Bezpečnostní rada státu rozhodla o snížení bezpečnostních opatření

Miloš Zeman

Bezpečnostní opatření, která souvisejí s hrozbou terorismu, se zmírní. Rozhodla o tom ve čtvrtek Bezpečnostní rada státu. Podle premiéra Zemana by se tak například měla snížit frekvence zasedání meziresortního krizového štábu a měla by být zmírněna i některá opatření, která byla po 11. září přijata. Připravil Vilém Faltýnek.

"Myslím si, že to znamená zmírnění některých konkrétních bezpečnostních opatření. Pan ministr vnitra nás informoval o tom, že například již utichly anonymní telefonáty nebo rozesílání dopisů s bílým práškem a podobně. Takže nechci říci, že se jedná o návrat k původnímu stavu, to určitě ne, ale jedná se o přiměřené snížení intenzity některých aktivit a některých institucí."

"Bezpečnostní situace se zklidňuje, a to i v souvislosti s úspěšným průběhem operace v Afghánistánu,"řekl Zeman dále.

Předseda sněmovny Václav Klaus (ODS), který byl jednání bezpečnostní rady přítomen, poznamenal, že "nemá smysl říkat, kde bude o jednoho policistu či vojáka méně, protože to by byl návod pro toho, kdo by to chtěl zneužít".

"Já jsem velmi rád, že také ze strany zástupců parlamentu obou komor výzva k snížení intenzity pocitu krizovosti ve společnosti že byla vyslyšena a myslím, že to je správný krok, kterým by se naše země měla ubírat. Na druhé straně to nijak nesnižuje naši ochotu a připravenost podílet se na všech potřebných věcech, které se odehrávají v Afghánistánu i jinde v této souvislosti."

Bezpečnostní opatření byla v ČR, stejně jako ve většině zemí světa, zvýšena v reakci na zářijové teroristické útoky na New York a Washington. Meziresortní krizový štáb se nyní schází jednou týdně, jaderné elektrárny a další důležité objekty, například budovu rozhlasové stanice Svobodná Evropa, střeží společně s policií i armáda.

Bezpečnostní rada státu projednala i několik legislativních otázek, které souvisejí s bezpečností. Klaus v této souvislosti zmínil novelu zákona o utajovaných skutečnostech - v současnosti se totiž ukazuje potřeba nových typů bezpečnostních prověrek. Parlament tento problém podle něj určitě zváží.