Akademie populární hudby udělila 17 cen

Čechomor, foto:CTK

Šestnáct sošek okřídlených andělů rozdala 7. března při udělování svých cen Akademie populární hudby. Sedmnáctou obdržel další člen Síně slávy. Podrobnosti se dozvíte z následující rubriky, kterou připravila Eva Petržílková:

Ceny Akademie populární hudby - šestnáct sošek okřídlených andělů - převzali v pražské Paegas Aréně Interpreti a tvůrci populární hudby poprvé při "živém" koncertu, a to v přímém televizním přenosu soukromé televize Nova. Ceremoniál byl scénograficky stylizován do "letecké" podoby, jeho průvodcem byl herec Jiří Langmajer....

Čechomor,  foto:CTK
Nejvíce nominací - v pěti kategoriích - získala v prvním kole hlasování 256 členů akademie kapela Kryštof. Po třech měly Čechomor a Mig 21. Triumfovala skupina Čechomor, která podle znalců svým stylem "mistrně staví mosty mezi lidovou hudbou a současnými žánry". Získala sošku anděla za album roku, její "Proměny" se staly skladbou roku. Kapela byla zároveň vyhodnocena odbornou porotou i jako nejlepší skupina roku 2001.

Hráč skupiny na trubku a harmoniku - Radek Pobořil - se bezprostředně po udělení ceny svěřil se svými pocity.

"Hetrik jsem nečekal jako, album bych řekl že jo, to se hrálo hodně. Hetrik to nevim. To je možná z extrému do extrému. V podstatě kapela existuje 11 let, tak bych řekl, že jsme si tu práci od začátku opravdu na jarmarcích a na takovejch těch pro deset lidí, tu pro dvacet lidí, že ten vývoj byl logickej. Teď se trošinku bojim toho hroznýho zrychlení, jestli to není příliš akcelerace, tohleto. Nicméně radost z toho samozřejmě člověk musí mít."

Na zpěvačku roku byly nominovány Helena Vondráčková, Monika Načeva a Zuzana Navarová. Z ceny se nakonec radovala loňská stříbrná slavice a předloňská nejprodávanější zpěvačka v České republice Helena Vondráčková. Její reakce na ocenění ale byla zprostředkována videem, pobývala totiž v tu dobu na turné v Austrálii...

"Je to nádherný pocit. Musím říct, že Síň slávy a tohle ocenění, a že už jsem jich několik mnoha dostala, je jedno z nejkrásnějších. Právě proto, že je to tady doma."

Tato stálice české populární hudby zároveň vstoupila do Síně slávy. Na výsluní domácí populární scény se interpretka drží už 37 let. Slavnostní večer i bez Heleny Vondráčkové pokračoval dál..

Dan Bárta,  foto: CTK
Triumfoval už po páté Dan Bárta..

"Já jsem nad tím přemýšlel a zjistil jsem, že jsem v minulém roce v podstatě nevydal nic a ani nenahrál, co by stálo za řeč, neřku-li za nominaci. Takže mi krapítek mrzí, že se vnímám tak jako na tomhle místě teďko jako setrvačně a napadla mě jenom taková věcička, že kdyby příště akademie to psychicky zvládla mě nenominovat, tak já, vzhledem k tomu, že budem s jarem vydávat desku, si tuhletu cenu vezmu tak jako zúčtovatelnou zálohu. Děkuju."

Za objev roku označili akademici ostravskou kapelu Kryštof...

Skupina se však předem odmítla ceremoniálu zúčastnit. Zdůvodnila to komerčním charakterem televize Nova, která program přenášela. Tím ovšem nebyl ještě všem překvapením konec. "Anděly" postihla ještě jedna nepříjemná záležitost: Akademie se totiž zmýlila. Cenu v kategorii folkové hudby omylem dostala kapela Jablkoň a ne Zuzana Navarová a její skupina Koa. Šéf Rady Akademie populární hudby Martin Mařan v této souvislosti nabídl další den radě svou rezignaci.

Ostatní ocenění byla už udělena podle regulí. Sošky andělů se postupně rozdávaly, hudebníci děkovali a nechyběla ani řada hostů - několik žánrových cen přišli předat slovenský zpěvák Richard Müller a rocker Ivan Král, který mimochodem dosáhl úspěchu i ve USA....

Anděla v kategorii videoklip roku si odnesl režisér Martin Krejčí za ztvárnění písně "Duševní" skupiny "Tata bojs". Nejlepší country kapelou se stal "Cop", v lidové a etnické hudbě zvítězila Iva Bittová a "Čikori", v žánru jazz a blues trio Najponk. Zbývalo už předat jen několik posledních cen...

Kapela Tarafuki se zároveň stala i "Příslibem roku".

Autor: Eva Petržílková
spustit audio