Bitva o Národnímu park Šumava

Šumava

Ministerstvo životního prostředí zahájilo mediální boj proti ekologickému Hnutí Duha a předsedovi Českého svazu ochránců přírody kvůli Národnímu parku Šumava. Blíže již náš spolupracovník Mikuláš Kroupa.

Konflikt se vyostřil na projednávání nového zákona o Šumavském národním parku. Především ministerstvo životního prostředí ústy ministra Miloše Kužvarta nařklo poslance za KDU-ČSL a předsedu Českého svazu ochránců přírody pana Libora Ambrozka z pokusu o privatizaci Šumavy a následného vytunelování majetku šumavského parku, který se v přepočtu odhaduje na miliardy korun. Pan Ambrozek podal pozměňovací návrh, který obsahoval požadavek na zřízení Obecně prospěšné společnosti takzvané "Opéesky", zabývající se správou Šumavského parku. Tato iniciativa sklidila od ministra životního prostředí Miloše Kužvarta ostrou kritiku.

"Vznik OPS by byl krokem zpět. Je to předzvěst privatizace Šumavy jako takové, způsobilo by to velké problémy v managmentu. Uvědomme si, že OPS by žila z toho, co by měla chránit. To je pro mě doklat toho, že OPS by měla vzniknout za jiným účelem a to je privatizace, kterou my nedovolíme."

Poslanec Ambrozek ministrova slova považuje za ránu pod pás. Podivuje se nad neseriózním vystupováním ministra Kužvarta před novináři. Obecně prospěšná společnost by měla mít správní radu, ve které by byli zastoupeni starostové šumavských obcí, správa Šumavského parku a odborníci. "Opeeska" by pak měla rozhodovat o praktické správě, například kde je potřeba vykácet a kde naopak založit nové porosty.

Ale jak chce zabránit pan poslanec Ambrozek komerčnímu využívání Šumavy tímto právnickým sdružením.

"Status OPS, ve kterém jej jejich kouzlo, je, že veškerý zisk musí vracet zpátky a nemohou ho vykazovat. OPS není firma, která by tvořila zisk. Proto rozhodně není proto, aby majetek Šumavy byl odčerpáván."

Ani ekologické Hnutí Duha nesouhlasí s obviněním ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Jeho slova považují za předvolební kampaň, prohlašuje vedoucí programu lesy Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha.

"Může-li někdo OPS zneužít nebo vytunelovat, pak je to Správa národního parku Šumava nebo Ministerstvo životního prostředí, které má většinu kontrolních funkcí. Oproti stávajícího stavu by se prostřednictvím OPS kontrolou a správou Šumavy mohly zabývat nezávislí odborníci a starostové šumavských obcí a to by byla velká výhody. Spor pana Kužvarta je ale spíš předvolební kampaní než věcnou debatou nad budoucností tohoto národního parku."

Ambrozkův návrh podpořil i sněmovní výbor pro veřejnou správu. Novým zákonem o Národním parku Šumava se bude ve druhém čtení zabývat poslanecká sněmovna až koncem ledna.