Anketa Zahraniční Čech roku 2012: portrét Oty Ulče

Ota Ulč

Český rozhlas a Česká televize pořádají anketu Zahraniční Čech roku 2012. Od 27. srpna do 21. září vám postupně představujeme 20 osobností, kterým můžete poslat svůj hlas a zvolit Zahraničního Čecha roku. Dnes to bude Ota Ulč.

Ota Ulč
"Jednoho dne, na počátku našeho exilu, přišel za mnou jeden ze dvou černých studentů slavistiky Cornellovy University v Ithace a oznámil mi, že mám návštěvu. Vyšli jsme tedy na trávník před domem a tam na nás čekal černovlasý muž, kterého jsem v životě neviděl, a vedle něho hezká mladá Číňanka. Představil se mi jako Ota Ulč původně z Plzně, a odvezl nás do bungalowu v Binghamptonu. Tak začala naše známost, která se brzo proměnila v přátelství, pevné a nerozlučné, a to trvá dodnes. "

Tak v roce 2005 popsal první setkání s profesorem politologie na univerzitě v Binghamptonu Otou Ulčem spisovatel Josef Škvorecký:

"Josef nejenom je kmotrem našeho kluka, ale také kmotrem mého českého literárního počínání,"

říká k tomu plzeňský rodák, spisovatel, glosátor politického dění, cestovatel a jeden z nejznámějších českých exulantů Ota Ulč. V nakladatelství Sixty Eight´Publishers mu pak manželé Škvorečtí vydali jeho první českou knížku - Malá doznání okresního soudce. Dnes Ota Ulč v Česku vydal knih víc než dvě desítky. Jsou mezi nimi cestopisy, eseje, glosy i román. Tou poslední jsou Velikáni a malikáni českého exilu. Jiří Korejčík z jeho pražského vydavatelství o něm řekl:

"Ota Ulč je určitě originální spisovatelský typ. Do psaní dává sám sebe. A co je pro něj opravdu typické? On by snad ani nedokázal napsat text, ve kterém by nebyl nějaký vtip nebo narážka, nadsázka nebo ironie."

Podobně Otu Ulče vidí i Ondřej Neff, vydavatel Neviditelného psa, kam Ota Ulč už léta pravidelně přispívá svými glosami:

"Je to člověk zcela neobyčejný. Je to skutečně světoobčan v tom nejlepším slova smyslu. Ota Ulč má opravdu celosvětový rozhled, a přestože to je člověk nesmírně erudovaný, nesmírně vzdělaný, tak se dovede na věci dívat s nadhledem a s humorem."

"Pokud existuje něco jako osud, tak to má snad ďábelský smysl pro humor a pro absurdity. Musím být vděčný komunistům, že mne z této země vypudili,"

Ota Ulč
tvrdí o svém životě sám Ota Ulč. Jak jinak si vysvětlit, že se bývalý pétépák mohl později v Americe přátelit s Egonem Hostovským, vystudovat Kolumbijskou univerzitu, oženit s čínskou princeznou, procestovat celý svět, stát se poradcem premiéra na Cookových ostrovech a po tom všem ještě zažít polistopadový návrat do Československa? Exil však pro mnohé neznamenal jenom zisk, ale taky ztráty. Světoběžník Ota Ulč ale říká:

"Teď se asi vyjádřím surově, ale já o žádných ztrátách nevím. Skutečně nevím!"


Pokud chcete dát hlas Otovi Ulčovi, můžete tak učinit na webových stránkách www.zahranicnicech.cz. Hlasovat můžete i pomocí SMS. Chcete-li poslat hlas tomuto kandidátovi, pošlete textovou zprávu ve tvaru ZC 4 na číslo 9077704. Vítěz ankety bude vyhlášen 28. září.