Cesta na MS 2002 je otevřená

Rekordní výhra nad Bulharskem otevřela českým fotbalistům dveře do baráže o účast na světovém šampionátu v příštím roce v Japonsku a Koreji. Toto je hlavní zpráva sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Fantastický fotbal a neuvěřitelný gólový příděl, jaký samostatný český fotbal ještě neviděl. Takové bylo na Letné sobotní večerní loučení české fotbalové reprezentace s 3. kvalifikační skupinou o postup na MS 2002. V tomto utkání měli přitom čeští hráči nůž na krku: Pokud chtěli živit naději na účast na světovém šampionátu v Japonsku a Koreji, museli na pražské Letné vydřít remízu. Český tým ale od začátku předváděl hru plnou nápadů, bleskových kombinací a střelby, na jejíž konci stál výsledek z říše snů Česko-Bulharsko 6:0. Trenér Jozef Chovanec hodnotí zápas takto: Hráči si pochvalovali, že byli na utkání skvěle připraveni po taktické stránce a Chovanec přiznal, že na tom měl velký podíl jeho asistent Karel Brückner, který vedl některé tréninky a výrazně se zapojil do taktické porady před zápasem. Čeští fotbalisté také tvrdili, že ve skvělé atmosféře, jaká na Letné panovala, se nedal zápas prohrát. Kapitán národního týmu Pavel Nedvěd k tomu dodává... Čeští fotbalisté tedy mají dodatečnou šanci postoupit na MS z dvouzápasové baráže v níž se utkají s Belgií, která porazila Chorvatsko 1:0. Trenér Jozef Chovanec vidí šance českých fotbalistů takto Kapitán českých fotbalistů Pavel Nedvěd o soupeři řekl... Čeští hráči se shodují, že více než Chorvatsko je pro ně Belgie přijatelnější soupeř. Hovoří Martin Hašek, Tomáš Řepka a Vratislav Lokvenc. Připomenu, že baráž začnou čeští fotbalisté 10. listopadu v Bruselu, odveta se bude hrát na Letné 14. listopadu.


Sportovní rubrika pokračuje hokejem. Hokejisté Karlových Varů prohráli ve 12. kole extraligy na ledě Znojma 2:5 a klesli tak na poslední místo tabulky. To díky vítězství nad Vítkovicemi 4:1 opustila nyní třináctá Plzeň. Na čele se i nadále drží Pardubice, které porazily Litvínov 4:1 a mají tak stále jednobodový náskok před pražskou Spartou. Ta porazila v souboji předních celků soutěže Zlín 6:3. Zlín po této prohře klesl na čtvrté místo. Na třetí pozici se díky výhře 5:3 v Havířově posunul Třinec. Kladno porazilo pražskou Slavii 3:2. Rozhodl o tom druhý gól Roberta Kysely až v 50. sekundě prodloužení. Kladenský útočník k tomu, že v extralize převažují utkání v nichž se o vítězi rozhodne až v posledních minutách, nebo v nastaveném čase uvedl: Překvapením je v dosavadním průbehu extraligy výkon Vsetína. Po ekonomických a vlastnických nesrovnalostech a po odchodu mnoha opor se s obhájcem titulu příliš nepočítalo. Mužstvo ambiciozních mladíků ale zatím mile překvapuje a kontroluje umístění v horní části tabulky. V zatím posledním kole zvítězil Vsetín nad Českými Budějovicemi 4:1.


A na závěr ještě jednou k fotbalu. Jeden z nejvýznamnějších mužů československé fotbalové historie, legendární Václav Ježek, zvítězil v anketě o nejlepšího trenéra století. Před šesti lety zesnulý kouč je podepsán zejména pod triumfem z mistrovství Evropy 1976 v Bělehradu a na svém kontě má i šest mistrovských titulů s pražskou Spartou. Jeho dlouholetý spolupracovník a bývalý trenér československé fotbalové reprezentace Jozef Vengloš o Ježkovi řekl: Václav Ježek - jeden ze zakladatelů novodobé domácí trenérské školy zemřel v Praze 27. srpna 1995. Za svou práci sklidil četná ocenění. V letech 1987 a 1988 byl zvolen nejlepším trenérem roku, v roce 1994 obdržel Cenu Václava Jíry určenou nejvýznamnějším osobnostem fotbalové historie.