Vlastimil Ježek popisuje spory kolem Kaplického chobotnice

Čtyři roků bojů o novou budovu Národní knihovny v Praze shrnuje kniha Střepiny chobotnice aneb Národ sobě. Její autor, bývalý generální ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, ji představil v pondělí v Praze. Popisuje v ní vše od počátečních úvah o nezbytném rozšíření knihovny o novou budovu, přes mezinárodní architektonickou soutěž, vítězství kontroverzního návrhu "chobotnice" Jana Kaplického až po politické tlaky, které vedly k tomu, že Kaplického knihovna v Praze stát zřejmě nebude. Na křtu knihy byla Milena Štráfeldová:

Vlastimil Ježek na křtu své knihy vysvětlil, proč ji vůbec napsal:

"Aby každý, kdo se o příběh nové budovy Národní knihovny zajímá, měl ve velmi malém a útlém svazku shromážděna všechna fakta tak, jak šla za sebou, a většina těch faktů je podpořena dokumenty."

Vlastimil Ježek,  foto: ČTK
Je mezi nimi i přepis dosud neznámých mailů, které si na jaře roku 2008 vyměňoval Vlastimil Ježek se šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martinem Pecinou. Právě na těchto mailech chtěl Ježek ukázat, jakým politickým tlakům byli zadavatelé kvůli Kaplického návrhu vystaveni. "Chobotnice je mrtvá, tu neprotlačíte ani párem koní," napsal například Pecina Ježkovi. K největším kritikům Kaplického stavby přitom patřili prezident Václav Klaus a pražský primátor Pavel Bém. Podle ředitelky Útvaru novodobých fondů Národní knihovny Bohdany Stoklasové kniha věrně zachycuje boj o knihovnu:

"Já jsem celý ten příběh zažila, knihu jsem přečetla a s lítostí musím konstatovat, že od začátku až do konce je pravda."

Bývalý ředitel Národní knihovny Ježek, kterého ministr kultury Václav Jehlička v souvislosti s chobotnicí odvolal z funkce loni v září, však připouští i svou "chybu" v celé kauze:

"Největší chyba byla to, že jsme soutěž vyhlásili a považovali usnesení pražského zastupitelstva o úplatném převodu pozemků za věc danou. A opravdu nikoho z nás nenapadlo, že magistrát toto usnesení nikdy nenaplní."

Bývalý pražský primátor Jan Kasl v této souvislosti podezírá dokonce pražské úředníky z korupčního jednání:

Eva Jiřičná a Vlastimil Ježek,  foto: ČTK
"Já bohužel důkazy nemám, protože to je věc policie a vyšetřovatelů. Ale už probleskují různé argumenty, různé důvody. Věřím, že jednou to také vyjde na povrch."

Podle světově proslulé architekty Evy Jiřičné, která byla předsedkyní poroty u mezinárodní architektonické soutěže na knihovnu, není chobotnice zdaleka jediným návrhem, který se nakonec nepostavil:

"Tahle situace se nestala jen v České republice. To, že si politici myslí, že mají moc, a proto můžou rozhodovat o umění a estetice, je úplný nesmysl. A to se stane v Anglii, to se stane ve Francii, to se stane v Itálii, to se stane všude. Já si ale myslím, že tady se stala daleko hlubší věc, že tady se vzbouřila česká veřejnost."

Po náhle smrti Jana Kaplického vznikla iniciativa Demokracie staví, která má už přes dvacet tisíc členů. Ti usilují o postavení Kaplického chobotnice na pražské Letné. Za stejným účelem byla založena i Nadace Pro knihovnu, jejímiž členy jsou například Jan Kasl, Jan Svěrák nebo Olga Sommerová. Vlastimil Ježek oznámil, že pět korun z každého prodaného výtisku své knihy věnuje právě této nadaci. Na stavbu knihovny byla vypsána i veřejná sbírka.