Blokády rakousko-českých hraničních přechodů pokračují

Rakušané zůstávají ve svém odporu vůči jihočeské jaderné elektrárně Temelín neústupní. Bez ohledu na výzvy kancléře Wolfganga Schüssela chtějí v blokádách některých hraničních přechodů s Českou republikou pokračovat. Situaci sleduje Josef Kubeczka.

Všech patnáct přejezdů na česko-rakouské hranici bylo v neděli, až na krátkodobou přestávku, neprůjezdných a jižní hranice České republiky byla z rakouské strany prakticky uzavřena. Odpůrci jaderné energie nevyhověli ani rakouskému spolkovému kancléři Wolfgangu Schüsselovi, který je v sobotu o ukočení blokád požádal s tím, aby si zvolili jinou formu protestu. Minulý týden se totiž dohodl s premiérem Milošem Zemanem, že budou pokračovat v jednání, pokud blokády ustanou do pondělního večera. Z neděle na pondělí sice bylo několik přechodů uvolněno, ale rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín chtějí blokovat tři hraniční přechody z Horních Rakous do jižních Čech až do čtvrtečního večera. Agentuře APA to v neděli řekl Manfred Doppler z rakousko-českého protiatomového výboru.

Na nejnovější vývoj na česko-rakouských hranicích okamžitě reagoval premiér Miloš Zeman:

"Budou-li tyto blokády pokračovat, pak nevidím důvod pro další jednání s rakouskou stranou, a to minimálně na úrovni předsedů vlád."

V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima se předseda české vlády vyjádřil ještě ostřeji. Řekl doslova: "Nevidím důvod pro takové jednání, protože proč jednat s vládou, která je tak slabá, že ani nedokáže zajistit propustnost svých hranic. Já bych si velmi přál, aby v Rakousku měla vliv vláda spolkového kancléře Schüssela, a nikoli skrytá stínová vláda jakéhosi korutanského hejtmana." Měl samozřejmě na mysli Jörga Haidera. Premiér Zeman je přesvědčen, že je to právě předseda Svobodných Haider, kdo stojí za česko-rakouskými problémy. Sdělil, že nepominou-li blokády, bude vláda jednat se Slovenskem a Německem o náhradních objízdných trasách.

Premiérův postoj podpořil i předseda Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové Jan Kasal:

"Je to nehoráznost od pořadatelů těchto blokád, protože oni netrestají pana Zemana anebo pana Schüssela nebo ČEZ anebo pracovníky v jaderné elektrárně Temelín. Trestají naprosto nevinné lidi. Já bych byl rád, kdyby si ti, kteří ty blokády organizují, uvědomili, že škodí jak rakouským, tak českým občanům, podnikatelským aktivitám, a že někdo tyto blokády bude muset zaplatit. Nejspíš to budou daňoví poplatníci rakouského státu."

Rakouští demonstranti jsou ale neoblomní a zdá se, že je následky blokád příliš nezajímají. Nadále požadují rozsáhlou zkoušku vlivu jihočeské jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí, zastavení reaktoru a přestávku na rozmyšlení a vyjasnění hospodářských otázek ohledně vývozu elektrické energie za dumpingové ceny.