Cena dřeva prudce roste, zásoby se tenčí. Češi se předzásobují na zimy

Kulatiny

Hořící krb v obýváku může být tuto zimu luxusem. Dramatický růst cen plynu a elektřiny totiž způsobuje nárůst popularity dřeva. Lidé se palivovým dřevem předzásobují nejen na tuto, ale i příští zimy a jeho cena tak letí nahoru. Někteří prodejci také hlásí dlouhodobě vyprodané sklady.

Foto: krystianwin,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Cena dřeva se za poslední rok podle Českého statistického úřadu více než zdvojnásobila. Zatímco loni byla průměrná cena palivového dříví za metr krychlový kolem 500 korun bez DPH, letos se pohybuje přes tisíc korun.

U měkkého jehličnatého dřeva na palivo je to okolo 1100 až 1300 korun bez daně, u dřeva z listnatých stromů je to mezi 1500 až 1900 korunami.

Například Lesy ČR navýšily ceny dřeva oproti loňsku bezmála o 40 procent. Metrák dříví prodávají za 850 korun. Podle mluvčí Evy Jouklové podnik v souvislosti s energetickou krizí eviduje nárůst poptávky zhruba o třetinu. Levnější zdroje energie hledají hlavně domácnosti.

Foto: ČT24

„Fyzickým osobám umožňujeme nakoupit palivové, případně vlákninové dříví za přijatelných cenových podmínek, pro třetí kvartál jsme také proto ceny nenavyšovali. Zároveň ale chceme předcházet spekulacím ve smyslu, levněji koupím a dráž prodám,“ vysvětlila Jouklová.

Ve smlouvě proto státní podnik uvádí, že jde o dříví výhradně pro vlastní spotřebu, a také limituje fyzickým osobám množství prodaného dřeva na 35 metrů krychlových. Podle Jouklové mají lidé zájem nejenom o kulatinu z lesních skladů, ale třeba i o vlákninové dříví.

Samovýroba dřeva

Také v některých regionech mají obchodníci už tolik objednávek, že zájemci musí na dřevo čekat i několik měsíců, někdy dokonce až do další těžby. S odbytem dřeva nemají problém ani Arcibiskupské lesy a statky Olomouc. Českému rozhlasu to potvrdil zástupce výrobního ředitele Josef Dostál.

„Větší zájem o palivové dříví vnímáme už delší dobu. Umožňujeme lidem takzvanou samovýrobu. V podstatě stíháme vykrývat to, co máme k dispozici. Protože i naše kapacity jsou v tomto směru omezené,“ řekl.

Foto: Hans Linde,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Největší zájem sice prodejci zaznamenávají už o dřevo připravené a naštípané, zájem roste právě i o samovýrobu dřeva. Díky ní lze totiž na metru krychlovém dřeva ušetřit i okolo tisíce korun. Při samovýrobě si člověk otop sám nařeže, naloží a také odveze.

Jde vlastně o nejlevnější způsob, jak si zajistit zdroj energie k vytápění v nadcházející topné sezóně. V roční těžbě Lesů České republiky představuje samovýroba 3 procenta.

Foto: manfredrichter,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Ceny dřeva podle Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů navíc ještě porostou. Těží se totiž výrazně víc, než zalesňuje. Přitom loni lesníci vysadili nejvíc stromů v novodobé historii Česka. Podle Českého statistického úřadu se zalesňovaná plocha zvětšila bezmála o 41 tisíc hektarů, což je asi o 7 tisíc hektarů víc než tomu bylo předchozí rok.