17. listopad 2012: vzpomínkové akce i protivládní demonstrace a potyčky s policíí

Foto: ČTK

Pietními akcemi si lidé tuto sobotu připomněli už 23. výročí Sametové revoluce. V řadě českých a moravských měst se ale také demonstrovalo. Tisíce lidí protestovaly proti úsporným opatřením vlády Petra Nečase.

Petr Nečas  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
17. listopadu se ale nevzpomínalo jen na události spjaté s pádem komunistického režimu. Jako každoročně lidé uctiti památku studenta Jana Opletala, který zahynul po studentských demonstracích proti nacistické okupaci Československa. Sedmnáctého listopadu roku 1939 nacisté uzavřeli deset českých vysokých škol. Několik vysokoškoláků popravili a víc než tisícovku odvlekli do koncentračních táborů. Prezident Václav Klaus ve svém tradičním projevu u Hlávkovy koleje dal najevo obavy, aby se na historii nezapomínalo:

"Zneklidňuje mne to, co vidím dnes a denně kolem sebe. Zdá se mi, že se nacházíme v éře, kterou bych nazval érou zapomínání a érou gest."

Prezident současně kritizoval dnešní "internetovou" generaci, která sice má rychlý přístup k informacím, nezná ale jejich souvislosti. Ve svém projevu přitom výročí 17. listopadu 1989 sám nezmínil. O něm se hovořilo hlavně u památníku na Národní třídě, kde si lidé připomněli brutální zásah komunistické policie proti studentům. Opět zde na jejich počest zapalovali svíčky. Květiny tu položil i premiér Petr Nečas z ODS. To už ale na Václavském náměstí probíhala demonstrace proti jeho vládě. Svolaly ji odbory a občanské iniciativy, například Stop vládě. Premiér demonstrantům vzkázal, že jejich obavy v nelehké sociální situaci chápe:

Demonstrace na Václavském náměstí,  foto: ČTK
"My vyvíjíme maximální snahu, aby sociální systém byl co nejvíce adresný. To znamená, aby pomáhal těm, kteří skutečně pomoc potřebují. Na druhé straně musím zmínit, že Česká republika je v rámci Evropské unie členskou zemí, která má vůbec nejnižší míru rizika ohrožení chudobou. Rodiny s dětmi v České republice platí v rámci celé unie nejnižší daně."

Na Václavském náměstí v Praze se na výzvu odborů sešlo kolem deseti tisíc nespokojených lidí. Při demonstraci zvonili klíči. Poté se vydali na Národní třídu. Dávali najevo hlavně nesouhlas s vládními reformami:

Foto: ČTK
"Nelíbí se mi vláda, která dělá protilidová opatření. - Vláda je špatná. Chceme, aby se změnila. - Tahle vláda neslouží lidu a my tu žebráme o každou korunu, abychom vůbec přežili."

Protest na Václavském náměstí narušoval Zdeněk Ponert, který svolal vlastní akci. Policie kvůli demonstrantům uzavřela magistrálu. Došlo také ke střetům, když se policisté snažili po několika hodinách demonstranty ze silnice vytlačit. Policie během potyčky zatkla 10 lidí, říká policejní mluvčí Jan Daněk:

"Všech deset osob, omezených na osobní svobodě, bylo zadrženo na Václavském náměstí. Pět osob bránilo dopolednímu odtahu vozidla a čtyři osoby nechtěly opustit magistrálu."

Demonstrace proti vládě proběhla také v Brně. Podle Zuzany Kopuleté z brněnské redakce Českého rozhlasu tu lidé požadovali demisi vlády a předčasné volby:

"Demonstrace v Brně začala s mírným zpožděním, protože lidé se scházeli jen pomalu. Nakonec jich před historickou budovu Mahenova divadla přišlo kolem čtyř set. Zněla hlavně kritika vlády a padala slova jako korupce, lichva a tunelování. Centrem Brna prošel také průvod asi sto padesáti příznivců krajní pravice. Policie v souvislosti s protestními akcemi ale nezaznamenala žádné protiprávní jednání."

Demonstrace v Českých Budějovicích,  foto: ČTK
I v Ostravě se na demonstraci sešla asi tisícovka lidí. Také zde protesty zorganizovaly odbory a občanské iniciativy. Jeden z organizátorů a zároveň šéf odborářů ostravského Dopravního podniku Ivo Protivínský ale očekával, že se lidí sejde víc:

"Protože i oficiální průzkumy říkají, že víc jak 90 procent lidí nedůvěřuje této vládě a chtělo by její demisi. Lidi ale raději budou sedět doma a čekat, že to někdo udělá místo nich."

17. listopadu proběhla ale také demonstrace v Českých Budějovicích. Svolali ji sem studenti třeboňského gymnázia na protest proti koalici sociálních demokratů a komunistů, která po krajských volbách vznikla v Jihočeském kraji. Podobná demonstrace proběhla i v Ústí nad Labem v severních Čechách.