Brusel zvedl varovný prst

0:00
/
0:00

Pardubický kraj jako první z regionů v Česku zrušil proplácení regulačních poplatků za pacienty. Téměř současně přišla z Bruselu neoficiální zpráva, že Evropská komise prý považuje proplácení zdravotnických poplatků u nás za diskriminační.

Pardubický kraj přestal od středy jako první z regionů v Česku proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. Potvrdila to krajská radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová:

Markéta Tauberová
"Je to vzhledem k povolební situaci. Víme, že parlament se legislativou, která by změnila poplatky, nebude určitě v nejbližší době zabývat. My jsme deklarovali, že tento sociální program je dočasným řešením, proto v tom dále už nebudeme pokračovat."

Sociální demokraté už dříve naznačili, že když se jim nepodaří sestavit vládu, proplácení regulačních poplatků asi skončí.

V úterý ale přišla z Bruselu zpráva, že Evropská komise prý vidí proplácení zdravotnických poplatků kraji jako diskriminační, a pokud bude pokračovat, mohlo by se jednat o nedovolenou veřejnou podporou. Kraje totiž peníze vracejí jen pacientům zařízení, kterých jsou zřizovateli. Šetření pro podezření z poskytování nedovolené státní podpory ale komise zatím proti Česku nezahájila, sdělil místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) Hynek Bróm:

Hynek Bróm
"Postih jako takový ve smyslu uložení pokuty nehrozí. Jiná velká věc je, že pokud by bylo případně rozhodnuto o tom, že některá podpora, ať už jakákoliv, je nedovolená, potom je nutno takovouto nedovolenou podporu vrátit poskytovateli."

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek je rád, že o zrušení proplácení regulačních poplatků rozhodli ještě před vyjádřením Evropské komise:

"Jsem rád, že naši koaliční partneři bezprostředně po výsledku voleb zhodnotili situaci a rozhodli jsme bez závislosti na vyjádření pana místopředsedy ÚHOSu o neformálním stanovisku Bruselu."

Je pravděpodobné, že Pardubický kraj budou následovat i další kraje. Jihočeský hejtman Jiří Zimola z ČSSD už připustil, že proplácení poplatků v jeho kraji možná brzy skončí:

Jiří Zimola
"Především se musí sejít klub zastupitelů za ČSSD v Jihočeském kraji, se kterým tuto záležitost rozhodně budu chtít co nejrychleji konzultovat. A rozhodně také očekávám, že bude vyvoláno koaliční jednání v rámci naší jihočeské koalice mezi ČSSD a ODS, protože tento bod je z součástí koaliční smlouvy. Je možné, že k nějaké změně ve velmi brzké době dojde."

O dalším postupu se kraje poradí v pátek.

Evropská komise nabízí českým krajům možnosti, jak stávající situaci napravit, řekl místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Hynek Bróm:

"Buď proplácet zdravotnické poplatky všem občanům kraje bez rozdílu zdravotnického zařízení, tedy bez rozdílu zřizovatele, případně druhá varianta je neproplácet poplatky vůbec, jak už to učinil Pardubický kraj."

Hejtmani za ČSSD, kteří stojí v čele všech krajů v České republice, pokládali proplácení poplatků za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních za dočasné opatření před přijetím legislativy rušící tuto povinnost pojištěnců. Strany předpokládané koalice pravého středu však rušení poplatků neplánují.