Bojovná hra českých tenistek

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Předčasné finále - tak podle šéfa Českého tenisového svazu Ivo Kaderky označovali někteří experti víkendové utkání Německo - Česko ve čtvrtfinále ženského Fed Cupu. Němky, byť bez zvučných jmen v sestavě, byly pro české hráčky důstojnými soupeřkami a neprodaly svou kůži zadarmo. I současné světová "dvojka" Petra Kvitová se ve stuttgartské hale musela docela zapotit, aby své soupeřky zdolala.

Petra Kvitová,  foto: ČTK
V prvním sobotním utkání nastoupila na české straně Iveta Benešová, která pro dvouhru tentokrát nahradila Lucii Šafářovou. Ta se posledních týdnech docela trápí, a tak ji kapitán týmu Petr Pála ani do reprezentace nepovolal. Iveta Benešová docela překvapila, když po bojovném výkonu, který z ní zřejmě ještě nevyprchal po vydařeném startu na Australian Open, se statečně postavila německé jedničce Sabine Lisické. Tři dny po svých 29. narozeninách ji nečekaně zdolala po setech 2:6, 6:4 a 6:2. Bylo to vítězství vydřené, ale zcela zasloužené.

V druhém sobotním utkání wimbledonská vítězka Petra Kvitová doslova vydřela bod nad Julií Görgesovou, kterou porazila 3:6, 6:3 a až 10:8 v rozhodující třetí sadě. Česká tenistka měla s Němkou plné ruce práce. Po prohraném prvním setu srovnala ve druhém krok a ve třetím měla převahu. Jenomže udělala pár špatných rozhodnutí a nakonec set vyhrála až 10:8. "Byl to hrozně těžký zápas. Jsem jednička, bod se ode mě čeká a někde jsem to měla. Julia hrála výborně, hlavně dobře podávala. V třetím setu to bylo hrozně vyrovnaný a nervy už mi párkrát tekly a nebylo jednoduché je udržet a jsem ráda, že jsem to na druhý pokus doservírovala," oddechla si Petra Kvitová. "Uhrála to zkušeností a vůlí. Umí to vybojovat,"řekl kapitán Petr Pála. Je také rád, že tým už nemusí spoléhat jen na dvě výhry Petry Kvitové:

"Právě je super, že Iveta vyhrála, protože i Péťa vidí, že nemusí mít všechno na svých bedrech. I kdyby se ji nevedlo, bylo by to v pohodě 1:1. Asi bychom říkali, že je to škoda, ale 1:1 je stejně dobré. Je třeba, aby tým pomohl také jí, protože zatím ona dávala tomu týmu všechno."

Po sobotě tedy české tenistky vedly ve Stuttgartu 2:0. Petru Pálovi by prý ale nevadilo ani to, kdyby náskok promrhaly a rozhodly až v závěrečné čtyřhře:

Zleva Barbora Záhlavová-Strýcová,  Petra Kvitová,  Petr Pála,  Lucie Hradecká a Iveta Benešová,  foto: ČTK
"My potřebujeme třetí bod a je mi úplně jedno, kdo ho uhraje. Máme na to tři možnosti. Samozřejmě bych byl rád, kdybychom vyhráli dřív, ale když se to nestane, tak to určitě nebude žádná tragédie, protože jsou tři možnosti a všechny tři zápasy jsou otevřené. Vedeme 2:0, ale chyběl kousek a mohlo to být úplně obráceně. Byli jsme ale šťastnější, holky to vydřely, hlavně Péťa na konci."

A Péťa, tedy Petra Kvitová, vydřela i třetí rozhodující bod, když obrátila duel se Sabine Lisickou a porazila ji 6:7, 6:4 a 6:1. Česká tenistka se v úvodu necítila na kurtu moc dobře:

"Nebylo to úplně optimální. Ráno jsem se vzbudila a neměla jsem úplně bezbolestné tělo. Asi je to z toho povrchu, bolela mě záda a nohy, svaly. Měla jsem nejmíň času ze všech holek, abych se dala dohromady, ale ono je to asi jedno, když to skončilo tak, jak to skončilo."

Petra Kvitová si svých posledních výher moc váží, protože sama cítí, že nehraje nejlépe:

"Když to řeknu blbě, tak jsem nehrála moc dobře. Bylo to spíš o té bojovnosti a o tom, že jsem chtěla vyhrát. Nehrála jsem svou hru, kterou hraji. Je těžké to popisovat, protože ty chvíle, kdy jsem nedala return, nebyly úplně jednoduché a pak se zkoncentrovat na další body bylo taky náročné. Ale i když jsem nehrála dobře a vyhrála, tak o to je to cennější."

Kapitán Petr Pála je po vítězství 4:1 na zápasy rád, že není úspěch oproti minulosti tak moc závislý na výhrách Petry Kvitové:

"Myslím si, že to je pro ní velmi příjemné zjištění. Ona samozřejmě vždy tým podržela, ale teď vidí, že i kdyby třeba nezahrála, tak jsou možnosti. Výsledek 4:1 hovoří velmi nadějně. Je určitě dobré vědět, že nemusí vždy vyhrát dva zápasy, aby se mohlo vyhrát."

Soupeřem českých tenistek v dubnovém semifinále Fed Cupu je Itálie. České obhájkyně trofeje budou hrát doma.

klíčové slovo:
spustit audio