Češi postavili sluneční školu v indické vesnici v Himálaji

Vesnice Kargyak v indickém Himálaji leží opravdu na konci světa. Od nejbližší silnice se sem jde pěšky nejméně tři dny. A právě tady postavilo české občanské sdružení Surya "sluneční"školu. Dům ze dřeva, kamene a skla vyhřívá totiž i v nejchladnějších dnech slunce. Zakladatel sdružení Jan Tilinger jej vyprojektoval ještě jako student ČVUT v Praze. Dnes se ve škole učí přes čtyřicet dětí a sdružení Surya pro ně organizuje i adopci na dálku. Více už Milena Štráfeldová

Jan Tilinger procestoval kus světa, hory, pouště i přímořské kraje. Objevil tak i vesnici Kargyak v indické části Himálaje. Leží v nadmořské výšce 4200 metrů a přes vysokohorský průsmyk se do ní lze dostat jedině pěšky nebo na koních. Evropanům trvá ta cesta pět dní. Vesnici obklopuje vysokohorská poušť:

"Je tam relativně větrno, prašno, výkyvy teplot můžou být třeba třicet stupňů během jednoho dne. Zároveň je tam nízké množství srážek, takže tam skoro nic zeleného neroste a vypadá to tam trošku jako na měsíci,"

říká Jan Tilinger. V průměru je tu ale i tři sta slunečných dnů do roka a to ho přivedlo na myšlenku postavit tu školu, kterou by vyhřívalo právě slunce. A to i v zimě, kdy tu teplota padá pod čtyřicet stupňů mrazu. Škola připomíná skleník:

"V porovnání s tradičními stavbami se tato stavba dostává úplně mimo chápání místních obyvatel."

Celou jižní stěnu budovy zapuštěné do svahu hory tvoří tabule silného skla. I ty sem museli dopravit přes vysokohorský průsmyk:

"Stejně jako všechny ostatní zásoby jsme sklo dopravovali na koních, na koňském hřbetě, kdy nosnost koně v obtížném terénu se pohybuje kolem sedmdesáti kilogramů. Silní koně můžou utáhnout i osmdesát, tam se ale pak riskuje, že si podvrkne nohu nebo šlápne špatně v potoce a všechno půjde na zem."

A proč se občanské družení Surya rozhodlo postavit v Kargyaku právě školu? Vesnice izolovaná vysoko v horách je jedním z posledních míst, kde se uchovala původní tibetská kultura. Naprostá většina obyvatel je ale negramotná. Zdejší děti dosud mohly studovat jen v internátních školách, domů se pak už ale většinou nevrátily. Škola v Kargyaku dává šanci i dětem z nejchudších rodin, aby získaly základní vzdělání.

"Teď to všechno funguje opravdu dobře, i s těmi evropskými i tibetskými učiteli. Vesničané si už opravdu k těm učitelům vybudovali vztah, učitelé mají jejich úctu a vesničané si váží jejich práce."

Dnes do školy v Kargyaku chodí podle Jana Tilingra přes čtyřicet dětí.

"Obáváme se ale, že možná už v průběhu příštích týdnů nebo určitě měsíců dosáhneme maximální kapacity šedesáti dětí, protože škola má extrémně dobrou pověst. My tam dáváme vzdělání, které tam v okolí vůbec není."

Sdružení na svých internetových stránkách www.surya.cz umožnilo i tzv. adopci Surya.

"Je to vlastně sponzoring dětí v té vesnici, kdy zajišťujeme i dětem z velice chudých rodin, aby mohly chodit do školy a měly stejný přístup učitelů."

Na podporu svého projektu chystá sdružení Surya benefiční koncert. Proběhne v Betlémské kapli v Praze 12. května.

Foto:www.surya.cz