drog ve střední a východní Evropě.

Týdeník Format: Sudetští Němci hodlají žalovat české a rakouské banky

Americká, německá a rakouská sdružení sudetských Němců chystají kolektivní žaloby na české a rakouské banky, napsal v nejnovějším vydání vídeňský týdeník Format s odvoláním na mluvčího Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku (SLÖ) Gerharda Zeihsela. "Ano, nyní na Čechy tlačíme. Žaloby budou podány v příštích týdnech u amerických soudů," řekl Zeihsel, který býval poslancem vídeňského zemského sněmu za nacionalistickou stranu Svobodní (FPÖ). Jeho vyjádření potvrdil také předseda SLÖ Karsten Eder. Podle týdeníku SLÖ zatím chová jména amerických advokátů v tajnosti, ale smlouvy prý už s nimi byly uzavřeny. Žaloby údajně budou požadovat navrácení peněz z bank a pojišťoven, ale také restituci vlastnictví, především však zrušení dekretů prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě museli sudetští Němci po druhé světové válce odejít z tehdejšího Československa.

Místopředseda romské komise chápe požadavky západočeských Romů

Výkonný místopředseda vládní Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity Roman Krištof se nediví prohlášení západočeských Romů, kteří od státu žádají finanční kompenzaci za svůj odchod z České republiky kvůli rasové nenávisti a diskriminaci. "Prohlášení jenom dokumentuje obtížnou situaci, v níž se Romové v západních Čechách ocitají. Je zřejmé, že více a více Romů si uvědomuje, že koneckonců jediné, co vyprovokovalo českou společnosti i vyšší vládní kruhy ke konkrétnějším postojům a akcím, které by pomohly romské komunitě, byla až romská emigrace," prohlásil Krištof na dotaz ČTK.

Masový exodus Romů do zahraničí začal v roce 1997 a zpočátku směřoval hlavně do Kanady. Poté, co Kanada zavedla vůči ČR vízovou povinnost, odcházejí české romské rodiny do Velké Británie a některých skandinávských zemí. Kvůli neklesajícímu počtu českých Romů, kteří každý měsíc žádají v Británii o azyl, hrozí ČR již několik měsíců zavedení víz i od britské vlády.

V kostele sv. Šimona a Judy byly zkolaudovány varhany

Po devítiměsíční opravě se v pondělí při kolaudaci v pražském kostele sv. Šimona a Judy, který slouží jako koncertní sál, představily zrekonstruované barokní varhany. Na prvním koncertě je už 29. února v rámci abonentního cyklu jednatelství FOK Stará hudba rozezní Michal Novenko. V komponovaném večerním pořadu provede posluchače zvukovými i žánrovými možnostmi nástroje například ve skladbách Bachových, Segerových, Rybových a Vaňhalových.

Královský nástroj z roku 1762 v kostele při klášteře milosrdných bratří je jediným dochovaným opusem pražského stavitele varhan Andrease Wambessera. Větší oprava se uskutečnila jen roku 1900. Cílem rekonstrukce, která si vyžádala přes půl miliónu korun, bylo odstranění nepůvodních částí, asanace červotoče a v rámci možností daných restaurátorskou etikou i zdokonalení mechanických funkcí. Později dodané píšťaly nahradili restaurátoři kopiemi původních. Varhany mají i nové klaviatury v někdejší podobě. V hudebních tradicích kostela se připomínají návštěvy Mozartovy a Haydnovy.

Čápi Dominika a Kryštof se přesunuli v Africe dál na jih

Černí čápi Dominika a Kryštof, kteří zimují v Africe, se posunuli dál na jih. Dominika se přesunula z mauritánsko-senegalské hranice do jihovýchodního Senegalu a Kryštof přeletěl ze západního Mali do Sierry Leone. "Přesto se dá očekávat, že se v nejbližších týdnech nebo dokonce dnech oba čápi vydají na sever a přes Gibraltarský průliv zamíří k domovu," sdělil ČTK Miroslav Bobek z Českého rozhlasu, který je hlavním organizátorem projektu Africká odysea. Čápi sledovaní v rámci tohoto projektu byli loni v létě označeni a vybaveni "batůžky" se satelitními vysílači na Rakovnicku, kde společně odchovali čtyři mláďata. Nezávisle na sobě se pak vydali do západní Afriky, připomněl Bobek. V letech 1995 až 1998 označili organizátoři projektu Africká odysea ve středních Čechách v oblasti Brd a Rakovnicka satelitními a pozemními vysílači 11 čápů černých. Hnízdění čapího páru Dominiky a Kryštofa a výchovu jejich potomků mohli zájemci sledovat na internetových stránkách na adrese capi.internet.cz/video1999.htm.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 8 až 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.