Petříček: Podařilo se nám úspěšně oživit dialog s Indií na nejvyšší úrovni

Tomáš Petříček na jednáních v Indii, foto: Twitter Úřadu premiéra Indie

Doprava, letecký a automobilový průmysl nebo třeba sklářství. Nejen v těchto odvětvích hledají české firmy obchodní příležitosti na indickém trhu. Jejich zástupci doprovázejí ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) na čtyřdenní návštěvě Indie. Šéf české diplomacie se během ní sešel s předsedou indické vlády, ministrem zahraničních věcí i dalšími členy kabinetu. Vystoupil na prestižním mezinárodním fóru Raisina Dialogue 2020 i na dvou podnikatelských fórech.

Tomáš Petříček na jednáních v Indii,  foto: Twitter Úřadu premiéra Indie

Tomáš Petříček a Subrahmanjam Džajšankar,  foto: Twitter Subrahmanjama Džajšankara
„V posledních měsících se nám podařilo úspěšně oživit dialog s Indií na nejvyšší úrovni. Indie je pro nás zajímavým partnerem pro obchodní spolupráci, proto jsem rád, že mě doprovodili zástupci českých firem, kteří zde navázali užitečné kontakty,“řekl ministr zahraničních věcí Petříček s tím, že jedním z hlavních bodů jeho indických jednání byla také diskuse o možnosti uzavření strategického partnerství.

Toto téma probíral mimo jiné se svým indickým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarema. Šéf české diplomacie indickému ministru zahraničí také zopakoval pozvání na Fórum střední Evropy a Indie, které se odehraje v polovině tohoto roku v Praze.

S indickým ministrem civilního letectví, bydlení a urbanistiky pak ministr Petříček řešil především otázku znovuobnovení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Dillí, které bylo přerušeno před bezmála 30 lety. Indie pracuje na modernizaci a posilování letecké dopravy, Česko nabízí malá dopravní letadla či letištní komunikační, naváděcí a bezpečnostní zařízení a u nás se rovněž školí indický letecký personál.

V Indii se prosazují nejen velké české firmy, ale i malé podniky

Radek Špicar,  foto: Jana Přinosilová,  archiv ČRo
Důležitou součástí ministrovy cesty byla účast na dvou česko-indických podnikatelských fórech, kterých se zúčastnili zástupci českých firem, které hledají uplatnění na indickém trhu.

"Čeští exportéři jsou velmi úspěšní na trzích EU, v tuto chvíli ale naše závislost na trzích EU dosahuje 85 procent, což je vysoké číslo a není to úplně bez rizika. Český export se muzí diverzifikovat, aby když přijdou zlé časy na evropské trhy, to dokázali vyrovnat na ostatních trzích. A Indie je ze třetích trhů jedním z nejperspektivnějších," vysvětlil Českému rozhlasu zájem podnikatelů z Česka o indický trh viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

V posledních dvou letech čeští exportéři vyvezli do Indie zboží v hodnotě skoro třicet miliard korun. A chtějí dál pokračovat. Desítky jednání, které čeští podnikatelé v Indii nyní absolvovali, byly podle Radka Špicara z indické strany velmi vstřícné. Důvodem je podle Špicara předeším skvělá pověst tradičních českých značek. Například Tomáš Baťa v Kalkatě založil výrobní zařízení již v roce 1932.

Foto: Martina Schneibergová
"Ať už je to Škodovka, Tatrovka nebo mnoho dalších. Vědí o nás, že jsme průmyslová supervelmoc. Jsou ochotni spolupracovat a vzájemnou spolupráci, která má stále poměrně velký prostor pro zlepšení, chtějí i nadále rozvíjet. Jsme pro ně důležití také jako partner z Evropské unie. Mají si při vzájemné spolupráci možnost vyzkoušet podnikání s EU, co se týká legislativy, regulace a celkového byznysového klimatu,“ uvedl Špicar. V Indii se podle něj prosazují nejen velké firmy, ale i středně velké a malé podniky.

Ministr Petříček také uvítal, že se v roce 2018 vrátila na indický trh značka motocyklů Jawa, která tam byla vždy populární. Motocykl byl navržen ve spolupráci českých držitelů značky a indické společnosti Mahindra. Jde podle něj o skvělý příklad spolupráce mezi českými a indickými firmami.

Ministr zahraničí se během své návštěvy Indie také poklonil památce Indíry Gándhíové a Mahátmy Gándhího, setkal se s ministry zahraničí Malediv a Uzbekistánu a poděkoval honorárním konzulům ČR, kteří působí v Indii, Bangladéši a Nepálu.