Blob nebo trop???

Проект нового здания Национальной библиотеки
0:00
/
0:00

Tak se zdá, že projekt nové budovy Národní knihovny, kontroverzní od samého počátku, začíná přerůstat české politice přes hlavu.

Návrh nové budovy Národní knihovny v Praze | Foto: Future Systems
Kaplického blob už loni na jaře razantně odmítl prezident Václav Klaus. Zejména jeho straničtí kolegové z ODS na pražském magistrátu vedeni primátorem Pavlem Bémem poté projektu zkomplikovali situaci, když mu odmítli poskytnout slíbený pozemek. Loni na podzim lidovecký ministr kultury Václav Jehlička řekl, že jeho úřad pro letošní rok nepočítá s penězi na stavbu. Letos v červenci ministr projekt úplně odepsal jako nepřipravený a slíbil soustředit pozornost na revitalizaci Klementina.

Premiér Mirek Topolánek
To za prioritu tento týden označil také premiér Mirek Topolánek, trochu překvapivě však sdělil, že s novou budovou Národní knihovny nadále počítá. A tíhu zodpovědnosti za podle něj špatně vypsanou soutěž připsal hlavnímu městu: "Kdyby nebylo tahanic kolem špatně vypsané soutěže, už by se dávno stavělo. Nikdo z nás se výstavbě Národní knihovny nebrání. Jsou na to vyčleněné rozpočtové peníze."

Premiérův stranický kolega i rival, pražský primátor Pavel Bém, se však hned ohradil: „Kauza blobu a nevydařené soutěže je podle mého názoru dnes u konce. Vyřkl to ministr kultury pan Jehlička, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a konec-konců i Evropská komise řekla, že soutěž byla nezákonná. Za tuto skutečnost někdo musí nést odpovědnost. Proboha kdo jiný, než ředitel Národní knihovny a ten, kdo soutěž vypisoval. S tím Praha skutečně neměla, nemá a nemůže mít v budoucnosti cokoliv společného.“

Mezitím antimonopolní úřad doporučil řediteli Národní knihovny Vlastimilu Ježkovi, aby soutěž na budovu knihovny zrušil. To Ježek neudělal s odůvodněním, že zrušení soutěže by mohlo vést k arbitrážnímu sporu s jejím vítězem a možná i dalšími účastníky a případně tak Českou republiku připravit i o více než miliardu korun. Ježek také požádal o pomoc ombudsmana: "Byli bychom velmi rádi, kdyby především prozkoumal postup magistrátu a hlavního města v otázkách, spojených s pozemkem pro Národní knihovnu. To totiž vůbec nesouvisí s debatami o soutěži ani s tím, jak ten vítězný návrh vypadá."

„Přijde mi absurdní, že ředitel státní instituce žádá ombudsmana. Ombudsman tu je především proto, aby řešil problémy občanů této země, kteří prostě nemají zastání před českými úřady. No to je úplně absurdní příběh,“ kontruje Ježkovi pražský primátor. V pátek popoledni se objevila nepotvrzená zpráva, že ministr kultury se rozhodl odvolat ředitele Národní knihovny.

Bez ohledu na to však ke sporům kolem knihovny tento týden přibylo trestní oznámení na neznámého pachatele. Podalo ho pět architektů, kteří se soutěže nezúčastnili a nepatři ani k jiné skupině architektů, jež na údajnou neregulérnost soutěže také poukazuje. "Není to proti knihovně, soutěži, ani proti vítěznému návrhu. Chceme, aby věci fungovaly tak, jak mají,"řekl jeden z navrhovatelů. Již loni na podzim navíc žalobu kvůli údajné neregulérnosti soutěže podali jedni z jejích účastníků, studio HŠH architekti, kteří skončili na třetím místě.