Češi: do důchodu v pětašedesáti

0:00
/
0:00

Do důchodu v pětašedesáti, takový je závěr dohod všech parlamentních stran, s výjimkou komunistů. Čím je člověk mladší, tím déle bude čekat na důchod. Změna se sice naplno projeví až za dlouhou dobu - v roce 2027, a dopadne na lidi, kterým je letos 43 let a méně. Právě těm bude v roce 2027 pětašedesát let. Více Jaromír Marek.

Důvody pro reformu celého důchodového systému jsou nasnadě: důchodců bude přibývat a dětí se nejspíš víc rodit nebude. Dnešní systém vyplácení penzí by nejspíš brzy zkolaboval. Už dnes jsou důchody jednoznačně největší položkou státního rozpočtu a vláda nemá peníze na to, aby je dokázala zvedat podle růstu životní úrovně. Brzy hrozí, že průměrný důchod spadne pod hranici 40 procent průměrné hrubé mzdy. Scénáře budoucího vývoje v prvním pololetí pro politické strany propočítala nezávislá komise ekonomů. Ukázalo se, že stát nebude schopen vrátit mladým lidem to, co od nich dnes vybere. Za padesát let by v Česku mělo žít kolem deseti milionů lidí, z toho tři miliony důchodců starších pětašedesáti let. Dnes jich není ani polovina.

Kromě posunutí věkové hranice pro odchod do důchodu se strany dohodly i na podpoře dobrovolného důchodového připojištění a životního pojištění a vytvoření rezervního fondu, který by měl pokrýt náklady na důchody v době, kdy bude málo lidí v produktivním věku. Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal, člen expertní skupiny, tento záměr podporuje:

"Vytvoření transformačního fondu je věc zcela přirozená. Už před šesti lety jsem s kolegy z US dával návrh zákona na jeho vytvoření. Nikdy není pozdě."

A co říkají na změny ti, kterých se nejvíce dotkne, tedy dnešní třicátníci?

"Netýká se mně to. Je to příliš daleko. Je mi třicet a odchod do důchodu je tak daleko, že neřeším posunutí o pět let."

"Je to ještě vzdálená doba. Přemýšlím ale o důchodovém připojištění."

Otázka: Podle nového systému by měli muži i ženy odcházet do důchodu ve stejném věku. Co na to říkáte?

"Myslím si, že péče o děti je také práce. Možná by měly ženy odcházet do důchodu o něco dříve než muži."

To zda se při odchodu do důchodu u žen zohlední počet vychovaných dětí, není ještě dohodnuto. Dnes platí, že věk řádného odchodu do důchodu se každý měsíc o něco posouvá. V roce 2013 měl tento proces skončit. Muži i ženy by od tohoto roku chodili do důchodu v 63 letech. Pro ženy platí, že se tato hranice snižuje za každé vychované dítě až na 59 let. Nyní se hranice posouvá.

Není ale rozhodnuto, jaké částky budou důchodcům vypláceny, každá politická strana měla rozdílné představy. Paradoxně nejvíce rovnostářské a solidární penze prosazuje pravicová ODS. Její rovný důchod znamená, že člověk s podprůměrným příjmem zaplatí mnohonásobně méně než ten s vysokým platem. Dostanou však naprosto stejný důchod. Nejméně rovnostářskou reformou je naopak švédský model virtuálních účtů prosazovaný sociálními demokraty. Znamená méně přerozdělování, než je tomu dnes. Proto budou důchody pro nízko-příjmové skupiny nižší a pro vyšší příjmové skupiny naopak vyšší. Třetině lidí by tak podle varianty prosazované ČSSD vyšla penze nižší než životní minimum a stát jim tak do minimálního důchodu bude muset přispívat sociálními dávkami.