Fiktivní česká království, knížectví a republiky

Dnes se společně se Zdeňkou Kuchyňovou podíváme do fiktivních českých království, knížectví či republik.

Bořetice
Dnes vás při našem cestování pozvu do království, knížectví i spolkové republiky. Nebudeme však cestovat daleko, neboť tyto fiktivní ministátečky jsou rozesety po celé České republice, mají své pasy, platidla a jsou tak lákadlem pro turisty. Jeden z nich je například Svobodná spolková republika Kraví hora. Jak uvedl její premiér Václav Petrásek, rozkládá se na katastru vinařské obce Bořetice v okrese Břeclav.

"Máme 1300 obyvatel, 500 rodinných domů a 260 vinných sklípků. Takže skoro každý rodinný dům tam má vinný sklípek."

Bořetice
O obci Bořetice je první zmínka už v roce 1222. Místní vinaři se do sklepů a vinohradů přepravovali většinou po loďkách, neboť vesnici oddělovalo jezero. Obec ve středověku doplácela na blízkost uherské a rakouské hranice. Mnohokrát byla vydrancována a obyvatelé odvlečeni do zajetí. Vinařství má v Bořeticích bohatou tradici. První zmínka o vinohradech je uváděna už v dědické smlouvě z roku 1355. Dnes tu čest zdejšího vína zachraňují jen střední a drobní vinaři. A právě propagaci tohoto lahodného nápoje si vzala za své i republika Kraví hora, která si dokonce nedávno zvolila své představitele.

"V posledních senátních volbách jsme si taky postavili svou urnu a začali jsme naše občany žádat, aby vhodili hlasy i pro nás. A dokonce návštěva naší urny byla větší, než urny státní."

Bořetice
A tak má republika Kraví hora svého prezidenta, premiéra a deset členů vlády, kteří dodržují i zvyky, které k vínu patří. Na konci roku spolu s farním úřadem provádí "žehnání mladému vínu". O Velikonocích je to již tradiční výstava vín a v průběhu roku výlety do sklepů k cimbálu a dobrému vínu. Ale nejen vínem živ je člověk a tak se představitelé této republiky zapojují i do politické činnosti. I když s recesí a po svém.

"22.2.2002 ve 2 hodiny odpoledne, 22 minut a 22 vteřin jsme napochodovali na Náměstí svobody v Brně a žádali jsme zastavení vídeňského kola v Prateru. To bylo v té době, kdy se provádělo referendum v Rakousku za zastavení Temelína. Tak my jsme žádali zastavit vídeňské kolo, protože na nás fouká studený luft a to nám dělá problémy s vinohrady."

Bořetice
Jaká byla reakce rakouské strany představitelé republiky Kraví hora už nesdělili. Pro turisty, kteří se do tohoto regionu vydají, má republika připravené pasy, poštovní známky. Místním platidlem je jeden Kravihorec, který má v přepočtu cenu jednoho eura. V roce 2001 dokonce poslanecký podvýbor pro heraldiku udělil republice právo užívat znak a prapor.

Svobodná spolková republika Kraví hora však není jediným fiktivním státečkem, dalším je například Země děda Praděda, kterou představila Ljuba Kyralová.

Smrkový prales na Jezerníku
"Zastřešujeme pět okresů, oblast Hrubého, Nízkého Jeseníku, Rychlebských hor, Zlatohorské pahorkatiny a dalších. K našemu projektu přistupuje i polská strana. V prosinci jsme vydali Jesenický vandrovní pas, loni jsme měli literární soutěž a z té soutěže jsme vydali Povídky z Pradědovy země a jako hlavní věc, vyšla Pradědova kuchařka. Na základě této kuchařky je připraven dvojlist, kam restaurace, které se zapojí do tohoto projektu dávají hostům za návštěvu, požití a přežití specialit z Pradědovy kuchařky nálepku do pasu."

A právě vandrovní pas obsahuje pro turisty náměty na výlety a dovede je i na nejvyšší horu Moravy - na Praděd, i do podzemí břidlicových lomů. Zatímco na vrcholu Pradědu je čekají úchvatné výhledy, v tradičních lomech na břidlici mohou pátrat po miliony let starých zkamenělinách.

Dalším ministátečkem je turistický region Posázaví, který leží jihovýchodně od Prahy. Zde se zase můžete setkat s Družinou knížete Václava. Pomocí hry turisté projdou řadu známých i méně známých památek a atrakcí regionu, jako například zámek Jemniště, hrad Český Šternberk či vrch Velký Blaník. Cílem je získat všechny kupóny, které jsou k dosažení v jednotlivých lokalitách. Čím je jich více, tím výše postupuje hráč v hierarchii v družině knížete Václava, od pážete přes štítonoše a panoše až k titulu rytíře. Ten má pak řadu výhod a slev.

Český Šternberk,  foto: CzechTourism
Další, Tolštejnské panství se nachází ve Šluknovském výběžku. Na rozdíl od řady jiných fiktivních panství a státečků tu v minulosti skutečně existovalo a to zhruba v 15. století. Dnes je už jenom na turistických mapách a o jeho vznik se zasloužil také starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser (cózr). Na nápad vyhlásit panství v 21. století ho přivedla myšlenka výrazně zviditelnit tento opomíjený region republiky.

"Severní Čechy všeobecně jsou nepopulární a co se týče cestovního ruchu nejeví cestovní kanceláře ani turisté moc velký zájem. A to hlavně proto, že nevědí na jakém území se třeba náš region nachází. My se nacházíme v Lužických horách a do části našeho území zasahuje i nejmladší Národní park České Švýcarsko. A když k tomu přidáte historické památky, kterých je ve Šluknovském výběžku značné množství, k tomu turistické pěší trasy, cyklotrasy a další nabídky, tak si myslíme, že je u nás co nabídnout."

A právě proto se starostové a podnikatelé rozhodli upozornit na zdejší kraj nějakým netradičním způsobem a vyhlásili hru Vandrování po Tolštejnském panství. I zde mají své platidlo - skleněný tolštejnský krejcar, za který pak může turista získat například Vildovy kapky - zdejší specialitu vyrobenou z bylin Lužických hor.

A na závěr navštívíme Valašské království s dobrotivým králem Boleslavem I., jinak hercem Bolkem Polívkou. Také toto království má svou měnu - jurovalšáry i pasy, kam kromě fotografie, otisknou vandrovníci palec. Jak říká autor myšlenky Tomáš Harabiš, cílem je přivést turistu do kraje, který se vyznačuje smyslem pro recesi, folklórem, pohostinností lidí a dobrou slivovicí. Království Valachů najdete na východní Moravě. Stačí vystoupat na památnou horu Radhošť a uvidíte ho celé. O tom, že obyvatelé království mají smysl pro recesi, svědčí i jejich meteorologický recept - k poznání počasí jim stačí tkanička od bot. Když vrhá stín, svítí slunce, když nevrhá nic, je zataženo, když je mokrá, prší a když uletěla, to už přišel tajfun. No řekněte, tuhle metodu mohou závidět všichni meteorologové.

10
49.809244440000
14.926211110000
default
49.809244440000
14.926211110000