Anketa Zahraniční Čech roku 2012: Milan Kundera

I v dnešním vysílání pokračuje anketa Českého rozhlasu a České televize Zahraniční Čech roku 2012. Dnes vám v ní představíme Milana Kunderu, zřejmě nejznámějšího a nejpřekládanějšího českého spisovatele, který dnes žije ve Francii:

"Děkuji za udělení této ceny."

Obrovský potlesk si na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech vysloužil herec Josef Somr, který v minulosti exceloval i ve slavném, i když dlouho trezorovém filmu Žert, natočeném podle prvního Kunderova románu, vydaného v r. 1967. Románu, který svého autora vynesl do pomyslné síně slávy.

"Klíčovým slovem, které vystihuje celou Kunderovu románovou tvorbu, je vlastně slovo - žert. Kundera je krásným příkladem intelektuála, že život by se nedal žít a dějiny by se nedaly strávit, kdybychom k nim nepřistupovali s jistou dávkou ironie,"

říká šéfredaktor Literárních novin Petr Bílek. I Kundera považuje za stěžejní část vlastní tvorby právě romány, které podle expertů představují významný příspěvek k vývoji tohoto žánru vůbec. Přesto do světa literatury vstoupil už na počátku 50. let minulého století, kdy debutoval básněmi, konkrétně sbírkou Člověk, zahrada širá. A i když knihy či hry z počátečního tvůrčího období později odmítl počítat do svého relevantního díla, poezii jako takovou hodnotil ještě v r. 1968 těmito slovy:

"Poezie není jen opojná závrať, ale i ostře bodající křemen. Obojí se spojuje. Ta tíživá svízel i ten voňavý svízel. Obojí splývá."

Dnes je Kundera oceňován právě za romány. Kromě Žertu především za dílo nazvané Nesnesitelná lehkost bytí.

"Kunderovo dílo má vlastně velikou zásluhu na tom, že to, co bychom mohli nazvat českým příběhem, se stalo evropským příběhem. Protože osud české kultury a českého národa, který ve 20. století zápasil s velkou východní totalitní mocností, Kundera přetavil v metaforu Evropy jako celku a tradice evropské kultury, která je ohrožována nejrůznějšími globalizačními, totalitárními a jinými tlaky,"

vysvětluje Petr Bílek. V rodné zemi však diskusi o Kunderovi v r. 2008 rozpoutaly nikoliv jeho knihy, ale informace o údajném podílu na zatčení západního agenta Miroslava Dvořáčka v 50. letech. Kundera to rezolutně popírá.

"Podrobnější pohled ukázal, že ta záležitost je složitější a není tak jednoznačná, jak v té první fázi byla prezentována. Nicméně autora to velmi ranilo. Byla to pro něj rána, ze které se dosud pořádně nevzpamatoval, a zformulovalo to jeho velmi odtažitý přístup k našim domácím poměrům,"

dodává šéfredaktor Literárních novin Petr Bílek.


Pokud chcete dát svůj hlas v anketě Zahraniční Čech roku právě Milanu Kunderovi, můžete tak učinit na webové stránce www.zahranicnicech.cz. Můžete ale také poslat esemesku ve tvaru ZC 13 na telefonní číslo 907 77 04. Vítěz naší ankety bude vyhlášen 28. září, jejím partnerem je společnost Lasvit a Týdeník Rozhlas.