Antonín Dvořák: Slovanský tanec č. 7

Zdroj: vydavatelství Supraphon

Slovanské tance stály na počátku Dvořákovy mezinárodní slávy. Vydalo je v Berlíně prestižní hudební vydavatelství Simrock. Podíl na tom má i Johannes Brahms.

Johannes Brahms,  foto: Carl Wilhelm Brasch,  Wikimedia Commons,  CC0

Hudební skladatelé mají mezi sebou většinou docela dobré vztahy, respektují se, ale zároveň se mnohdy vnímají jako konkurenti. V dlouhé hudební historii nenajdeme takových případů mnoho, aby se jeden přimlouval za druhého, jako Johannes Brahms za Antonína Dvořáka u vlivného vydavatele.

„Přehrajte si prosím určitě některé skladby pana Dvořáka, myslím, že se vám budou líbit stejně jako mně. Rozhodně je to velmi talentovaný člověk. Kromě toho je velmi chudý. Vezměte prosím v úvahu i tuto věc. Johannes Brahms.“

Zdroj: vydavatelství Fr. Šmíd

Přímluva byla vyslyšena. Nejprve šlo o Moravské dvojzpěvy a hned na to následovaly Slovanské tance opus 46 první řada. Dvořák je zkomponoval v roce 1878 a ještě téhož roku je vydalo v Berlíně prestižní hudební vydavatelství Simrock, stejně jako později instrumentovanou verzi. To byl překvapivý, pozoruhodný úspěch. A Slovanské tance druhá řada opus 72, kterou Dvořák zkomponoval o osm let později, vydalo vydavatelství také okamžitě. To se psal rok 1886. Vydavatel Simrock hudbě opravdu rozuměl, ale zároveň byl velmi dobrým obchodníkem. Z dochované korespondence víme, že se velice vehementně dohadoval s Antonínem Dvořákem o honorářích. I když se stali přáteli a dokonce si i tykali, pokaždé mezi nimi šlo o tvrdá obchodní jednání.

Slovanské tance uchvátily hudební veřejnost. Ale když potom Antonín Dvořák toto dílo ještě instrumentoval, tedy rozepsal pro další nástroje a Slovanské tance zazněly v provedení orchestru, tak to byla bomba, obrovská senzace.

Cyklus Hity klasické hudby vznikl na základě projektu Lukáše Hurníka a Bohuslava Vítka Hit tisíciletí vysílaného v minulosti na stanici Českého rozhlasu Vltava. Audioverzi načetli Lubica Bergmanová a Jan Bumba.

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Hity klasické hudby

    Česká klasická hudba je nejen součástí kultury, historie národa, ale doslova české duše. V letošním roce jsme pro vás připravili cyklus známých hitů české klasické hudby.