Česká republika nabízí Osetii psychologickou pomoc

Foto: ČTK

Události v Severní Osetii vyvolaly odezvu v celé české společnosti. Státní orgány Česká republiky a Český červený kříž jsou připraveny nabídnout obětem teroristické akce v Beslanu psychologickou pomoc. Zhruba 50 dětí by se mohlo v České republice vzpamatovávat z otřesných traumatizujících zážitků.

Foto: ČTK
Na události v Severní Osetii reagují humanitární organizace, stát i politické strany a veřejnost. Nemocnice v Beslanu zaplavily stovky zraněných a zdravotníkům schází potřebný materiál a přístroje. Ruský Červený kříž už proto údajně požádal o naléhavou zdravotnickou pomoc. Premiér Stanislav Gross v neděli v diskusním pořadu televize Prima řekl, že Česko nabídlo Rusku možnost terapeutického pobytu pro oběti. Česká vláda podle něj chtěla přijít s okamžitou a konkrétní nabídkou pomoci. Po konzultaci s psychology se však rozhodla nabídnout obětem teroristů pobyt v jiném prostředí, aby lépe překonaly způsobenépsychické trauma. Premiér Stanislav Gross v televizi Prima prohlásil, že pokud Rusko na nabídku kývne, je česká strana schopna pomoc poskytnout okamžitě: "Po dohodě s některými psychology jsme dospěli k závěru, že pro ty rodiny by bylo dobré přijít na nějaký čas do úplně jiného prostředí. Takže jsme připraveni k velmi pružné nabídce. Není to žádný velký problém, máme zkušenosti z Kosova a jiných případů. Hovořil jsem o tom s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru, který má tu exekutivu na starosti, a ujistil mě, že to nejsou dny, ale hodiny, kdy jsme schopni zareagovat."

Podle ředitele Českého červeného kříže Jiřího Procházky je pomoc nezbytná, přestože se nejedná o úplně chudou oblast. Tamní zdravotnické organizace jsou však zaskočeny rozsahem tragédie: "Víme, že mezinárodní výbor v Beslanu pomáhá, poskytl tam stu obětí ambulantní chirurgické balíčky. Český červený kříž tu možnost pomoci taky projednal a jsme schopni poskytnout circa padesáti dětem pobyt v dětské odborné léčebně v Bukovanech. Jejich pobyt bychom hradili buď sbírkou nebo ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví, které je na tuto záležitost, jak víme, připraveno."

Foto: ČTK
Podle Procházky záleží jen na konkrétních požadavcích ruské strany. Ty ale dosud do českých rukou nedorazily.

"Tam se bude zřejmě jednat o nedostatek materiálů přímo v nemocnicích, tzn. plazmy, obvazových materiálů a léků, a pokud tuto výzvu obdržíme, pokusili bychom se na ni reagovat ve spolupráci s příslušnými institucemi u nás,"řekl Procházka Radiu Praha.

Pro veškerou dostupnou pomoc obětem se vyjádřila opoziční ODS. Česká veřejnost vyjadřuje svoji účast s oběťmi událostí v Beslanu prostřednictvím kondolenčních listin, které jsou od pondělka k dispozici na velvyslanectví Ruské federace v Praze.

Tragédie v Severní Osetii podle prezidenta Václava Klause je důležitým mezníkem. Jak řekl v TV Nova, on sám doufá, že si nyní všichni uvědomí, že je třeba s terorismem něco zásadního udělat: "A to nejenom s přímým potrestáním a zbavením se těch, kteří to způsobili, ale že se svět podívá hlouběji na příčiny těchto jevů. Jinudy cesta asi nevede," uvedl.

Václav Klaus v TV Nova rovněž řekl, že není možné dívat se na terorismus jako fenomén sám o sobě, za útoky je nutné hledat konkrétní lidi.

"Já vidím strašlivý problém to, že se někdo dívá na terorismus jako na věc sámu o sobě. Já myslím, že není terorismus, jsou konkrétní teroristi vyrůstající z nějakých situací, z nějakých poměrů. Proto si myslím, že nemůžeme zůstat u terorismu jako jevu. To je ten vršíček ledovce, to je to, co je nad hladinou, to občas někdo z nás uvidí, někdo tragicky, protože je u toho, ale bezpečně je potřeba jít pod tu hlasinu," komentoval teroristický útok v Beslanu se stovkami obětí český prezident Václav Klaus.