Agentura Nehoda

Zdeněk Nehoda, manažer Pavla Nedvěda, převzal 20.12.2003 Cenu pro vítěze ankety Sportovec roku, kterým se stal právě Pavel Nedvěd, foto: ČTK

Nejlepším fotbalistou Evropy se před několika týdny stal Pavel Nedvěd z Juventusu Turín. O této události už bylo napsáno a řečeno hodně slov. Možná ale jen málokdo si uvědomuje, že úspěch hráče je také úspěchem jeho agenta, zastupující agentury. Bez ní se v dnešním fotbale neobejde žádný profesionální hráč, ať už průměrný či špičkový. Pozoruhodné je ale ještě to, že agentem vynikajícího hráče je jiné známé jméno českého fotbalu. Více už se dozvíme ze sportovní rubriky, kterou tentokrát připravil Zdeněk Vališ.

Zdeněk Nehoda,  manažer Pavla Nedvěda,  převzal 20.12.2003 Cenu pro vítěze ankety Sportovec roku,  kterým se stal právě Pavel Nedvěd,  foto: ČTK
Zdeněk Nehoda je mnohonásobný fotbalový reprezentant bývalého Československa, mistr Evropy z roku 1976. Dnes je ale Nehoda úspěšný i v roli fotbalového agenta. Jeho agentura zastupuje řadu hráčů, známých i začínajících talentů. Největším klenotem je ale už pár let Pavel Nedvěd. Takže pane Nehodo, jaké to je být agentem nejlepšího fotbalisty Evropy?

"Já si samozřejmě cením a vážím toho, co Pavel dokázal. Pro celý český fotbal je to obrovská reklama. Myslím, že i pro mladé lidi je to takový příklad toho, co může dokázat náš člověk svou pílí a houževnatostí."

Zdeněk Nehoda byl sám výborným sportovcem, hodně se o něm psalo, byl hvězdou. Přináší mu opět to, že je agentem fotbalisty světového formátu, stejné uspokojení nebo to bere jen jako zdroj příjmů?

"Mě to uspokojuje a jsem rád, že se můžu dál po skončení fotbalové kariéry věnovat fotbalu jako manažér. To uspokojení je obrovské, podílet se na úspěších druhých. Je to něco jiného, než když člověk sám hraje."

Pavel Nedvěd je dnes na vrcholu a je spojen s Juventusem Turín. Čím je vlastně pro něj Juventus? Zdá se, že volba tohoto klubu před třemi roky byla asi velmi šťastná, pro hráče i pro agenturu.

"Určitě, protože Pavel působil pět let v Laziu Řím a těch nabídek k přestupu bylo nespočet. Od Realu Madrid, Manchesteru až po Atlético Madrid. Ale když přišla nabídka od Juventusu, tak jsme dělali všechno pro to, aby Pavel přestoupil. Přesvědčovali jsme ho, že to je ten pravý klub, kde by se mohl nejlépe zviditelnit svými výkony. A také se to potvrdilo. Proto se stal nejlepším fotbalistou v Evropě."

Vždy obtížné jsou pro známé, úspěšné hráče konce kariéry. Pavel Nedvěd už řekl, že tu aktivní kariéru ukončí na světovém šampionátu v Německu v roce 2006. A co hodlá dělat dál? Prý by chtěl mít nějaký obchod s italskou módou. Co je na tom pravdy, mluvil s ním o tom Zdeněk Nehoda?

"Také se o tom uvažuje, protože Nedvědova rodina se ještě v době, když hrál Pavel v Laziu, kamarádila s jednou italskou rodinou, která zastupuje prakticky nejznámější italské značky na oblečení. Stále o tom spolu dost diskutují, že po skončení fotbalové kariéry Pavla by mohli společně otevřít v Praze nějaké obchody."

Na tom by asi nebylo nic divného. Ostatně o Nedvědovi se říká, že se moc rád hezky obléká a že dokonce chodí na módní přehlídky.

"To, že se obléká na úrovni, je jeho povinnost, protože v Juventusu a v italských klubech vůbec si na to hráči i vedení klubu potrpí. Musí jít s módou. Jeho to, pravda, chytlo, baví ho to."

Zdeňka Nehodu ale přirozeně zaměstnávají i jiné věci než Pavel Nedvěd. Hodně lidí asi netuší, co všechno dělá taková agentura, která zastupuje fotbalisty.

"Kromě toho, že připravujeme profesionální smlouvy hráčům v případě přestupů nebo při prodlužování smlouvy, poskytujeme hráčům samozřejmě i jiné služby, právní, finanční, hlídáme jim daňové záležitosti. Záleží také na tom, co všechno jednotlivý hráč ještě požaduje."

Hodně se ale také mluví o sporech mezi hráčskými agenty, dokonce padla obvinění o používání násilí, výhrůžkách. Něco vyšetřuje i policie. Potkalo něco podobného Zdeňka Nehodu?

"Podle mého názoru vždy záleží na hráči. Například Pavlem spolupracuji už dvanáct let a nikdy jsme spolu neměli uzavřenou smlouvu. Je to otázka důvěry a dodržování daného slova. Myslím, že některé spory vznikají tím, že hráči nejsou seriózní, nejednají korektně se svými manažéry. Je to prostě otázka důvěry mezi hráčem a manažérem."

Už zanedlouho vstoupí Česko do Evropské unie. Co se změní na práci agentury?

"Trošku se nám práce ulehčí. Například zmizí některé předpisy, které brání v přestupech hráčů. V Itálii nesmí už rok a půl hráči z nečlenských zemí EU přestupovat, v Anglii dostávají pracovní povolení jenom hráči, kteří za poslední dva roky odehrají 75 procent utkání za A mužstvo, v Holandsku existuje určitý finanční strop atd. Takže toto všechno padne a naskytne se větší možnost přestupu českých hráčů do západní Evropy, nejen těch špičkových."

Hostem v naší dnešní sportovní rubrice byl bývalý vynikající český fotbalista Zdeněk Nehoda, který dnes vlastní agenturu zastupující české profesionální fotbalisty.