Česká armáda je v souvislosti s útokem na Spojené státy v základním stupni bojové pohotovosti

Ministr obrany Jaroslav Tvrdik

Armáda České republiky je v souvislosti s teroristickým útokem na Spojené státy ve stupni pohotovosti alfa, což znamená základní stupeň. Po jednání krizového štábu to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle něj je v pohotovosti rota chemické ochrany a jednotka rychlého nasazení, které by byly schopny nabídnout své síly do několika hodin na žádost Severoatlantické aliance. Více informací má Jaromír Marek.

Důvodem pohotovosti české armády je rozhodnutí rady NATO, která teroristický útok hodnotí poprvé ve své historii podle článku pět Washingtonské smlouvy. Na jeho základě považují země aliance ozbrojený útok proti jedné nebo několika z nich v Evropě nebo Severní Americe za útok proti všem a zavazují se v takovém případě přispět na pomoc napadeným členům. Pokud by Spojené státy požádaly českou armádu o pomoc, měly by podle ministra Tvrdíka zájem spíše o symbolickou účast malých omezených jednotek.

"Jednotky , které by mohly připadat v úvahu, jsou v pohotovosti. Může to být v řádu hodin, ale říkám znovu, záleží to na velikosti jednotky, která by byla požadována. Je potřeba v první řadě říct, že o tom bude rozhodovat vláda a parlament, nikoliv ministr obrany, nikoliv pouze aliance."

Armáda se podle ministra Tvrdíka snaží na základě žádosti USA pomáhat na úrovni zpravodajských služeb. Jak píší Lidové noviny, mezi teroristy totiž mohou být lidé, kteří v bývalém Československu s podporou komunitického režimu pobývali a dostávali zbraně i finance. Právě přes ně by se tajné služby mohly dostat k informacím. Fakt, že česká špionáž už nyní dodává spojencům a především USA větší přísun zpravodajských dat, než je obvyklé, potvrdil i ministr zahraničí Jan Kavan. Jakékoliv spekulace o tom, jak bude případný požadavek americké strany vypadat, jsou však předčasné. Stejný názor vyslovil i vicepremiér Vladimír Špidla. Také on uvedl, že Česká republika je připravena své závazky vůči alianci splnit.

"Česká republika je součást aliančního systému a Česká republika bude vždy dodržovat své alianční závazky. Není žádný náznak toho, že by existovala situace, kdy bychom měli kohokoliv povolávat."

Nad územím České republiky jsou nadále zakázány všechny neplánované civilní lety. Platí i pro malá letadla nebo rogala, které se pohybují ve výšce do tří set metrů. Do vzduchu tak smějí jen pravidelné linky, charterové lety a stroje zajišťující záchranu života. Ministr dopravy Jaromír Schling řekl, že toto opatření bude platit do doby, než se sníží bezpečnostní riziko.

"Důvody jsou ty, že nemáme jistotu, že by na území České republiky nemohlo dojít k teroristickému činu."

Ochrana vzdušného prostoru je v současné době mimořádně posílena o dvě letadla MiG-21. Vzdušný prostor tak nyní monitorují celkem čtyři stroje.