Bílá kniha v barvě khaki

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nová vize české armády, reorganizace, úspory, možná i propouštění - to všechno má obsahovat takzvaná Bílá kniha, kterou má vypracovat patnáctičlenný tým odborníků. Experti budou muset při vypracování nové koncepce české armády pracovat s až o 5 miliard korun nižším rozpočtem.

Alexandr Vondra a Jiří Šedivý,  foto: www.army.cz
Bílá kniha má vycházet z nové bezpečnostní strategie Severoatlantické aliance. Pro NATO ji připravuje tým vedený bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou a schválena má být na listopadovém summitu v Lisabonu. Vize Armády České republiky by měla být vypracována na nejbližších 10 až 15 let. "Mnozí lidé už jsou, pokud jde o armádu a ty opakované pokusy reformovat, poněkud unaveni," připustil ministr obrany Alexandr Vondra. Cílem vize je podle něj nalézt rovnováhu mezi ambicemi armády a jejími úkoly danými ústavou. Armáda ale za dva roky přišla z rozpočtu o 12,5 miliardy korun. "Proto také chci, aby byla k dispozici střednědobá vize," uvedl ministr Vondra:

Jiří Šedivý a Alexandr Vondra,  foto: ČTK
"Nechci, aby opakovaně docházelo k tomu, k čemu docházelo poslední dva roky, že ministerstvo obrany prostě bude jakýsi záložní fond, jakási pojišťovna, kam se prostě hrábne."

Tým povede někdejší ministr obrany a náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý. Ministr Vondra prozradil, kdo další bude na Bílé knize pracovat:

"Lidé z odborné vojenské i civilní veřejnosti, bývalý náčelník generálního štábu, také pan Jiří Šedivý, to je druhý Jiří Šedivý, nebo Petr Voznica, který je nyní velvyslancem ve Slovinsku. Jsou tam i lidé typu třeba Václava Marhoula, známého režiséra, jsou tam lidé z univerzit, pan doktor Kříž z Masarykovy univerzity. Skutečně zastupují kvalifikovanou odbornou veřejnost."

V týmu jsou i zástupci nevládních organizací: ředitel Transparency International David Ondráčka či ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Jiří Šedivý nastínil hlavní cíle Bílé knihy:

"Měla by přinést nový pohled na celou organizaci resortu, to znamená strukturu jak ministerstva obrany v civilní části, tak vojenské. A tady budeme klást důraz na snížení administrativy, byrokracie a zvýšení výkonnosti exekutivních složek jak v armádě, tak v té civilní části. Velký důraz budeme klást na zavedení průhledného, standardního kariérního řádu, aby nám vojáci neutíkali, abychom měli možnost nabídnout jasně definovanými kritérií vymezenou kariéru. Bude tam také kapitola týkající se hospodaření, a to nejenom hospodaření uvnitř resortu, ale i té občas poněkud šedé oblasti zadávání zakázek."

Bílou knihu bude připravovat tým odborníků,  foto: www.army.cz
"Naši činnost bude provázet celá řada konzultací s různými odborníky v dalších oblastech, proces by měl být otevřený i dovnitř resortu," řekl Jiří Šedivý:

"My chceme, aby pro resort zcela jistě to byl závazný dokument. Z té Bílé knihy potom vznikne celá řada implementačních plánů, případně rozkazů ministra. A my také chceme, aby ten rámec byl nastaven tak, aby byl validní, aby platil minimálně nějakých těch pět až deset let."

Bílá kniha by měla být hotová příští rok na jaře a první změny by měly začít v roce 2012, sdělil ministr obrany Alexandr Vondra.