Česká drogová scéna

drogy

Drogy začínají být v Česku stále větším a větším problémem. Přestože se policie v boji proti drogám pohybuje už na samé hranici svých možností, počty narkomanů stále hrozivě narůstají. Ve středu to prohlásili ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous a náměstek policejního prezidenta Josef Jakubík. Více Jaromír Marek.

Pervitin, heroin, extáze, to jsou nejvíce zneužívané drogy v současné době, říká ředitel Národní drogové centrály Jiří Komorous. A jaká je podle něj dnešní česká drogová scéna?

"Naprosto se tato situace zprofesionalizovala, zvyšuje se podíl českých občanů na prodeji drog a výrazně se zapojují ruskojazyční občané v této oblasti."

Na stále rostoucím počtu narkomanů se podepsala droga zvaná extáze, která se stala tak rozšířenou, že ji lze bez problémů získat na téměř všech pražských diskotékách, rockových koncertech a technoparty. Extáze se do České republiky dostává podle Komorouse desítkami nelegálních kanálů především z Nizozemska a na jejím pašování se podílí velké množství lidí v rámci "drogové turistiky".

Jak uvedl náměstek policejního prezidenta Václav Jakubík, v boji s drogovou závislotí zejména mezi mládeží se nelze spoléhat jen na Policii.

"Samozřejmě, policie fungovala a bude fungovat a bude všechny dealery a prodejce drog tvrdě postihovat, ale je to o spolupráci všech normálně myslících lidí. Svoji roli zde musí hrát nejen rodina, ale i škola. Společnost si musí jednoznačně vymezit, že droga je pro vývoj naší nejmladší geberace nežádoucí."

Národní protidrogová centrála provedla za první pololetí letošního roku 62 zatýkacích akcí. Dopadeno při nich bylo 131 lidí, kteří byli obviněni z celkem 269 drogových deliktů. Detektivové centrály dále odhalili sedm ilegálních laboratoří na výrobu pervitinu. Co považuje šéf protidrogové centrály za největší úspěch?

"Velký úspěch z poslední doby je operace Koloseum, kdy se nám podařilo zatknout jednoho s šéfů organizace distribuce drog v Praze a teď ta úplně poslední akce Dárek, kdy cílem operace byl občan bulharské národnosti, který zásoboval denně několik desítek osob na území hlavního města Prahy heroinem."