Blíží se horké léto bez stabilní vlády...

Úřadující předseda sociální demokracie Stanislav Gross a Václav Klaus, foto: ČTK

Úřadující předseda sociální demokracie Stanislav Gross oznámil prezidentovi Václavu Klausovi svou představu nové vlády. Chce sestavit vládu, která by se při hlasování o důvěře neopírala o hlasy komunistů. Vzápětí se prezident setkal s předsedou Občanské demokratické strany Mirkem Topolánkem. Ten potvrdil, že jeho strana v žádném případě nepodpoří vládu, kterou bude sestavovat Stanislav Gross v duchu současné koalice. Občanští demokraté trvají na požadavku předčasných voleb. Prezident Klaus po prvním kole jednání se šéfy sociálních demokratů, lidovců a ODS před novináři prohlásil, že žádný z návrhů, které mu politici předložili, není hotovým projektem řešení vládní krize. Proto zatím sestavením vlády nikoho nepověřil. Šéfové ODS a lidovců ovšem doporučili, aby tímto úkolem pověřil Stanislava Grosse. Sami o tuto roli nestojí. Proč, na to jsme se zeptali politologa Bohumila Doležala.

Úřadující předseda sociální demokracie Stanislav Gross a Václav Klaus,  foto: ČTK
"Myslím si, že je to proto, že ani lidovci ani ODS prakticky nemají žádnou šanci dát většinovou vládu dohromady. ODS nechce za žádnou cenu dělat komploty s ČSSD, protože s tím má velmi špatné zkušenosti. Lidovecká vláda by byla takovou zástupnou vládou ČSSD nebo staré koalice."

Čím se podle vás komplikuje sestavování nové vlády?

"Hlavní komplikace je ta, že nám uprostřed nového polistopadové politického systému zbyl kus toho starého v podobě komunistické strany. ten je pořád ještě zaplaťpánbůh v důležitých věcech nekompatibilní. To klade vysoké nároky na konsensus mezi těmi ostatními stranami, které jsou, jak víme, rozhádané."

Za jakých okolností vstoupí do hry komunisté?

Foto: ČTK
"Ti by vstoupili do hry, kdyby se podařilo nějak přehrát prezidenta, který komunisty s vlivem na exekutivu nechce. A také pokud by většina 111 poslanců, která by vyplynula ze spolupráce komunistů a ČSSD, nenarazila na odpor aspoň 11 poslanců ČSSD. Není vyloučeno že se v ČSSD najde oněch 11 poslanců, kterým nepůjde pod fousy, že budou řízeni komunisty. Budou to mít těžké, protože působí svod, že vláda by byla takto stabilní technicky. Ne že bych si to přál. Posuzuji to z hlediska věcných parametrů. Bude tedy záležet na ČSSD."

Jak moc zasáhne odchod dvou poslanců, pánů Bielesze a Vrbíka, z poslaneckého klubu Unie svobody do sestavování nové vlády?

"Sestrojit starou koalici, jak se chce pokusit v prvním kroku pan Gross, bude nesmírně těžké, ne-li nemožné. Pan Gross sice mluví o vládě se 102 poslanci, ale to může být takový taktický krok, než že by to odpovídalo nějaké skutečnosti."

Dokázal byste odhadnout, kdy bude mít ČR novou vládu?

"To bych nedokázal. Doufám, že jednou ano."

Můžeme očekávat, že novou vládu někdo sestaví během těchto letních prázdnin? Řekněme třeba v srpnu?

"Já bych se tomu strašně divil. To by byl úspěch především negociačních schopností prezidenta Klause. Dvakrát moc na to nevěřím. Upřímně se mi zdá, že čistým řešením této situace by byly mimořádné volby. Rozvržení sympatií u veřejnosti i to, jak vypadají politické strany, je úplně jiné, než jak to vypadalo před dvěma lety. Více si, co se týče prognózy, netroufnu odhadnout."