Americké jaro 2010 přinese desítky koncertů a přednášek po celé České republice

piano.jpg

Až do 26. června probíhá v Česku pátý ročník Amerického jara. Festival, který organizuje Mezinárodní společnost Antonína Dvořáka, letos pro posluchače připravil více než 40 koncertů a přednášek. Centrem akcí Amerického jara 2010 jsou České Budějovice a Jihočeský kraj. S podrobnostmi je tu teď Milena Štráfeldová:

Olomouc, Brno, Pardubice, Praha, ale i Písek, Protivín nebo Zlonice - tam všude proběhnou letošní koncerty a přednášky Amerického jara 2010.

Jiřina Rybáčková
"Na ty koncerty sem zveme umělce ze Spojených států a na přednášky většinou také Čechoameričany. Letos budeme mít taky dva americké diplomaty. Hlavní myšlenkou festivalu je, že naše akce přinášíme do celé řady měst a dokonce i obcí,"

říká ředitelka mezinárodní dvořákovské společnosti Jiřina Rybáčková. Vystupovat zde budou například mladý skladatel Dan Tepfer a varhanice Joan DeVee Dixon, oba se tak do Česka vrací už potřetí, nebo špičkový americký klavírista Arthur Greene s houslistkou Solomií Soroka. Letos se ale organizátorům podle Jiřiny Rybáčkové podařilo zajistit i unikátní obsazení:

"Jednak skupinu šesti mladých umělců z Texasu, z University of North Texas, což je univerzita, kde je největší hudební fakulta v Americe. Ta fakulta má s Českou republikou velmi dobré, nadstandardní vztahy. A těch šest mladých umělců teď právě dostudovává koncertní provedení Polské krve od Oskara Nedbala."

A evropskou premiéru svého díla tu v Českých Budějovicích uvede americký skladatel William Bolcom:

"William Bolcom je jedním z nejvážnějších, nejvýznamnějších současných amerických skladatelů. Dostal všechny možné ceny včetně Pulitzerovy."

Koncert v Českých Budějovicích, kde vystoupí i Hudba Hradní stráže a Policie ČR, bude vyvrcholením celého letošního festivalu Americké jaro. Kromě samotných koncertů se však chystá i několik přednášek. Vystoupí na nich i bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar nebo vydavatel Amerických listů v New Yorku Petr Bísek.