"Bylo jiné řešení, ale nakonec invaze byla jediná možná," tvrdí komunista Hoffman

Karel Hoffmann, foto: ČTK

Bývalý komunistický politik Karel Hoffmann nastoupil do pankrácké věznice. Soudy ho potrestaly čtyřmi roky vězení za to, že na počátku invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 nařídil vypnout rozhlasové vysílače. Ve svých osmdesáti letech je Hoffmann nejstarším vězněm v České republice.

Karel Hoffmann,  foto: ČTK
Hoffmann se stal jediným vysokým představitelem bývalého režimu, který byl v souvislosti s rokem 1968 odsouzen. Soudy se však nedokázaly shodnout, zda-li se v případě Karla Hoffmana jednalo o vlastizradu, zneužití pravomocí veřejného činitele nebo o sabotáž. Vrchní soud nakonec počínání Hofmana v roce 1968, v době invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa, označil za sabotáž.

"Soud prokázal, že jsem vypnul rozhlas. Prosím vás, soud nic prokazovat nemusel. Nikdy jsem to netajil, od počátku jsem přiznával, ale i stál jsem si za tím, že jsem takový pokyn těsně před tou druhou hodinou dal, protože jsem to považoval za správné. Dnes na tom nemohu nic měnit."

Hoffman odmítá nařčení za vlastizradu. Přitom dodnes s invazí vojsk Varšavské smlouvy v šedesátém osmém souhlasí.

"Bylo jiné řešení, politicky se to mohlo řešit. Ale nakonec nebylo jiné východisko, neměl-li již tehdy nastat listopad 1989. Nashle."

Nemyslíte si, že právě kvůli tomuto postoji vás soudili jako vlastizrádce?

"Jestli jsem za názory obviňován, tak to je opravdu krásné!"

Jenomže vy jste v tu chvíli vypnul tehdejší Československý rozhlas!

Příznivci se loučí s bývalým komunistickým politikem Karlem Hoffmannem,  foto: ČTK
"To odpovídalo pravidelné praxi rozhlasu."

Československý rozhlas ale byl v tu chvíli nesmírně důležitý!

"V té době od půl druhé do půl páté byla pravidelná technická přestávka."

Hájí se Hoffman. Jestli si Hoffman trest skutečně odsedí, bude záležet na výsledku lékařské prohlídky. Vězeňská služba tak podle své mluvčího Miroslava Jílka musí naplnit literu zákona o výkonu trestu odnětí svobody.

"Pan Hoffman se nejprve podrobí vstupní prohlídce a počká do vynesení výsledku o svém zdravotním stavu. Po té se rozhodneme, jestli je schopen výkonu trestu nebo nikoliv."

Hoffmann má také ještě šanci, že ho omilostní prezident. Václav Klaus o tom uvažuje, ale k rozhodnutí ještě nedospěl. Hoffmannův případ považuje za velmi specifický.

"Soudit bychom měli spíš lidi, kteří dali příkaz k tomu, aby sem armády vtrhly. Zdá se mi trochu zvláštní, aby jsme po 36 letech posílali do vězení někoho, kdo porušil telekomunikační zákon. Myslím, že je to něco jiného než ten půl milionu vojáků."

"Do vězení jsem připraven nastoupit," řekl Hoffmann v sídle KSČM svým příznivcům. Těch se na jeho podporu sešlo několik desítek. Po skončení tiskové konference se komunisté rozhodli Hoffmana doprovodit až do vězení.