Atletické MS v Helsinkách před 40 lety bylo dosud nejúspěšnějším

Jarmila Kratochvílová (vlevo) a Taťána Kocembová (vpravo) na MS v atletice v Helsinkách (1983)

Z premiérového mistrovství světa v atletice přivezla tehdy ještě společná československá reprezentace bohatou sbírku medailí. Podobný úspěch s řadou výjimečných výkonů se už nikdy nepodařilo zopakovat.

Jednoznačnou hvězdou ovšem bez hvězdných manýrů byla Jarmila Kratochvílová. Nejúspěšnější Češka získala zlatou medaili v běhu na 400 metrů ve světovém rekordu 47,99 sekundy. Dvojnásobný triumf Češek ve čtvrtce podpořila stříbrná Taťána Kocembová. Kratochvílová si z Finska odvezla další zlato z osmistovky, navíc pomohla štafetě ke stříbru na 4x400 metrů. Čas 3:20,23 je dodnes platným národním rekordem.

Další zlato přidali Helena Fibingerová v kouli a diskař Imrich Bugár. Stříbro získal v chůzi na 20 kilometrů třiadvacetiletý Slovák Jozef Pribilinec. V mistrovském závodě měl jen jednoho přemožitele - Mexičana Canta, za nímž zaostal o deset sekund. Stejnou medaili vybojoval také za čtyři roky v Římě. Zlata se dočkal až na olympiádě v Soulu 1988. Sbírku devíti medailí ještě doplnili zástupci v té době úspěšných československých disciplín – bronz vybojovali koulař Remigius Machura a diaskař Gejza Valent.

klíčová slova:

Související