Karel Hoffmann odsouzen na 6 let vězení

Karel Hoffmann u pražského vrchního soudu, foto: ČTK

Na šest let poslal pražský vrchní soud do vězení vysokého předlistopadového funkcionáře Karla Hoffmanna. O dva roky tak zvýšil trest, který v červnu Hoffmanovi uložil pražský městský soud. Více informací má Josef Kubeczka.

Karel Hoffmann u pražského vrchního soudu,  foto: ČTK
Karel Hoffmann byl odsouzen za to, že nechal zastavit vysílání Československého rozhlasu v noci na 21. srpna 1968, kdy do země vstoupily armády Varšavské smlouvy, a snažil se tak zabránit zveřejnění odmítavého stanoviska k okupaci přijatého předsednictvem Ústředního výboru KSČ. Chtěl tak pomoci protireformnímu křídlu KSČ a intervenčním armádám. Hoffmann je vůbec prvním komunistickým funkcionářem odsouzeným v souvislosti s invazí. Po vyhlášení rozsudku neskrýval rozčarování:

"Jsem rozčarován. Spoléhal jsem, že u vrchního soudu se konečně prosadí spravedlnost, ale jak je vidět, společenská objednávka doléhá i k vrchnímu soudu."

Karel Hoffmann u pražského vrchního soudu,  foto: ČTK
Odvolací soud zároveň změnil kvalifikaci trestného činu. Hoffmann byl původně obžalován z vlastizrady, ale městský soud ho odsoudil za zneužití pravomoci veřejného činitele. Nyní ho vrchní soud uznal vinným ze sabotáže. Hoffmann se totiž už dříve hájil, že přerušením rozhlasového vysílání chtěl dodržet každodenní technickou přestávku od dvou do půl páté ráno. Podle předsedy soudního senátu Roberta Fremra byla ale situace natolik závažná, že neměl právo přerušit vysílání rozhlasu.

Státní zástupce Vlastimil Kraus sice původně trval na tom, že Hoffmann spáchal trestný čin vlastizrady. S překvalifikováním trestného činu i s konečným rozsudkem je ale spokojen:

Karel Hoffmann u pražského vrchního soudu,  foto: ČTK
"V celku bylo rozhodnuto, podle našeho názoru, správně. Skutečně nebyla prokázána skutková podstata trestného činu vlastizrady, protože tam chyběl zákonný znak 've spojení s cizí mocí'."

Rozhodnutí soudu je pravomocné, Karel Hoffmann ale podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Hoffmannovi letos bylo 79 let. Jeho obhájce Kolja Kubíček zvažuje možnost podat soudu návrh, aby jeho klient nemusel vzhledem ke svému chatrnému zdraví trest podstupovat.

A co si o završení dlouho trvající kauzy Hoffmann myslí publicista Petr Holub?

"Je to vlastně překvapivá věc, že dostal šest let 'natvrdo'. Překvapující je to hlavně proto, že dosud nikdo z těch řekněme zrádců z roku 1968 odsouzen nebyl. Bylo to asi způsobeno příznivými okolnostmi, které umožnily skutečně najít paragraf, který i v tehdejším právu pan Hoffmann porušil."