Bude mít Česko "polopolitickou" vládu?

Prezident Václav Klaus a předsedové parlamentních stran, foto: ČTK

Ve středu se prezident Václav Klaus setkal s předsedy všech pěti parlamentních stran, kterým předložil návrh, aby jejich poslanci zvolili dočasného předsedu sněmovny z řad sociální demokracie. Podle hlavy státu by se tak mohla alespoň částečně odblokovat patová povolební situace.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Po několika týdnech by totiž byla ukončena ustavující schůze sněmovny a vznikl by prostor také pro následnou dohodu o nové vládě. ODS je podle jejího šéfa Mirka Topolánka ochotna za určitých podmínek podpořit kandidáta ČSSD do čela dolní komory parlamentu:

"V dané chvíli by to znamenalo to, že volba předsedy poslanecké sněmovny s časově omezeným mandátem by znamenala samozřejmě ukončení ustavující schůze, demisi vlády Jiřího Paroubka a jmenování Mirka Topolánka. To znamená, že bychom se dostali přece jenom - a to korektně, podle ústavy - podstatně dál."

Vraťme se ale k podmínkám, za kterých by byla ODS ochotna podpořit sociálního demokrata do čela sněmovny. Měl by totiž mít nejen časově omezený mandát, jak jej navrhl prezident Klaus. Občanští demokraté budou také požadovat, aby tento předseda sněmovny podal demisi dříve, než by mohl ovlivnit pověření nového premiéra. Po případných dvou neúspěšných pokusech o ustavení vlády totiž napotřetí osobu premiéra neurčuje hlava státu, ale právě šéf sněmovny.

Za těchto okolností jsou ochotni prezidentův návrh podpořit také lidovci. Potvrdil to jejich předseda Miroslav Kalousek:

Martin Bursík  (vlevo) a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK

"Pokud se bude jednat o řešení, kde by to byl prozatímní kandidát, který by garantoval, že nebude zasahovat žádným způsobem do složení příští vlády, tak že to je varianta, kterou jsme připraveni podpořit."

Jiný důvod k souhlasu s prezidentovým návrhem mají komunisté, řekl šéf KSČM Vojtěch Filip:

"Jsme pro, aby v tuto chvíli, protože pan prezident potvrdil, že bude nominovat Mirka Topolánka na předsedu vlády, tak by bylo vhodné, aby sociální demokracie kandidovala svého kandidáta na post předsedy sněmovny."

Prezident Václav Klaus ve středu zase poprvé připustil, že v určité fázi by mohl pověřit jednáním o sestavení vlády předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Podle něj toto prezidentovo vyjádření přispěje k urychlení současných jednání.

Vojtěch Filip  (vlevo) a Jiří Paroubek,  foto: ČTK

"Myslím, že pan prezident udělal na začátku psychologickou chybu, pokud tohleto neřekl. Samozřejmě, že strana, jako je sociální demokracie, musí trvat na tom, aby v případě, že ta jednání o sestavení vlády nedopadnou úspěšně, no tak že v jednom z těch dalších pokusů bude také oslovena."

Jiří Paroubek také zopakoval, že je připraven přistoupit na kompromis a podpořit menšinovou vládu ODS, ve které by bylo několik nestranických odborníků. Podle šéfa ČSSD bude záležet na tom, jestli se sociální demokracie dohodne s ODS na celkovém řešení současné situace. Mandát nového předsedy sněmovny by pak podle něj nemusel být jen dočasný.

"Tak se může stát pan předseda Topolánek předsedou vlády, který získá důvěru Poslanecké sněmovny. Pokud se nedohodne, no tak to půjde asi obtížně. No a pokud získá důvěru Poslanecké sněmovny, tak řekněme, že i ta funkce toho předsedy Poslanecké sněmovny může být definitivní."

Ve čtvrtek navíc Paroubek připustil, že v čele Poslanecké sněmovny by mohl stanout on sám a že by pro něj taková funkce "v žádném případě" nebyla prohrou.

Prezident Václav Klaus  (třetí zprava) a předsedové parlamentních stran,  foto: ČTK
Prohlášení přesluhujícího premiéra je zajímavé dát do souvislosti s čtvrtečním tvrzením deníku Mladá fronta Dnes. Podle ní se totiž na tajných jednáních občanských a sociálních demokratů už rodí menšinová vláda ODS s několika nestraníky. Takovou by ČSSD podpořila, takže Mirek Topolánek by měl šanci do třiceti dnů získat důvěru většiny poslanců. Otevřenou otázkou podle deníku zůstává, kdo by do vlády nominoval nestraníky a jakou roli by dále hrály dvě menší strany umírající trojkoalice, tedy lidovci a zelení.

Zda opravdu směřuje vývoj k variantě menšinové a tzv. polopolitické vlády, mohly by naznačit už nejbližší hodiny. Středeční jednání na Hradě totiž skončilo domluvou na dalším setkání, které se uskuteční v pátek. Tentýž den by měl také být navržen kandidát na post předsedy Poslanecké sněmovny.

V této souvislosti je zajímavé také zaznamenat ve čtvrtek zveřejněný průzkum společnosti Factum Invenio. Podle něj pouze po osmi procentech dotázaných dává přednost možnostem menšinové vlády ODS nebo ČSSD. Až 18 procent si ale přeje předčasné volby a dokonce téměř každý třetí oslovený očekává, že - nehledě na jeho preference - vývoj k předčasným volbám opravdu směřuje.