Americký právník obhajuje odpůrce Temelína

E.Fagan

Rakouské odpůrce Temelína v jejich kampani proti spuštění jaderné elektrárny podpořil významný americký právník Ed Fagan. Ten nyní hodlá zastupovat ekologické aktivisty v jejich sporu s českou vládou, a to dokonce bez nároku na honorář. Podrobnosti zjišťovala Kateřina Brezovská.

Ed Fagan proslul jako úspěšný advokát v řadě kauz, kdy například vymohl odškodné pro oběti holocaustu nebo pro nuceně nasazené v období druhé světové války. V rakouském Wullowitzu se v pondělí zapojil i do protitemelínských aktivit. Fagan pohrozil žalobami české vládě a vyzval elektrárenskou společnost ČEZ i americkou společnost Westinghouse, která dodala pro temelínskou elektrárnu technologii, aby do 20. března zveřejnily veškerou dokumentaci o její bezpečnosti. Vicepremiér Pavel Rychetský však prohlásil, že americký právník nemá žádný nárok tyto dokumenty získat. K možným soudním sporům Rychetský řekl:

"Pochybuji o tom, zda se tak vůbec stane. Pokud se tak stane před českými soudy, a ty jsou jediné podle našeho právního řádu příslušné tyto věci posuzovat, tak považuji v podstatě za nepochybné, že bude neúspěšný a bude odmítnut pro nepříslušnost."

Jedním z argumentů Eda Fagana je i několik provozních závad, které během zkušebního provozu v Temelíně nastaly. Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, který spuštění Temelína dosud v české vládě nejvíce podporoval, však prohlásil, že závady se netýkají jaderného reaktoru. Ten podle něj patří k nejbezpečnějším na světě. O dosavadních závadách se Miroslav Grégr vyjádřil:

"Jedná se o mechanickou část jaderné elektrárny, čili to jsou problémy, které by se vyskytly stejně tak, jestli by se jednalo o plynovou elektrárnu, nebo jestli by se jednalo o uhelnou elektrárnu, v tomto případě zdrojem páry je jaderný reaktor, který je naprosto bezpečný a prokazatelně bezpečný. Takže nevím, o co panu Faganovi jde a zda vůbec stačil absorbovat problém, o kterém se diskutuje."

Rakouští aktivisté kritizují českou vládu i společnost ČEZ jako provozovatele elektrárny, že neposkytují dostatek informací o její bezpečnosti. Ladislava Kříže z tiskového odboru ČEZu jsme se zeptali, jak jsou ve skutečnosti tyto dokumenty veřejnosti zpřístupněny:

"Už od roku 98 jsou veškeré předprovozní a provozní dokumenty, týkající se bezpečnosti elektrárny i vlivu na životní prostředí, přístupny každému, kdo má zájem, přímo v Temelíně v informačním středisku. Samozřejmě jsou tam pouze drobné detaily, které podléhají obchodnímu know-how jednotlivých dodavatelů, které my sami o sobě nemůžeme zveřejnit."

Česká politická scéna Faganovy pohrůžky odmítá, jinak se však k jeho ohlášené obhajobě protitemelínských aktivistů stavějí zdejší ekologové. Adéla Kubíčková z ekologické iniciativy Děti země uvedla:

"Děti země samozřejmě iniciativu Eda Fagana vítají. Ed Fagan je renomovaný americký právník, který v posledních pěti letech neprohrál žádnou kauzu a pravděpodobně i v temelínském případě vidí možnost, jak tuto kauzu vyhrát."

Podle prvních komentářů jde ovšem ze strany Eda Fagana spíše o formu propagandy či reklamy. Domnívají se, že v sázce jsou peníze společností, které mohou být ochotny platit, aby se zbavily hrozící soudní pře. Podle našich informací však Ed Fagan ani ČEZ, ani americkou firmu Westinghouse zatím přímo nekontaktoval.