Česká dráhová cyklistika se po pěti letech radovala z titulu mistra světa

Alois Kaňkovský, foto: ČTK

Jedním z nejpřekvapivějších českých mistrů světa letošního roku je cyklista Alois Kaňkovský. Třiadvacetiletý jezdec pražské Dukly triumfoval před 14-ti dny v dráhovém omniu na oválu ve španělské Palma de Mallorce. Omnium, neboli-li cyklistický pětiboj, mělo na MS svou premiéru.

Alois Kaňkovský,  foto: ČTK
Novopečenému světovému šampionovi se stále vrací krásné okamžiky ze stupňů vítězů a tak pocity štěstí u něj přetrvávají i po dvou týdnech.

"Určitě to neodeznívá. Spousta lidí mi stále gratuluje, bavíme se o tom s klukama na tréninku - je to příjemné."

Po nečekaném triumfu se ke Kaňkovskému samozřejmě hlásí daleko více lidí.

"Lidé, kteří se kolem cyklistiky motají mě poznávají více. Je to příjemné, dříve věděli, že jezdím, ale teď už jsem něco dokázal - jsem mistr světa."

Paradoxní je, že kdyby španělští organizátoři nezměnili program a nezařadili omnium hned do úvodního dne, český reprezentant by se ze zlaté medaile vůbec neradoval.

"Ještě dva měsíce před šampionátem jsem myslel, že omnium nepojedu, protože se krylo s madisonem. Potom, když změnili program jsem se díval na soupeře, na jejich časy a výsledky. Favoritem pro mě byl Australan Ben Kirsten - to jsem zapochyboval, jestli tam mám co dělat. Věděl jsem, že mám šanci, ale že udělám takový výsledek, to jsem nečekal."

Jak už bylo řečeno, omnium se skládá z pěti disciplín - letmého sprintu, scratche, stíhacího závodu, bodovacího závodu a závěrečného km s pevným startem. Ačkoliv byl Kaňkovský svého času specialista kilometrář, v omniu by neměnil žádnou z vypsaných disciplín.

"Jsou to všechno disciplíny, které mám vyzkoušené, vím jak se jezdí a teď jsem navíc zjistil, že mi i sedí. Je to pěkně poskládané."

Po zisku titulu mistra světa přidal ještě bronzovou medaili spolu s Petrem Lazarem v madisonu, tedy závodu dvojic na 50 km. Na tuto disciplínu se bude specializovat v příští olympijské sezóně, neboť v Pekingu bude ještě omnium v programu chybět.

"Bude to tak, nastává olympijský rok, budou nominace, takže se s Petrem budeme připravovat na madison. Chceme tam udělat dobrý výsledek, takže to bude pro nás důležitý rok."

Málokdo by asi věřil v jakých amatérských podmínkách naši dráhoví cyklisté trénují. V celé zemi chybí okruh odpovídající potřebným parametrům - betonový ovál v Brně je dlouhý a starý, dřevěná dráha v pražském Motole zase příliš krátká. Triumf Aloise Kaňkovského snad pomůže výstavbě nového oválu, alespoň se o tom začalo spekulovat.

"Pomohlo nám, že byla teplejší zima a dalo se jezdit na silnici. Také nám hodně pomohlo, že jsme přímo na Mallorce mohli 14 dní před MS trénovat přímo na oválu - bez toho by to asi nešlo. Doufám, že u nás se situace nějak posune a nezůstane zase jen u slov. Mohla by se konečně zúročit dlouhodobá snaha postavit tady nějakou dráhu, protože bez ní se to nedá."

Profesionální cyklistika je opravdová řehole. Reprezentanti tráví v sedle svých byciklů nemálo času každý den. I dráhoví specialisté však najedou většinu tréninkových km na silnici.

"V zimě najíždíme vytrvalost, to jsme v sedle 5 až 6 hodin denně. Záleží na počasí i na typu člověka. Zhruba 90 % tréninku trávím na silnici, protože dráha je tady neadekvátní.

Ani po zisku dvou medailí na MS nečekal našeho reprezentanta zasloužený odpočinek. Nyní má povinnosti v silničních závodech v zemi galského kohouta a tak dovolená přijde na řadu až v létě.

"Teď máme závody ve Francii - Bretagne. Jsou to domluvené starty, které musím absolvovat, takže měsíční dovolená přijde na řadu až v červnu po silničním MČR. To bych se chtěl zrekreovat."

Alois Kaňkovský si obléknutím duhového trikotu světového šampiona pochopitelně splnil velký sen. Nehodlá se s tím však spokojit a při svém mládí si před sebe klade další mety.

"Ten dres nemá leckdo, ale ještě bych se chtěl ukázat na olympiádě s Petrem Lazarem. No a když teď vím, že na to mám, tak bych chtěl udělat i nějaké dobré výsledky na dalších MS."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio