Becherovka dosáhla rekordního exportu
Exportu Becherovky se daří. Bylinný likér se dnes vyváží do více než 40 zemí světa. Export se meziročně zvýšil o osm procent a překročil 3,6 miliónu litrů. Karlovarský výrobce se chce nově orientovat i na západní trhy.
S exportem becherovky rodina zakladatele začala v první polovině 19. století. Už v roce 1834 se prodávala ve Štětíně, o rok později ve Vídni a Mnichově a v roce 1838 pronikla do Paříže. Postupně se stala jedním z nejúspěšnějších vývozních artiklů Československa.
Proti konkurenci chce becherovka při expanzi do dalších zemí zaujmout 210letou tradicí, specifickou chutí bylin a pověstí pozitivních účinků na trávení. V zemích, kde je dlouhodobě populární, ji spotřebitelé nejčastěji pijí z malých skleniček nebo z tradičního porcelánového kalíšku.
"I v zahraničí znají český vynález BeTon neboli mix becherovky, toniku a plátku citronu, který se proslavil hned při své premiéře na mezinárodní světové výstavě EXPO v Montrealu v roce 1967. V Rusku si s oblibou do becherovky dávají plátek pomeranče," uvedl Tomáš Radil, globální manažer značky.Tajný recept daroval doktor z Anglie
Roku 1805 přijíždí do Karlových Varů doktor Christian Frobrig z Anglie. Při odjezdu daroval Josefu Becherovi recept a ten začal likér prodávat od roku 1807, tehdy ještě pod jménem English Bitter.
I dnes se Becherovka vyrábí v Karlových Varech z více než dvaceti druhů bylin a koření. Některé druhy bylin prý rostou přímo v okolí Karlových Varů. Becherovce se někdy přezdívá „třináctý karlovarský pramen“. V roce 1997 se stala součástí skupiny Pernod Ricard, jednoho ze dvou největších výrobců lihovin a vína na světě.
Firma dodržuje i různá bezpečnostní opatření. Výrobní receptura je známa pouze dvěma lidem ze společnosti. Tímto tajemstvím jsou doživotně smluvně vázáni a nemohou například společně cestovat. Traduje se, že se neobjednávají všechny suroviny naráz a že jsou navíc odebírány i některé druhy bylin a koření, které do likéru vůbec nepatří.