Evropská komise se začala zajímat o spory na Šumavě

Foto: ČTK

Situace na Šumavě škodí zahraniční pověsti Česka. Spor mezi správou parku na jedné straně a odborníky a ekologickými aktivisty na straně druhé vyvolal zájem Evropské komise. Ministr zahraničních věcí a předseda vládní strany TOP09 Karel Schwarzenberg zatím na dotaz neodpověděl a čeká na reakci rezortních ministerstev. Nicméně prohlásil, že Evropská komise se dosud s podobným případem nesetkala.

Foto: ČTK
V lokalitě Na ztraceném v oblasti Modravy na Šumavě protestují ekologičtí aktivisté proti kácení stromů napadených lýkožroutem smrkovým a proti použití chemických jedů. Tento invazivní způsob boje s cizopasným broukem zvolila správa Národního parku vedená Janem Stráským přesto, že odborníci navrhují šetrnější postupy. Ekologové navíc tvrdí, že těžba dřeva ve sporné lokalitě je nelegální, protože k ní ministerstvo životního prostředí nevydalo povolení.

"V tomto okamžiku jsme přesvědčeni a máme k tomu právní rozbor, že žádné výjimky k tomu, abychom využili 14 dnů a očistili lokalitu 280ha od kůrovce, mohli provést (nepotřebujeme),"

Jan Stráský
uvedl minulý týden v České televizi Jan Stráský. Správa parku se navíc obrátila na klatovský soud a ten vydal předběžné opatření, jímž zakázal Hnutí Duha bránit v těžbě. Policie se proto snaží ekology vyvést a těžba dřeva probíhá dál. V bezzásahové zóně padají stovky stromů denně. Tyto dva týdny jsou totiž klíčové. Lýkožrout brzy vylétne a zasáhne další stromy.

Co konkrétně požaduje Evropská komise? Ministr Schwarzenberg Radiu Praha vysvětlil, že nežádá rozšiřování bezzásahových zón:

"Požaduje jenom respektování stanoveného území Natura 2000 a pak má několik dalších dotazů k tomu, co se tam děje: nasazení biocidů, atd, atd. Tedy je to docela důkladný dotazník, ale rutinní, který samozřejmě v obdobných případech posílá všem. Ovšem tak velký případ jako u nás, o tom ještě neslyšeli."

Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Ministr zahraničí kritizuje ředitele šumavského parku Jana Stráského, že se postavil nad odborníky a bez diskuse rozhodl o tom, jakým způsobem se bude problematika řešit. Vyzval proto, aby se v této věci uspořádal kulatý stůl odborníků, zástupců parku, ministerstva i ekologických organizací.

"Je opravdu nejvyšší čas, abychom na sebe přestali řvát, přestali nasazovat sílu a posadili se ke stolu a zahájili věcnou diskusi, ze které nelze vyloučit vědeckou obec."

Do vyřešení otázky aktivisté slíbili upustit od blokád, pokud park zastaví kácení. Upřesnil Bedřich Moldan, člen TOP09 a ředitel Centra pro otázky životního prostředí:

"Není možno tu jen jednostranně vyžadovat od aktivistů, aby skončili, aniž by měli jasný příslib, jasnou perspektivu, že to tam přestane."

Foto: ČTK
Teď je podle Moldana a Schwarzenberga na ministerstvu životního prostředí a správě parku, aby věc začalo neprodleně v řádu dnů řešit.

Ministr životního prostředí Tomáš Chaplupa z ODS je v těchto dnech na dovolené. Minulou středu podpořil postup vedení parku: "Jsem přesvědčen," uvedl, "že s kůrovcem musíme rozumě bojovat, ne ho chránit. Naopak - chránit máme šumavskou přírodu, a to před každým a vším, co ji ničí," stojí v Chalupově tiskovém prohlášení.

Po nástupu Jana Stráského do funkce musela ze správy parku odejít řada odborníků. Ti vytvořili stínovou vědeckou radu. Její předseda Jakub Hruška polemizuje:

Foto: ČTK
"Vědecká obec, zejména ta přírodovědecká, byla v minulých letech často osočována, že chce nechat Šumavu sežrat kůrovci. Tohle tvrzení nikdy nebyla pravda, protože nám je jasné, že Šumava je veliká a že lze na tomto území smířit oba koncepty přístupu k lesu. My se domníváme, že na zhruba 30 procentech rozlohy národního parku je skutečně možno nechat prostor pro divokou přírodu, kde budou spontánně probíhat přírodní procesy. Bohužel součástí je i to, co Středoevropan nerad vidí, totiž umírání stromů ve stoje. Pohraniční hvozdy nebyly neprostupné kvůli ničemu jinému, než že se tam válela změť mrtvých stromů a že ten les nepřipomínal idylický houbařský les, na který jsme všichni zvyklí."

Kvůli kácení stromů se ozvali i další lidé a spolky. Organizace Ekologický právní servis podala podnět kanceláři ombudsmana, aby prošetřil postup správy Národního parku Šumava a policie.