Část lázní nepřijímá poukazy, na které přispívá vláda

Foto: Pavel Kudrna, archiv ČRo

Stáhli si z internetu voucher do lázní. Vybrali si, kde ho budou chtít uplatnit, ale v mnoha lázních mají lidé smůlu.

Část nepřijímá státní poukazy na pobyt uplatněné přes cestovku, některé je neberou ani přímo od občanů. Jinde je už vyčerpaná kapacita.

Vouchery mají nahradit výpadek zahraničních klientely

Lázně patří k sektorům, které byly koronavirovou krizí postiženy nejhůř. Vouchery tak mají částečně nahradit výpadek zahraniční klientely. Hosté z ciziny tvoří v českých lázních 44 procent klientů. Podle ministerstva pro místní rozvoj nedokážou Češi tento úbytek nahradit a lázně mohou ztratit až 200.000 klientů. Záměrem programu také je naučit české cestovatele trávit v lázních vícedenní pobyty s čerpáním léčebných služeb.

Foto: Ivan Janota,  Wikimedia Commons,  Public Domain

Voucher má hodnotu 4000 korun. Podmínkou je pobyt šest nocí a pět procedur. Z internetu si ho už stáhlo 85 tisíc lidí. Jak uvedl pro Českou televizi šéf portálu Lázně Travel Libor Stočes, část poukazů však lázně nepřijmou.

"Lázně nám je prostě odmítají. Například Luhačovice nepřijímají, Jáchymov nepřijímá, Třeboň nepřijímá. Lázně Bohdaneč se odhlásily. To je opravdu velké číslo klientů, kteří nebudou uspokojeni."

Podle Libora Stočesa je systém státních voucherů nastavený špatně. Dodal, že informovanost ze strany úřadů je tragická a chybí přehledná metodika pro jejich uplatňování.

Ministerstvo: Lázně mají metodiku, která přijímání poukazů řeší

Ministerstvo pro místní rozvoj odmítá, že by poukazy nešlo využívat přes cestovní agentury.

"Poukazy je možné využít i přes cestovní kanceláře či agentury. Důležité ale je, aby se cestovní kanceláře s konkrétními lázněmi předem dohodly a také musí být splněny všechny podmínky pro čerpání. Samotné využití poukazu přes cestovní kanceláře pak detailně řeší metodika, kterou lázně obdržely," uvádí mluvčí Vilém Frček.

Program byl oficiálně spuštěn 1. července. Vláda na něj vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250.000 poukazů. Zapojení do projektu není pro lázně povinné. Má pomoci těm, které mají obtíže. Do projektu se podle ministerstva zapojilo 76 firem podnikajících v lázeňství, v ČR jich působí zhruba 90.

Pokud lázně naplní kapacitu nebo limit veřejné podpory, mohou se z programu odhlásit. Některé zažívají přetlak objednávek, nabízejí až podzimní termíny. Pro zájemce je proto výhodnější uplatnit poukaz v lázních, kam jezdí cizinci, jedná se například o Karlovy Vary.