Čekání na vlak jako živý obraz předvedou v Sebranicích

sebranice_cekajici.jpg

Kdo zná fiktivního českého génia Járu Cimrmana, ví že vytvářel živé obrazy. A dokonce má své následovníky. Nefalšovaný živý obraz bude k vidění v Sebranicích na Svitavsku.

V Sebranicích mají jeden unikát. Nejkratší železniční trať v Česku. Členové Spolku archaických nadšenců ji postavili před třemi lety. Je krátká a vlastně nikam nevede. Stojí na louce kousek od silnice a měří čtyři metry. Koleje však mají všechny předepsané náležitosti a kdyby se našla tak krátká lokomotiva, mohla by po nich jezdit. A právě u kolejí bude k vidění živý obraz. Co bude znázorňovat, na to se ptáme jedné z organizátorek Lenky Kmoškové.

"Obraz by měl připomínat čekající cestující neexistující tratě z Litomyšle do Poličky. Tato trať byla plánovaná už od roku 1857 našimi předky pro zlepšení situace v oblasti. Usilovali o to až do konce druhé světové války, ale nikdy se jim to nepodařilo. Buď z důvodů válečných nebo finančních. My jsme chtěli připomenout jejich snahy tím, že jsme zde zbudovali v polovině plánované tratě pomník této myšlence. Je to normální širokorozchodná trať o délce 4 metry a deset centimetrů."

To je asi nejkratší trať v celém Česku.

"Ano, nechtěně jsme vytvořili rekord v České republice. Postavili jsme nejkratší funkční železniční trať. Nebylo to plánované, bylo to z důvodu, že jsme nesehnali delší kus železničních kolejí."

Proč se lidé mají sejít právě 28. září?

"Svátek sv. Václava volíme každoročně. Když jsme tuto trať před třemi roky otevírali, tak to bylo také na sv. Václava. Rok na to jsme otevírali poznávací stezku, kde jedno stanoviště je také na tomto místě. Sv. Václav je pro nás patron české země, my jako patrioti na něho velice dáme a věříme, že nám letos bude přát s počasím. Navíc je to svátek, lidé mají čas a důvod vyjít ze svých domovů a užívat si babího léta."

Jak mají lidé přijít oblečeni?

"Máme představu, že by přišli v prvorepublikovém oblečení, ale víme, že to nemohou přesně splnit, tak alespoň v tom, co najdou po babičkách, po dědečcích. Byli bychom rádi, kdyby si sebou vzali třeba zavazadla, deštníky a budeme čekat na vlak."

Čekáte, že přijde hodně lidí?

"No, sebranských moc nechodí. Většinou když se dělá něco v místě, tak to zaujme spíše cizí návštěvníky. Myslím si, že naše akce se rozkřikly po širokém okolí, a tak by to mohlo přilákat lidi z daleka."

Jak budou lidé přicházet, dozví se svoji pozici na obraze a úderem třetí hodiny odpoledne všichni ztuhnou. A pak budou doufat, že vlak přijede na koleje podle plánovaného jízdního řádu. Podle Lenky Kmoškové nemohou organizátoři po lidech chtít více jak 15 minut. I to bude v nehybné pozici pěkně těžké.

10
49.766450000000
16.240636110000
default
49.766450000000
16.240636110000