Česká reprezentace jen s námahou porazila v kvalifikaci MS Maltu 3:2

Celý fotbalový národ ve středu večer čekal na předposlední vystoupení českých reprezentantů v kvalifikaci na světový šampionát 2002. Soupeřem byl nejslabší člen skupiny - Malta. I když si čeští fotbalisté v totmot zápase chtěli zvýšit skóre, nakonec jen horko těžko vyhráli 3:2. Zápas sledovala Kateřina Brezovská.

Brankář Pavel Srníček poprvé jako kapitán reprezentace přivedl český tým na teplický trávník se dvěma důležitými cíli. Za prvé vstřelit soupeři co nejrychleji gól, za druhé po úvodním gólu Maltu položit. První cíl byl díky Markovi Jankulovskému splněn po 19t-ti minutách. Malta se ale po gólu nepoložila, naopak, jejich kapitán z penalty vyrovnal. Dalších 13 minut čekali Češi na vedení. To zařídil Vratislav Lokvenc, ale ani druhá branka Maltu nezlomila. V úvodu druhé půle mohli diváci sledovat neskutečný obrázek: český tým - sedmý v žebříčku FIFA přehrávala Malta ve stejném žebříšku 133-tí. V 55-té minutě Malťané vyrovnali. Ještě, že se na hřišti objevil v současnosti nejlepší český útočník, teprve 19-ti letý ostravský rychlík Milan Baroš. 25 minut před koncem zajistil české reprezentaci vítězství 3:2, které ji drží ve hře o světový šampionát.

"Bohužel, bohužel, dali jsme sice tři góly, dva jsme dostali, ale zaplať Pánbůh aspoň za to vítězství."

Český trenér Jozef Chovanec po utkání proti Maltě konstatoval, že je vděčný za tři body, nicméně přiznal, že napravit reputaci se fotbalistům nepodařilo.

"Tak já jsem před zápasem říkal, že to bude velice těžké. Tady se mluvilo o skóre a já jsem mluvil o vítězství. Viděl jsem v jakém stavu to mužstvo je, hlavně psychickém stavu a po takové ráně, kterou jsme utrpěli na Islandu, bylo velice těžké se zvedat i proti Maltě. Je pravdou, že já osobně jsem se obával o výsledek."

Z výsledků dalších utkání z naší skupiny vyplynulo, že když čeští fotbalisté alespoň remizují v posledním zápase kvalifikace mistrovství světa s Bulhary, obsadí druhé místo ve třetí skupině a budou ve svém úsilí, dostat se na závěrečný turnaj, pokračovat v baráži. Poslední kvalifikační zápas se hraje 6. října na pražském Strahově.