Brněnská knihkupectví budou otevřena dlouho do noci - začal knižní veletrh

«Мир книги»

Na Brněnském výstavišti byl zahájen první národní veletrh knih s názvem Svět knihy Brno. Na místě je i kolega Vilém Faltýnek, se kterým se telefonicky spojila Zdeňka Kuchyňová.

Viléme, Svět knihy je akce, která se koná i v Praze. Jak s ní souvisí brněnský Svět knihy?

Obě akce mají stejné organizátory. Jde tedy o dva projekty, které jsou každý lokalizovaný do jiného města a to do dvou největších měst České republiky. Jak mi řekla ředitelka Světa knihy Dana Kalinová, brněnský veletrh má být národním knižním veletrhem. Na rozdíl od mezinárodního pražského nemusí totiž Brno plnit náročné standardy, které očekávají vystavovatelé ze zahraničí. Tady v Brně by měl být větší prostor pro setkávání lidí z české literární a nakladatelské scény. Zároveň by takto měl být osloven další významný region, protože, jak mi řekla ředitelka Kalinová, lidé z Moravy údajně příliš na pražský veletrh nejezdí.

Ale podobné veletrhy už existují i jinde. Například v Olomouci nebo Havlíčkově Brodě.

Ano, zvlášť ten olomoucký veletrh měl jakousi potenci stát se tímto národním veletrhem, ovšem jak mi vysvětlila Dana Kalinová, po určitém vyčkávání, kam se ta olomoucká akce bude vyvíjet, se nakonec organizátoři rozhodli založit i tento brněnský podnik.

A čím tedy bude brněnský veletrh zajímavý pro návštěvníky?

Těch akcí by se mohlo jmenovat několik. Já zmíním jenom jednu, která je skutečně nová a u nás se zatím nikdy nic podobného nedělo. Je to akce inspirovaná ve finských Helsinkách. V pátek proběhne tzv. knižní noc. Brněnská knihkupectví budou otevřena dlouho do noci. Zákazníci a návštěvníci se budou moci setkávat s nakladateli a s autory."