Becherovka. Nejznámější český likér, jehož recepturu znají jen dva lidé

Becherovka v proměnách času

Říká se mu také 13. pramen. Bylinný likér Becherovka vznikl v lázeňském městě Karlovy Vary v německé rodině Becherů.

David Becher | Foto: Wikimedia Commons,  public domain

Recept však vymyslel Angličan a dnes firma patří francouzskému nadnárodnímu koncernu. A jak to všechno začalo? Rodina Becherů přišla do Čech už v 16. století a postupně se stala nejbohatší a nejváženější rodinou v Karlových Varech. 250 let tu vlastnili lékárnu. David Becher v 18. století určil složení karlovarských pramenů a zasloužil se o vznik pavilonů a kolonád, které jsou pro město typické.

Za základ receptury vděčí Josef Vitus Becher anglickému lékaři

Dobová reklama na Becherovku

Pravým otcem Becherovky je jeho synovec Josef Vitus Becher. S výrobou likérů začal už v 25 letech. Vše změnila návštěva významného říšského hraběte, který se u něj ubytoval. Měl sebou osobního lékaře z Anglie Christian Frobrig. Stejně jako Josef Becher byl nadšenec do žaludečních likérů.

A než odjel, daroval mu lístek s recepturou z bylin z okolí Karlových Varů. Josef Vitus Becher recept další dva roky vylepšoval. Jeho tajemství svěřil jen synu Johannovi, který pak firmu vedl téměř čtyři desetiletí.

Na každé z lahví je Becherův podpis | Foto: Pixabay / Wikimedia Commons,  CC0 1.0 DEED

Originální láhev navrhl jeho švagr Karel Laube. Na každé z lahví Becherovky dodnes najdete Johannův podpis. Ten jako ochrannou známku zaregistroval jeho syn Gustav, který vedl firmu další tři desetiletí.

Becherovku si rychle oblíbili i významné osobnosti. Na císařský dvůr údajně počátkem 20. století putovalo 50 litrů Becherovky měsíčně.

Recepturu znají jen dva lidé

Tomáš Bryzgal | Foto:  Jan Becher Pernod Ricard

Ve svých začátcích se nápoj prodával pod názvem English Bitter. Jeho recept, který je tajný už více než 200 let znají vždy pouze dva žijící lidé, dodal ředitel Tomáš Bryzgal.

"Je to pravda. Já i můj kolega Bohuslav Pich jsme ti dva, kteří recepturu známe. Dnes to není jenom o slibu mlčenlivosti, ale podepisujeme i smlouvu o mlčenlivosti."

Likérka údajně zcela záměrně u svých dodavatelů objednává i bylinné výtažky, které ve skutečnosti v nápoji nejsou.

Reklamní plakát

"Neprozrazujeme úplně všechno. Využíváme více dodavatelů bylin, od kterých objednáme různé byliny i různé množství, aby žádný z dodavatelů nevěděl, jaké konkrétní množství potřebujeme na rok a jaké konkrétní typy bylin. I to je součástí tajemství. Není možné poslat někomu kompletní recepturu, a říct pošlete nám vzorky bylinek o tomto množství."

Poslední členkou rodiny Becherů, která znala tajemství bylinného likéru, byla Heda Becherová. Po druhé světové válce byla odsunuta, přinucena vydat rodinný poklad a podnik byl znárodněn.

Becherovka se vyváží do čtyř desítek zemí světa

Bohuslav Pich | Foto: Naďa Krásná,  Český rozhlas

Výrobní manažer Bohuslav Pich, druhý znalec receptury, chodil do likérky na brigádu už jako patnáctiletý mladík. Jak prozradil, bylinky se dávají do sáčků.

"Do těchto tanků dáme sáčky s bylinami, přidáme k tomu alkohol a necháme to přibližně jeden týden macerovat, nebo tzv. digerovat a získáváme ten digerát, který tvoří jak chuť, tak barvu i vůni Becherovky."

Výrobní linka | Foto: Naďa Krásná,  Český rozhlas

Dnes se ročně vyrábí kolem osmi miliónů litrů Becherovky. Po stočení ji degustuje hlavní sládek. Becherovka se momentálně vyváží do téměř 40 zemí světa. Mezi nejsilnější exportní trhy patří Německo, Slovensko, Ukrajina a Rusko. Mohou si ji dát i v Japonsku, Brazílii či Austrálii.

Což takhle dát si Beton?

Koktejl Beton | Foto: Vladimír Darebník,  Český rozhlas

Z Becherovky se vyrábí i řada koktejlů. Asi nejznámější je Beton, kombinace Becherovky a tonicu, dodal Bohuslav Pich.

"Barmanská komunita má Becherovku velice ráda, experimentuje s ní a vytváří i nové koktejly. Tradičním koktejlem je třeba Beton. Ten byl vytvořen už v roce 1967 při příležitosti EXPA v Montrealu. Dnes je to koktejl č. 1 z Becherovky. Dá se ale přidat cokoliv dalšího. Může to být bezový sirup, bílé víno, červené víno. Na stejném základu funguje i Becherovka koktejl s plzeňským pivem. I z osobní zkušenosti musím říct, že je vždy lépe, když to připraví profesionál. Když to člověk připravuje sám doma, kolikrát nedosáhne stejné chuti."

Foto: Jiří Matoušek,  Flickr,  CC BY 2.0

Největší láhev, ve které můžete Becherovku dostat, je třílitrová. Prodávají se i minilahvičky. Ploché láhve jsou typické svojí zelenou barvou. Tu mají od 2. poloviny 19. století, protože zelená barva více chrání bylinný roztok.

Recept na koktejl BETON:

5 cl Becherovky
15 cl tonicu
plátek citronu
pár kostek ledu

Na výrobu nápoje použijeme zamraženou sklenici, led, zalijeme namraženou Becherovkou, přidáme tonic, dva tři kousky omytého citrónu, nápoj promícháme a nakonec přidáme, pokud chceme BETONU dodat zajímavou chuť, štíhlý plátek žlutého melounu.

Návštěvnické centrum | Foto: Jan Becher Pernod Ricard
klíčová slova:

Související