Česká ekonomika po rekordním růstu očekává mírný pokles

Česká ekonomika loni podle předběžných odhadů vzrostla o rekordních 6,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Tempo růstu hrubého domácího produktu tak předčilo očekávání ekonomů i odhady České národní banky a ministerstva financí.

V posledním čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 6,9 procenta. Jak tyto údaje hodnotí analytik Raiffeisanbank Michal Brožka?

"Ten celoroční růst - výsledek 6,6 – to je vynikající výsledek pro českou ekonomiku. Takové tempo je opravdu velmi dobré. Nicméně v tomto roce česká ekonomika bude poměrně výrazně zpomalovat."

Jaké faktory přispěly k tomuto růstu, a které zase ovlivní očekávané letošní zpomalení?

"Českou ekonomiku v minulém roce výrazně táhla spotřeba domácností, také investice mírně přispěly, i zahraniční obchod. Nicméně ten tahoun domácí spotřeby v tomto roce výrazně poleví, protože velká část toho reálného růstu bude ukousnuta růstem cen. Tedy nominální růst bude vysoký, zatímco reálný bude relativně nízký. Spotřeba domácností tedy bude brzdit. Dále zpomalení vnější ekonomiky a také vysoká srovnávací základna a silná koruna budou brzdit i zahraniční obchod a zde tedy výsledky meziročního růstu budou také mnohem menší ve srovnání s rokem 2007 a očekáváme zpomalení ekonomiky pod 5 procent meziročního růstu."

Mají se tedy obyvatelé České republiky obávat případného poklesu životní úrovně v letošním roce?

"Já bych řekl, že ta životní úroveň se bude zlepšovat i v tomto roce. Nicméně ten rok bude o něco problematičtější. Přece jen rozhodování firem, kdy vidí klesající vnější poptávku, vidí rostoucí inflaci, vyšší úrokové sazby, to rozhodování nebude tak jednoduché, jako v předcházejících letech. A ta životní úroveň tady neporoste tak rychle, ale přesto poroste," předpokládá analytik Raiffeisanbank Michal Brožka.