Američtí Texasané zavítali domů, na Valašsko

0:00
/
0:00

V pondělí začaly v Rožnově pod Radhoštěm Dny Texasu. A proč si zrovna na Valašsku připomínají americký Texas? Na to jsem se zeptal naší kolegyně Mileny Štráfeldové, která se do Rožnova vypravila.

"Na pozvání zdejšího muzea sem přijely desítky lidí, potomci Valachů, kteří opouštěli Valašsko zhruba před půldruhým stoletím do Texasu. Tam dnes žije podle odhadů až jeden milión lidí, kteří mají české a moravské kořeny. Většina jejich předků ale mířila do Texasu právě z Valašska. Do jiných států USA, do Nebrasky, do Iowy odcházeli třeba Jihočeši nebo lidé ze severních Čech, z Krkonošska. V Texasu má dnes údajně až 90 procent lidí, kteří přišli z Česka, valašské kořeny."

Jak jsou v Rožnově na své krajany připraveni, respektive, jaký program jim přichystali?

"Rožnov připravil třídenní program. Dnes se sem Texasané sjížděli.Je tady pro ně připravena řada různých vystoupení v dřevěném městečku ve Valašské dědině. Připravuje se pro genealogický seminář, což bude pro ně jistě velmi zajímavé, protože hodně lidí ve Spojených státech hledá své české, moravské, valašské kořeny. Ve středu tady budou pro ně celý den připraveni odborníci, kteří jim pomohou s hledáním, odkud vlastně ty jejich prabáby a pradědové pocházeli, z které chalupy v okolí odtud odešli do Texasu."