Česká fotbalová reprezentace prohrála s Belgičany i druhý barážový zápas o šampionát 2002 - na MS nepojedou

Je konec snům o účasti České republiky na fotbalovém mistrovství světa. Belgie porazila ve středu českou reprezentaci v odvetě rozhodujícího souboje o postup na šampionát 1:0. Více Eva Petržílková.

Čeští fotbalisté v barážové odvetě ztrátu z Bruselu nedohnali. S Belgií prohráli i na Letné a mistrovství světa se v červnu příštího roku v Japonsku a Korejské republice bude hrát bez nich.

O výhře Belgičanů rozhodl střídající Marc Wilmots, který v 86. minutě proměnil penaltu. V závěru zápasu neudrželi čeští reprezentanti nervy na uzdě a Pavel Nedvěd s Milanem Barošem byli po druhých žlutých kartách vyloučeni. Trenér Jozef Chovanec po zápase neskrýval zklamání...

"Dneska jsme byli teda lepší celý zápas než náš soupeř, ale to sportovní štěstí nebylo na naší straně a ta snaha, kterou jsme vlastně vynaložili, nám nevyšla."

Výkon svého mužstva Jozef Chovanec podrobně nehodnotil. Ř ekl jen, že čekal víc od hráčů, kteří se umějí prosadit ve hře jeden na jednoho.

Reprezentace ČR se po nezdařeném pokusu postoupit na mistrovství světa shodla v tom, že největší díl viny spočívá ve způsobu hry, který předvedli. Taktika nakopávaných míčů v barážové odvetě proti Belgii nevedla ke gólu a soupeř jednobrankový náskok z prvního vzájemného zápasu ubránil.

Radost belgických,  zklamání a smutek českých hráčů,  Foto: ČTK
V souvislosti s neúspěchem českých fotbalistů se začalo v mediích spekulovat o tom, zda Jozef Chovanec setrvá ve funkci. Český kouč k tomu uvedl..

"Tak o mém působení v reprezentaci bude rozhodovat výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu a ten řekne, jestli byl spokojen s mou prací nebo nebyl."

Na novou šanci proniknout mezi světovou elitu bude muset český fotbal čekat další čtyři roky. Mnozí z dnešních reprezentantů vědí, že u toho už nebudou.

Připomeňme ještě, že z evropské baráže postoupili Němci, Turci, Slovinci a Belgičané.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio