Zuzana Mináčová prožila životní příběh jak z filmu Titanic

Zuzana Mináčová při natáčení filmu Očima fotografky, foto: ČT

Očima fotografky, tak se jmenuje nový dokumentární film režiséra Mateje Mináče. Vypráví o jeho matce, Zuzaně Mináčové. Ta zažila jako 13ti letá nejděsivější momenty svého života a před pár lety se o nich rozhodla poprvé promluvit. Její syn se pak rozhodl tento příběh jak z Titanicu zdokumentovat.

Zuzana Mináčová při natáčení filmu Očima fotografky,  foto: ČT
Jeho film vystihuje s humorem zásadní zvraty 20. století, uměleckou tvorbu Zuzany Mináčové a její dramatický osobní život. Dnes 84 letá Zuzana Mináčová patří k největším osobnostem slovenské a české fotografie a každoročně fotí na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Je jednou z těch, co neměli štěstí dostat se včas do bezpečí Wintonovým vlakem. V dětství přišla o svoji dětskou lásku v koncentračním táboře Osvětim, kde jí její milý zachránil život. V pozdějších letech přišla i o svého manžela Jána, který byl bratr slavného slovenského spisovatele Vladimíra Mináče.

Mináčová vychovávala své dvě děti sama a rozhodla se jít naplno za svojí fotografickou kariérou. Je průkopnicí moderní slovenské a české fotografie. Její fotografie jsou součástí sbírek mnoha světových galerií.

Se svým životním příběhem se synovi svěřila teprve před pár lety

Zuzana Mináčová a její syn Matej Mináč,  foto: RWE
Zuzana Mináčová se svěřila před pár lety svému synovi s celým jejím životním příběhem. Režisér Matej Mináč tvrdí, že jeho matka od této doby může konečně opět v klidu usínat.

"Ona nespala celé roky. Vždy jsme ji večer viděli, jak spí s otevřenými očima. Bylo to pro mě velmi zvláštní. Díky tomu, že se svěřila se svým příběhem, hlavně s tím z Osvětimi, tak začala konečně v klidu spát. Myslím si, že se nyní se svým osudem vyrovnala. Vytvoření tohoto filmu bylo pro ni terapií a dávnou ránu vyléčil," uvedl režisér Matej Mináč.

Mináčová nejprve film nechtěla natáčet, protože chtěla své vzpomínky navždy vymazat z paměti. Musela se vrátit na místa, kde zažila tragické chvíle.

Očima fotografky,  foto: ČT
Ve filmu jsou zachyceny i zábavné záběry z Karlových Varů, kdy se Mináčová dokáže slovensky dorozumět s největšími hvězdami, jako jsou John Travolta, Mel Gibson, a další. Film se natáčel na několika místech České republiky i v zahraničí.

"Především se točilo na dvou ročnících Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kde je jako doma. Dále se točilo v Praze a na Slovensku, kde vyrůstala. V neposlední řadě i v Osvětimi, kterou po 70ti letech navštívila a byl to pro ni šok."

Očima fotografky,  foto: ČT
Herecké obsazení vybíral Matej Mináč. Zuzanu Mináčovou ztvárnila herečka Julie Ondráčková. Byla vybrána díky tomu, že je Mináčové za mlada velmi podobná, uvedl Matej Mináč.

"Nejdůležitější pro tento film byla dvojice milenců, které hráli Julie Ondráčková a Zdeněk Piškula. Jeho jsme vybrali na základě toho, že působí rozhodně, důvěřivě a je to takový chlap. Pan Lehký hrál udavače. Vše přesně odpovídalo popisu, který mně má matka řekla."

Zuzana Mináčová měla ve filmu konečné slovo

Ve filmu jsou i záběry z jiných Mináčových filmů jako například Všichni moji blízcí. Zuzana Mináčová provádí diváky celým filmem. Svému synovi pomáhala s režií a vždy měla konečné slovo. Samotná pointa filmu, kdy Zuzana vypráví o své utajované dětské lásce, je až na samotném konci filmu.

Očima fotografky,  foto: ČT
"S režií mně matka velmi pomáhala a oslovovala celý štáb. I když jsme při natáčení měli velmi málo peněz, tak do toho dal štáb vše. Všichni chtěli, aby to bylo krásně a přesně napodobené. Byla to výborná spolupráce." uvedl režisér filmu Očima fotografky Matej Mináč.

Film Očima fotografky nyní běží v kinech. Diváci ho viděli na karlovarském filmovém festivalu a nyní byl vybrán do hlavní soutěže filmů na Mezinárodním filmovém festivalu v Haifě.