Důchodová reforma počítá s individuálními účty

Návrh důchodové reformy je na světě. Populace stárne a současný penzijní systém je dlouhodobě neudržitelný. Pokud by se reforma neprovedla, tak by v roce 2050 scházela na důchody třetina peněz. Levice však považuje reformu za sociálně nespravedlivou.

V Česku se důchody financují průběžně. Ekonomicky aktivní přispívají do důchodového účtu a z toho se penze platí. Skupina expertů - známá pod názvem Bezděkova komise - spočítala, že v roce 2050 by dluh současného penzijního systému přesáhl 50 procent hrubého domácího produktu /HDP/ a po roce 2065 dokonce 100 procent.

Komise proto představila dvě varianty reformy. V obou navrhuje snížit pojistné z 28 na 23 procent hrubé mzdy a navíc vytvořit individuální penzijní účty. Prostředky, které by si lidé naspořili ve druhém pilíři, by se vyplácely formou doživotních plateb. Reforma by se dotkla všech lidí, kterým by při zahájení reformy bylo 40 a méně let. Generace padesátiletých a starších lidí se podle šéfa komise Vladimíra Bezděka nemá čeho obávat, spíše naopak. Reforma by jim měla zabezpečit, že jejich důchody budou dostatečně kryty. Snížení pojistného by však přineslo výpadek v rozpočtu v řádu desítek miliard korun. Co komise navrhuje?

"Šest lidí z devíti doporučuje, aby tyto prostředky byly vybrány prostřednictvím sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na úrovni 19 procent,"

říká šéf komise Vladimír Bezděk. To by se dotklo cen většiny potravin, léků či bydlení, které jsou v sazbě 10 procent. Pro místopředsedu ČSSD Michala Haška jsou současné návrhy středopravých stran nepřijatelné.

"Takový koktejl jako je zavedení jednotné sazby DPH, což by fakticky znamenalo, že se základní životní potřeby nebudou danit 10 procent DPH, ale 19, že vláda zatíží všechny lidi v ČR bez ohledu na jejich příjmovou hladinu, to je tak strašná zpráva, že horší signál pánové na začátku svého vyjednávání české veřejnosti ani vyslat nemohli."

Stát má však podle ekonomů omezený prostor, jak reformu financovat. Návrhy považují za pozitivní, přesto upozorňují, že sjednocení DPH může zvýšit inflaci o 4 procenta a životní náklady důchodců o pět procent. Za výsledek práce Bezděkova týmu se postavil ministr financí Eduard Janota. Česká republika podle něj měla s reformou začít v době šestiprocentního růstu.

"To, co tady bylo prezentováno, má hlavu a patu. Je to rozumné, je to nutné a musíme to udělat. Čím dříve tím lépe a teď je šance i politicky, ale před měsícem a půl bych odpověděl úplně jinak."

Podle Janoty bude třeba najít širokou shodu napříč politickým spektrem, aby změny vydržely déle než do příštích sněmovních voleb. Také další politici se shodují, že o reformě bude třeba diskutovat. Ale ne dlouho, říká ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

"Je potřeba, aby se to rozhodlo ještě v tomto volebním období. Jinak by zpoždění bylo tak velké, že realizační náklady by stouply způsobem, který by nebyl úměrný."

Reforma dále počítá s dalším zvyšováním věku pro odchod do důchodu. Poté by se dalo uvažovat o zavedení zaměstnavatelských penzijních plánů pro riziková nebo zvlášť namáhavá povolání.