Archeologický objev ve Šternberku

A nyní jedna zajímavost z Moravy: Archeologům Vlastivědného muzea v Olomouci, kteří v současné době provádějí průzkum Farního kostela Zvěstování Páně ve Šternberku, se totiž podařil unikátní objev. Další podrobnosti má Eva Petržílková:

Po více jak dvou stech letech vynesli archeologové před několika dny znovu na světlo ostatky Petra ze Šternberka, který zemřel v roce 1397, a jeho ženy Anny, kněžny opavské a dcery Mikuláše II. Kosterní pozůstatky byly nalezeny při odborném průzkumu v kostele Zvěstování Páně ve Šternberku. Více prozradil vedoucí průzkumného týmu Jaroslav Peška.

Jaroslav Peška dále vysvětlil, že právě odhalené ostatky nyní čekají na odborný průzkum. Vedení šternberské radnice předpokládá, že po renovaci cínových schránek, kosterní pozůstatky šternberského pána a jeho manželky znovu slavnostně pohřbí v kostele. Původně archeologové pátrali po Albertu II., který byl osobním rádcem a přítelem Karla IV. Zatím však nalezli pozůstatky pouze jeho synovce. Teprve Albert totiž donesl do města kulturu a život. Archeologové stále věří, že je obrovská šance ostatky Alberta najít. Objevili totiž pod kostelem několik dutin, kde by mohl ležet..

Celý archeologický průzkum ve Šternberku by měl především objasnit historii města. To podle historických pramenů založil Zdeslav ze Šternberka, první písemné zmínky o městě nalezli historici už z roku 1296. Místní starosta Pavel Stonawský věří, že odhalení historických kořenů města pomůže dokázat, že Šternberk není původem německé město, jak se často uvádí, ale že má české kořeny a také bohatou historii.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio