Češi na EURU narazí opět na Nizozemce

Fotbalový stadión v severoportugalském Aveiru, kde česká fotbalová reprezentace nastoupí 15. června proti Lotyšsku ve svém prvním utkání na mistrovství Evropy ve fotbalu 2004, foto: ČTK

Čeští fotbalisté znají od neděle své soupeře v základní skupině EURA 2004 v Portugalsku. Reakce na složení skupiny D, která byla ihned označena jako "skupina smrti", sbíral Herbert Brynda.

Trenéři reprezentačních týmů,  které byly 30. listopadu v Lisabonu vylosovány do skupiny D mistrovství Evropy ve fotbalu,  pózují u poháru pro vítěze šampionátu. Zleva Alexander Starkov  (Lotyšsko),  Dick Advocaat  (Nizozemsko),  Karel Brückner  (Česká republika) a Rudi Voeller  (Německo),  foto: ČTK
Čeští reprezentanti se v Portugalsku na úvod utkají s překvapivě postoupivším Lotyšskem, které jediné lze při troše optimismu považovat za slabší tým, nicméně právě Lotyši vyřadili v baráži o postup silné Turecko. Další dva soupeři - Německo a Nizozemsko - jsou soupeři z nejtěžších. To potvrzuje i z losu rozmrzelý kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd:

"Já bych řekl nic moc, spíše nic než moc. Docela mě mrzí, že jsme zase dostali Holanďany, kteří si na nás dají asi velký pozor a budou se na nás chtít vytáhnout a vrátit nám všechno i s úroky, takže to bude hodně těžké. Němci jsou vždy lepší na turnajích než v kvalifikacích. A Lotyši? Ti mohou být nebezpeční tím, že je neznáme a nic o nich nevíme. Je to hodně nepříjemná skupina."

Lisabonského losu se účastnil generální sekretář Českomoravského fotbalového svazu Petr Fousek, který - stejně jako trenér Bruckner - považoval za větší problém spíše ubytování než složení skupiny. Ovšem na jeho názor na naše šance ve skupině D jsem se ho úvodem nemohl nezeptat:

"Lépe se mi bude mluvit až 23. června po odehrání té skupiny, protože los sám o sobě ještě nikomu nic nevyhrál a rozhodovat pochopitelně bude momentální forma na mistrovství Evropy. Ale pokud bych se k tomu měl nějak vyjádřit, tak Německo a Holandsko jsou velmi silní soupeři. I když Německo v poslední době mělo v některých utkáních problémy, tak víme, že to je mužstvo, které se dokáže zkoncentrovat na finálový turnaj. Typickým příkladem je kupříkladu poslední mistrovství světa, kde by na počátku nikdo neodhadoval, jak daleko se Německo probojuje. A Holandsko? Z třetího koše to byla ta nejhorší varianta, která bohužel padla na naší skupinu. Navíc Holandsko nemusí nikdo nijak zvlášť motivovat, vždyť jsme ho odsunuli v základní skupině na druhé místo. Lotyšsko rozhodně nemůžeme podceňovat, i když to je zdánlivě outsider, v baráži vyřadilo silné Turecko a to také o něčem vypovídá."

Fotbalový stadión v severoportugalském Aveiru,  kde česká fotbalová reprezentace nastoupí 15.6. proti Lotyšsku ve svém prvním utkání na mistrovství Evropy ve fotbalu 2004,  foto: ČTK
Teď k organizačním záležitostem. Určitě znáte portugalské stadiony, jak hodnotíte zázemí mistrovství Evropy, připravenost, ale také atmosféru v zemi?

"Atmosféra je velmi dobrá, je vidět, že tím země žije, že je Portugalsko fotbalovou zemí. Zázemí bych rozdělil na dvě části. Jedna část jsou stadiony, a ty jsou podle mě špičkové. Koneckonců to vyjádřila i UEFA, portugalská vláda do toho investovala opravdu velké prostředky. I když jsou ve většině měst stadiony menší, kolem třiceti tisíc míst, přičemž šedesátitisícové jsou jen v Lisabonu a v Portu, tak jde o velmi důstojnou záležitost. Horší je to s možnostmi výběru hotelů..."

Na to se právě chci zeptat. To je možná kámen úrazu. Dospěli jste od neděle k něčemu? Nebo pracujete na tom, předpokládám...

"Pracujeme na tom, protože uzávěrka nahlášení výběru našeho hotelu je až 5. prosince, což je vlastně v závěru tohoto týdne. Nicméně, po vyhodnocení všech vstupů, protože došlo k tomu, že naše úvodní utkání ve skupině s Lotyšskem bylo přeloženo z Porta do Aveira, což nám zkracuje vzdálenost, a navíc nám byl proměněn i čas, to znamená, že budeme hrát nikoliv v 19.45, ale už v 17 hodin. Všechny okolnosti tedy nasvědčují tomu, že s největší pravděpodobností naším táborem bude hotel Penha Longa v blízkosti Lisabonu. Do Aveira bychom dvakrát cestovali. Potom to utkání v Lisabonu je u hotelu a pak by se vidělo dál."

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner,  foto: ČTK
Spekulovalo se o cestování letadlem, případně autobusem. Jaký způsob v této chvíli preferujete?

"Ve hře je několik variant, ale vzhledem k tomu, že v Aveiru není letiště, což znamená, že by se muselo letět do Porta. To je poměrně náročná varianta. Nejpravděpodobnější je autobusová přeprava. Tam ani tak nešlo o cestu k zápasu, tam pojedeme asi už den před zápasem. V Aveiru bude nějaký tranzitní hotel, abychom tam mohli absolvovat takzvaný oficiální předzápasový trénink, což je trénink na stadionu, na kterém se bude hrát utkání. Před zápasem to tedy není takový problém. Složitější je pochopitelně ta regenerace po zápase, protože je potřeba se po utkání co nejrychleji vrátit do normálu; aby se hráči mohli vyspat a druhý den absolvovat pozápasový trénink. A tím, že se bude hrát už od 17 hodin, tak v 18.45 je konec, než proběhnou tiskové konference a než se hráči vysprchují, tak bychom z Aveira mohli vyjet kolem 20. hodiny. Do hotelu to trvá dvě hodiny autobusem, čili kolem 22., 23. hodiny nejpozději bude mužstvo v hotelu, navečeří se a hráči se budou moci v klidu vyspat."

říká Petr Fousek, generální sekretář ČMFS. Čeští fotbalisté začínají 15. června v Aveiru s Lotyšskem, 19. června je tamtéž čekají Nizozemci a 23. června odehraje reprezentace poslední zápas ve skupině s Německem v Lisabonu.