180 let od narození vydavatele největší české encyklopedie

Ottův slovník naučný

Vydání Ottova slovníku naučného je patrně největším nakladatelským počinem v českých dějinách a bývá přirovnáváno ke slavné encyklopedii Britannica. Jan Otto se narodil 8. listopadu 1841.

Jan Otto | Foto: Wikimedia Commons,  public domain

Vydání encyklopedie vyžaduje spolupráci stovek vědců, literátů, redaktorů. Úspěšný knihkupec a vydavatel Jan Otto to dokázal zorganizovat v podmínkách rozdělené české společnosti na konci 19. století.

První sešit v nákladu 40.000 výtisků byl okamžitě vyprodaný a mimořádný zájem trval po celou dobu vydávání, tedy od ledna 1888 až do roku 1908, první díl stál 28 krejcarů. Sedmadvacet dílů obsahovalo na 29.000 stran a bezmála 150.000 hesel. Není to o moc méně, než mělo jedenácté vydání Encyclopaedie Britannicy, dokončené zhruba ve stejné době. Hesla byla doplněna pěti tisícovkami ilustrací.

Ottův slovník naučný byl dlouhých sto let největší českou encyklopedií a až někdy v letech 2010–2011 ho v počtu hesel překonala česká verze Wikipedie. Ještě dnes je dobrým zdrojem informací, zejména o historických faktech.

Jan Otto pracoval i v několika kulturních komisích, účastnil se politického života, předsedal správní radě Živnostenské banky a od roku 1912 byl členem Panské sněmovny.

Ottův slovník naučný | Foto: Národní knihovna ČR
klíčová slova:

Související